hulp bij keuze afscheiding

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 04/12/2009 - 12:21
Wakriliedri

hulp bij keuze afscheiding

Hallo,
Naast onze tuin staat een appartementsgebouw van 3 verdiepingen hoog. Momenteel staat er langs die kant van onze tuin een coniferenhaag. Welke soort het is, weet ik niet, maar als hij gesnoeid wordt, blijft alles bruin.
Het probleem is dat die coniferen op zo'n 4m van de afscheiding staan en dus een groot stuk van onze tuin in beslag nemen. Ik zou ze graag wegdoen, zo hebben we een stuk meer plaats, maar dan moet er zeker iets anders komen, want anders kunnen al die mensen van de appartementen zo in onze tuin kijken - leuk is anders.
In het ideale geval zou de hoogte van de afscheiding - die dan nog liefst groenblijvend is - zo'n 6 a 8 meter moeten zijn.
Zijn er mogelijkheden met klimplanten, of met een andere soort bomen?
Andere probleem is de plaatsing van de nieuwe afscheiding: als we de coniferen wegdoen en we zetten er iets anders, dan zou het wel eens jaren kunnen duren voordat de afscheiding een beetje is dichtgegroeid en hoog genoeg is...
Hebben jullie wat tips?
Alvast bedankt !

vr, 04/12/2009 - 14:27
Hendrik Jan

Om een goede dichte haag te creeren die snel zo'n 6 a 8 mer haalt is Cupressocyparisinfo-icon leylandii de aangewezen conifeer (zeer snelle groeier), ben je met 4 a 5 meter tevreden dan zou ik kiezen voor Cupressocyparis leylandii '2001' (compact, smal, zeer bossig en frisgroen).
Cupressocyparis leylandii '2001', zijn te koop tot 2 meter hoogte (plusminus 15,5 a 16,5 euro), 3 per meter, deze eigenlijk al direct privacy (zeer bossig) tot de gekochte hoogte.

vr, 04/12/2009 - 14:13
tuinprins

Een lastig geval dit. Als je de coniferen die er nu staan vervangt door nieuwe coniferen dan zit je zeker een aantal jaren 'in de kijkerd'. Een nieuwe erfafscheiding met klimplanten (bijv. hekwerk met klimop) die 6 à 8 meter hoog moet zijn lijkt mij ook moeilijk te realiseren. Niet alleen technisch maar ook is de genoemde hoogte vergunningsplichtig en kan tot bezwaren van omwonenden leiden. Bovendien groeien klimplanten ook niet in een maand naar 6 meter.

Je hebt mijn inziens 2 opties:

1. voor lief nemen dat de bestaande coniferen een flink deel van de tuin innemen.
2. de bestaande haag rooien en accepteren dat je een aantal jaren minder vrij zit in de tuin.

Gegroet, de tuinprins

vr, 04/12/2009 - 14:42
Wakriliedri

Ik vrees inderdaad dat we zullen moeten accepteren dat er een aantal jaar wat meer inkijk zal zijn.
Die optie is te prefereren boven het houden vd bestaande coniferen - want niet alleen nemen die dus veel plaats in, maar ze zijn voor wij het huis kochten nooit fatsoendelijk gesnoeid - en als we dat nu doen zitten we dus met een bruine boom.
Ik ben een beetje weigerachtig tegen terug coniferen zetten.
-Is een laurierhaag een optie?
-Afgezien van de technische moeilijkheden, welke klimplanten zouden hiervoor het beste kunnen dienen?

vr, 04/12/2009 - 15:52
anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zag onlangs iets dat mogelijk een oplossing voor het probleem zou kunnen zijn.Vrienden van me kochten een huis, waar inkijk van en op de bovenverdiepingen in hun tuin ook verhinderd werd door een niet of nauwelijks gesnoeide coniferenrij.Ook daar namen de coniferen een enorm stuk tuin in beslag en ook zij waren bang dat het volledig weghalen van de coniferen gedurende lange jaren inkijk zou veroorzaken. In feite dus een identieke situatie.
Ze hebben de coniferen tot op ongeveer twee meter hoogte tot op de stam gesnoeid, een afscheiding van draadwerk tegen de stammen geplaatst en het onderste kale deel laten begroeien met klimop, die ze als grote planten hebben gekocht.Resultaat: een prachtig prieel dat al heel snel volledig inkijkvrij was.

vr, 04/12/2009 - 16:46
Hendrik Jan

Een haag van Prunusinfo-icon laurocerasus (laurierkers)zou ik in dit geval zeker niet aanraden, deze groeit namelijk erg breed, ondanks goed snoeien.
Mooi glanzend blad, maar zal nog meer van de tuinoppervlakte in beslag nemen.

za, 05/12/2009 - 21:05
samm

Misschien hoge leibomen? Bijvoorbeeld een peer, dan je heb ook nog peren. Je hebt ze in alle maten.

zo, 06/12/2009 - 10:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hendrik jan kiest voor de conifeer Leylandii. Dat zou ik ook doen. Bij mij waren ze in acht jaar negen meter hoog. Ik zou ze planten op een à anderhalve meter van de afscheiding en dan een meter van elkaar. Niet minder want het worden enorme stammen en de ruimte van een meter groeit toch dicht. Ik heb ze moeten verwijderen omdat wijzelf en de buren bang waren bij storm voor schade aan onze huizen, waar ze eigenlijk te dichtbij stonden. Je moet je wel realiseren dat ze na zes of acht meter gewoom blijven doorgroeien. In Zaltbommel staan er die meer dan twintig meter hoog zijn en ik weet niet of dat bij u kan of mag.
Frans.

zo, 06/12/2009 - 10:57
Hendrik Jan

Een Cupressocyparisinfo-icon leylandii moet 2x per jaar goed worden gesnoeid en dat wordt vaak nagelaten en zitten zeer goed verankerd dus waaien abuluut niet om (uitzonderingen na gelaten). 2,5 per meter planten. De stammen worden alleen zo ontzettend dik als ze niet worden gesnoeid!
Een Cupressocyparis leylandii kan wel 40 meter hoog worden, maar als je gewoon goed snoeit kan hij als haagplant ook 2 meter blijven.
Maar er wordt heel vaak niet goed gesnoeid, en als er wel tijdig wordt gesnoeid, wordt er soms in de breedte minder van de haag gesnoeid dan dat er dat jaar is aan gegroeid en de gevolgen ga je zeer snel merken bij de Cupressocyparis leylandii en de Prunusinfo-icon laurocerasus.

Een Cupressocyparis leylandii '2001', moet 1x ( mag 2x) per jaar worden gesnoeid (veel minder groeikracht) en groeit veel minder in de breedte (compact), ik zou ze 50 cm van de erfafscheiding plaatsen.
3 per meter planten.

zo, 06/12/2009 - 16:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je hebt gelijk als je het hebt over een haag zoals mijn buren die hebben, Een haag van Leylandii geplant op 30 cm afstand en elk jaar gesnoeid met als resultaat een prachtige haag van twee meter hoog en potdicht.
De mensen hier vragen echter een haag van 6 tot 8 meter hoog in zo kort mogelijke tijd en zo'n haag hoeft volgens mij niet potdicht te zijn als er van afstand uit een gebouw naar gekeken wordt. Ze hebben ruimte genoeg om ze ongesnoeid te laten groeien en persoonlijk vind ik ze dan ook veel mooier.

zo, 06/12/2009 - 16:22
Hendrik Jan

Als je een Cupressocyparisinfo-icon leylandii niet snoeit krijg je dus bomen (en dat leent hij zich zeker niet voor), die later niet meer zijn te snoeien (wordt zeer lelijk), ze krijgen zeer dikke stammen, gaan gigantisch veel ruimte in beslag nemen en geven dat een zeer sombere sfeer (overheersen de gehele tuin), want dat binnenkant bevat alleen maar dood hout.

zo, 06/12/2009 - 21:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ten opzichte van de vraag begrijp ik jouw antwoorden niet.

zo, 06/12/2009 - 23:38
Hendrik Jan

Er wordt een afscheiding gewenst die niet meer zoveel ruimte in beslag neemt (wat er nu staat blijft bruin als hij gesnoeid wordt).

ma, 07/12/2009 - 09:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

bedankt voor alle reacties so far.
tjah, de keuze zal sowiso niet makkelijk zijn - de inkijk gedurende 2 a 3 jaar kan ik nog mee leven / ik moet inderdaad ook kijken naar wat er mag geplaatst worden - ernaast is een open parkeergarage; ik kan me voorstellen dat autoeigenaars eventuele afvallende vruchten niet zullen apprecieren.
het begint me zo te dagen waarom de vorige eigenaar die bomen zo ver van de afscheiding heeft geplaatst...
ik denk aan 3 mogelijkheden:
- conifeer: cupressocyparisinfo-icon leylandii 2001
- laurier: prunusinfo-icon laurocerasus rotundifolia
- klimplant: iets dat aan metalen draden kan groeien (die kan ik relatief makkelijk spannen, zelfs tot op die hoogte) - mogelijk Aristolochiainfo-icon?

ma, 07/12/2009 - 14:39
Wakriliedri

(...dat was ik hierboven)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag