border blauw

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 07/03/2010 - 22:20
samm

border blauw

Goedeavond,

Ik zou graag advies willen vragen over een border die ik wil aanleggen. Vorig jaar heb ik een huisje gekocht wat inmiddels volledig verbouwd is. Mijn vader heeft de voortuin aangelegd. Nu is de achtertuin aan de beurt.

Ik wil aan de linkerkant van mijn tuin een border aanleggen. Er is inmiddels iets veranderd tov van de foto's. De hortensia is iets naar achter verplaats. Op het stuk wat uitsteekt staat een erg grote buxusbol. De rodondendron wil ik ook laten staan. De vuurdoorn is gesnoeit in een balkvorm. De andere planten aan de linkerkant van de tuin zijn verwijderd. Nu wil ik aan de linkerkant een bloeiende, laagblijvende border maken. Het liefst 1 die zoveel mogelijk maanden in het jaar bloeit. Het liefst in de kleur blauw, eventueel met paars of wit (past bij de overige planten in de tuin). Ik heb de afgelopen dagen veel tuinbladen bekeken en heb de volgende planten gevonden. Naast deze planten wil ik nog wat bollen planten (krokusjes, tulpen). Ik hoop dat er iemand advies kan geven of ik op de goede weg ben. Misschien dat bepaalde planten geen goede keuze zijn of dat er nog aanvullingen zijn? De tuin ligt op het zuidwesten dus de betreffend strook is half schaduw/ half zon. De border is ongeveer 80 cm breed en 4 tot 5 meter lang

- Salviainfo-icon nemorosa 'Blauhuegel'
- Ipheion uniflorum 'Wisley Blue'
- Veronicainfo-icon chamaedrys
- Luzulainfo-icon Nivea
- Anemoneinfo-icon blanda
- ajugainfo-icon reptans

Ik hoop dat iemand mij advies kan geven,
Alvast bedankt,

Sanne

border blauw
zo, 07/03/2010 - 22:23
samm

En dit is een foto van de tuin in de zomer.

border blauw
di, 09/03/2010 - 10:07
Hendrik Jan

Agastacheinfo-icon 'Blue Fortune' en Agastache 'Black Adder' (dropplanten), bloeien lang en goed, plus goed winter silhouet. Hebben goed zon nodig.
Qua langste bloei en rijke bloei is absoluut Geraniuminfo-icon 'Jolly Bee' de winaar, een topplant.
Een betrouwbare heester die vanaf midden juli begint te bloeien t/m eind november is Ceratostigmainfo-icon willmottianum, mooi bijna lichtgevende blauwe bloemetjes. Deze plant stelt ook niet te veel eisen.
Ceanothusinfo-icon (Amerikaanse sering), vele soorten, produceert plusminus zo'n 3 1/2 week een wolk van blauwe bloemetjes, moet goed zon hebben en moet beschut staan, sommige soorten hebben een grote groeikracht en worden toch vaak te groot voor een kleine tuin. Deze winter hebben vele Ceanothussen het niet overleefd of een erg grote klap gehad.

di, 09/03/2010 - 10:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toevallig heb ik ook veel paarse en blauwe planten in de voortuin

Het lijkt mij mooi als er riddersporen tussen gezet worden, in een groepje, je hebt er nog geen aarvormen tussen. Deze bloeien niet heel lang maar zijn wel erg mooi als ze bloeien, eventueel kun je monnikskap (pas op met kinderen en huisdieren, monnikskap is erg giftig) en akeleien ertussen zetten.
Paarse salviainfo-icon's zijn ook erg mooi.

Als je niets tegen eenjarigen hebt, dan zijn korenbloemen en juffertjes in het groen leuke opties. Als je elke week een paar juffertjes zaait dan schijn je de hele zomer bloei te hebben, dit jaar ga ik dat zelf ook uitproberen. daarnaast hebben deze mooie zaaddozen.
Voor de vroegbloeiers: Paarse crocussen zoals bijvoorbeeld Remembrance.

Voor de lage planten zijn campanulainfo-icon's erg mooi. Vergeet me nietjes (deze zaaien zich uit en komen elk jaar terug)
Ik heb zelf sierui (alliuminfo-icon) als bolletjes geplant, deze bloeien niet zo lang maar na de bloei zijn ze ook nog wel aan te zien.

De witte variant van rode zonnehoed, is een hele mooie om het seizoen mee af te sluiten :)
Keuze genoeg, hopelijk zit er iets voor jou bij :)

di, 09/03/2010 - 13:21
Annis

Bloei voor iets later in het seizoen. Aconituminfo-icon carmichaelii bloei 8-10.
Liriopeinfo-icon muscari 8-10.Asterinfo-icon soorten. Vernoniainfo-icon crinita bloei 9-10

Ann

di, 09/03/2010 - 23:16
samm

Hoi!

Allemaal super bedankt voor de reacties. Ik ben alle eigenschappen van de planten aan het opzoeken zodat ik een goede keuze kan maken. Een aantal planten zullen zeker in mijn tuin komen, een aantal planten vallen af omdat ik eigenlijk een max hoogte van 40 cm wil bereiken (er staat al en hortensia, een buxusinfo-icon bol en een rodondendron die hoger zijn). Ik ben bang dat het anders een rommeltje wordt.

Echt super bedankt voor het advies, ik ga er mee aan de slag!

Sanne

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag