Boom onaantrekkelijk maken als nestelplaats

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 02/05/2016 - 12:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Boom onaantrekkelijk maken als nestelplaats

Ik weet niet deze vraag hier thuishoort, maar het is nogal plant-gerelateerd. Ik heb voortdurend hinder van duivenparen die een nest willen bouwen in een oudere Ligustruminfo-icon Japonicum op het balkon voor mijn huis. Ze houden van de stevige oksels en de geborgenheid tussen stam en dikke takken. Op zich leuk dat liefdesgeluk, maar er liggen al hopen ontlasting waar je in trapt en het koeren de hele dag door wordt tenslotte hinderlijk.
Ik heb al twee nesten verwijderd toen ze bijna klaar waren. Dat schijnt ze niet te deren; ze beginnen gewoon weer opnieuw.
Ik kan geen visueel storende middelen toepassen zoals netten en pinnen omdat het balkon voor de huiskamer ligt. Deze ochtend ben ik al vijftien keer naar het raam gestormd om met de luxaflex te gaan rammelen en dan gaan ze wel even weg. Even. Maar de Ligusterboom (bladbehoudend) is té aantrekkelijk. En ikzelf heb teveel last van mijn knieën om dat telkens weer te herhalen.
Ik heb al een grote zwarte plastic vogel op de balustrade gezet maar daar landen ze gewoon naast en kijken er nieteens naar. Ook wapperende foliestrips zijn alleen maar vervelend voor mezelf. En bestrooien met cayennepeper werkt alleen maar in mijn eigen nadeel. Ultrasound lijkt mij ook hinderlijk in de oren.
Ik heb al flink wat gegoogeld en ik aarzel bij de lijm. Je kan lijm spuiten op de balustrade en daar houden ze dan niet van. Maar wat als ze daarom rechtstreeks op de boom aanvliegen? En ik heb ooit muizen/insectenlijm gebruikt en weet dat dat ontzettend vies is; het blijft tot in eeuwen der eeuwen pikkerig.
Zal ik dan ook de boom in moeten smeren? Of zal ik onzichtbaar draad om de boom wikkelen. Maar dan loop ik de kans dat ze zichzelf ophangen wat ook niet zo fris is om weg te halen.
Heeft iemand ooit iets toegepast wat goed werkte?

ma, 02/05/2016 - 13:13
GreenConnection

Het probleem is me bekend! Alles geprobeerd, wat je noemde en niets helpt, behalve het beginnende paar blijven verstoren. Zelfs de gemeente doet niets en stuurt je door naar de Dierenbescherming. Alsof die je zullen helpen!
Bij mij gaat het om een laan met bomen; in jouw geval zou je op je balkon tijdelijk je liguster misschien kunnen inpakken met dun doorzichtig folie, tenzij de struik daarvoor al te groot is.

ma, 02/05/2016 - 23:18
Windop

Over welke soort duiven gaat het?

di, 03/05/2016 - 01:09
Ineke*

''Dikke Dollies'' denk ik :))

di, 03/05/2016 - 10:33
Corwi

Bedankt voor de reacties. Het gaat om gewone duiven, postduif of stadsduif genoemd.
Een grote laan lijkt me fantastisch.:-)
Het gaat hier om een 2,30 hoge struik. Ik zie dat ze er rechtstreeks op aanvliegen dus de struik onaantrekkelijk maken zal de beste aanpak moeten zijn.
Waarom zetten ze toch adviezen op het internet die niet helpen! In heb een halve bus cayennepeper over de struik gestrooid en ik ben de enige die er last van heb. :-(
Ik denk dat ik op termijn de struik moet vervangen door iets met dunne opgaande steile takken en dan bladverliezend.

di, 03/05/2016 - 17:36
GreenConnection

een laan met hoge bomen (bladverliezende elzen) is fantastisch, maar wel 2 x per week je auto door de wasstraat halen vanwege de duivenpoep.

di, 03/05/2016 - 17:58
lousje

Er is maar één methode die direct helpt: Geef de boom aan iemand met een tuin(briefje op het prikbord van de supermarkt)of geef hem aan een liefdadigheidsmarkt. Je bent dan je ergernis kwijt en je bespaart kosten voor allerlei niet werkende hulpmiddelen die vaak ook nog heel dieronvriendelijk zijn zoals die lijm.
Je ergernis over het gekoer is psychologisch. Wat kan helpen is om de hulp van een psycholoog in te roepen. Die kan je middels gesprekken en oefeningen van je irritatie af helpen misschien zelfs om het gekoer leuk te gaan vinden. Maar dat is wel duur, hoewel je de methode ook in andere situaties kunt gebruiken. En de poep blijft. Wij plattelanders dragen dan ook buiten altijd ander schoeisel en spuiten de vogelpoep af en toe van onze auto en tuinmeubelen. Het duurt immers maar een paar weken.
Ik heb momenteel 4 duivennesten vlak bij huis, de merel begint al om vijf uur en de haan kraait ook in de winter als de maan schijnt.

di, 03/05/2016 - 23:39
GreenConnection

Maria1: om het gekoer nu psychologisch te 'bestrijden' gaat wel wat ver. Het droefgeestig/klagelijk gekoer duurt soms uren en is niet echt prettig. Ook is de overlast het hele jaar en niet slechts tijdelijk. Niet iedereen kan buiten wonen en z'n auto maar even afspuiten.

wo, 04/05/2016 - 00:20
RdB

Sinds ik vogels tel erger ik me niet meer aan dat stomme gekoer. Ik tel automatisch mee: 1-2-3----4-5 (doe deur toe - opoe). Zijn het slechts 3 tonen een twéé drie', een twéé drie: dan is het een Turkse tortel. Kan de duif slechts tot twee tellen dan zijn wij erg blij: een holenduif! Helaas de laatste paar jaar uit mijn telgebied verdwenen. Overspoeld door de continue aanvoer van verwilderde asbak sierduif/postduif mengsels uit de nabije stad.
Ruud

wo, 04/05/2016 - 01:46
lousje

Ruud wat leuk van die geluiden. De mijne zeggen: roekroe roekroe roekroe kroe of viermaal roekroe , maar altijd met die ene korte kroe als een punt achter het liedje. Het zijn geen Turkse tortels, ze zijn dol op uitlopende eikels en bonen, iets wat lastig is als je een moestuin hebt. Ze noemen het hier: houtduiven
GC, tegenwoordig gaan mensen voor allerlei zaken naar een psycholoog om raad te krijgen op welke manier ze een probleem moeten aanpakken.En als iemand zo radeloos is door het gekoer dat hij cayennepeper in een boompje strooit dan is dat dus helemaal niet zo vreemd. En die duiven zitten maar een paar weken op dat nest en gaan weer weg als de jongen uitvliegen. Dan hoort de vragensteller ze niet meer koeren. En om een paar oude sloffen bij de balkondeur te zetten, daarvoor hoef je niet in het buitengebied te wonen.

wo, 04/05/2016 - 02:37
GreenConnection

Het gaat echt niet om die paar weken, maar de overlast van stadsduiven gaat het hele jaar door. En vergeet niet dat duiven altijd weer terugkeren naar hun geboorteplek.

wo, 04/05/2016 - 09:44
lousje

Die overlast van stadsduiven komt doordat mensen ze bewust of onbewust voeren.En als dat verboden wordt is zo' verbod niet te handhaven.Bovendien beginnen allerlei lieden te protesteren als ze gevangen en gedood worden .

do, 05/05/2016 - 18:31
lousje

Inderdaad.Maar het was wel een gezellige slotalinea, zoals het hele verhaal trouwens.

vr, 06/05/2016 - 19:15
birdwatcher

Maak van je tuin zo'n moderne grafzerk en je hebt nergens last meer van, totdat je je dan gaat ergeren aan ingewaaid blad van de buren, wat een gezeur over een stukje natuur in je tuin. In Nederland zijn nesten van alle vogels beschermd als je ze verwijderd pleeg je een delict

za, 07/05/2016 - 12:04
RdB

Mooie foto,
Ruud

do, 12/05/2016 - 11:10
Corwi

Hoi mensen,
Bedankt voor de input. De boom wegdoen zit er wel in want zijn container is te klein en verpotten zal me te zwaar vallen. Hij is niet zo mooi meer als vroeger. Zijn silhouet is nog wel mooi genoeg voor dit seizoen.
Dat iemand duiven leuk vindt kan ik me wel voorstellen; mensen hebben nu eenmaal verschillende voorkeuren. En de duif staat niet op uitsterven dus ik voel me niet moreel verplicht om de laatsten in hun soort te redden. :-)
Ze hebben het inmiddels opgegeven. Ik heb een combi van maatregelen toegepast. Ik heb aanvankelijk een net om de boom gebonden maar dat stond erg lelijk. Daarom heb ik toch maar de lijm gekocht en daarmee de bovenste stang van de balustrade ingesmeerd en ook een paar takken. Het is vies spul en ik ben er al verschillende malen met mijn haar en handen tegenaangekomen toen ik er bezig was (het is pikkerig maar redelijk te verwijderen met water zeep en wrijven dus niet hetzelfde als muizenlijm).
Maar nu blijven ze weg. Ook eksters e.d. stellen de lijm niet op prijs. Kleine vogels blijven wel komen. De buren hebben nestjes en de ouders voeren de uitgevlogen jongen hier omdat de buren geen bomen hebben. De balustrade is te breed voor ze om op te landen denk ik.

Onderwerp gesloten