afrikaanse lelie

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/06/2003 - 14:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

afrikaanse lelie

Ik heb een aantal blauwe Afrikaanse Lelie's in een teil staan. Ze hebben een aantal keer gebloeid, maar alleen nu zijn alle wortels in elkaar gevlochten en is er geen ruimte meer om verder te groeien. Bloemen komen er nu ook niet meer in. Ik zou ze graag in tweeen willen splitsen. Kunnen Afrikaanse lelie gescheurd worden?

ma, 30/06/2003 - 00:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

In februari de plant uit de pot nemen. De grond rond de wortels uitschudden en daarna opnieuw in een niet te grote pot oppotten. Na verloop van enige tijd komen de nieuwe bladen tevoorschijn. Vanaf het oppotten mag weer vloeibare mest worden gegeven

ma, 30/06/2003 - 00:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een goede bloei en groei is alleen maar mogelijk in een zandige en humusrijke grond die ook nog eens snel z'n overtollige water perfect kan kwijtraken. Zon is niet alleen nodig om een rijke bloei te krijgen, maar ook om te voorkomen dat de lelie te veel gaat rekken en trekken naar de zon op een minder met zon overgoten plek.
Het geheim voor een rijke bloei zit 'm in een krappe pot. De vlezige, knolvormige wortels moeten bij het oppotten zowat de pot- of kuipwand raken. Telkens wanneer de pot zowat barst, mag een één maatje grotere pot of kuip worden gegeven. Wordt de plant naar uw smaak te groot, dan kan worden gescheurd, zodat één of meer planten kunnen worden opgepot. In het groeiseizoen is het noodzakelijk eenmaal per twee weken vloeibare plantenmest te geven.

De winter door
Zoals gezegd is deze lelie niet winterhard (in ons klimaat). Daardoor is het een plant die thuishoort in een pot of kuip. Voordat er nachtvorst komt, is het zaak de plant binnen te hebben. De vlezige wortels bevatten naast voedingsstoffen veel water. Aan een blauwtje lopen heeft deze Afrikaan een bloedhekel. Eenmaal binnen kan het water geven worden beperkt tot eenmaal per week een klein beetje. Toedienen van vloeibare plantenvoeding wordt helemaal gestopt. Langzaam, maar zeker sterven de lange lijnvormige bladeren af en worden wit-grijzig. Die kunnen worden weggeknipt. Hou de lelie op een koele, onverwarmde, maar vorstvrije plaats in huis over.

ma, 30/06/2003 - 15:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt de agapanthusinfo-icon gewoon scheuren, bij voorkeur in het voorjaar, maar als hij eronder lijdt zou ik het zelfs nu riskeren, als je de plant daarna maar goed verzorgt. Het verhaal over beter bloeien door een krappe pot is een fabeltje. Een agapanthuskweker heeft dit verhaal, dat al heel lang de ronde doet, ontkracht in het blad Groei en Bloei. Ook is het niet juist dat agapanthussen alleen als kuipplanten gehouden kunnen worden. De bladhoudende soorten moet je vorstvrij overhouden, hoewel ze waarschijnlijk een graadje nog wel zullen overleven. De soorten die 's winters hun blad verliezen kunnen prima in de volle grond gekweekt worden. Ik heb in mijn tuin meerdere exemplaren in de volle grond staan, die door omstandigheden afgelopen winter niet waren afgedekt. Het heeft nachtenlang meer dan 10 graden gevroren en ze hebben het allemaal overleefd, zij het dat ze later waren dan anders, maar er staan gewoon weer knoppen in. Het is denk ik wel beter om ze een licht winterdek te geven, dan duurt het niet zo lang voor ze in het voorjaar weer verschijnen. Het feit dat ze het in de volle grond, waar ze alle ruimte hebben voor de wortels, nog beter doen dan in een pot, laat staan een krappe pot, bewijst m.i. dat dat onzin is.

di, 01/07/2003 - 00:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hier in de botanische tuin in Gent staan ze ook in de volle grond.
Groetjes,
Pieter

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag