lelietje der dalen

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 26/03/2009 - 20:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

lelietje der dalen

Ik heb een voortuin die veel schaduw heeft. Alleen hoog-zomer komt er zon tot achterin. Dus het is best moeilijk wat je zoal in je border zet. Ik hou van veel bloemen en groen, liefst het hele jaar door. Nu denk ik er over om lelietjes der dalen te planten. Sommige mensen háten ze omdat ze zo woekeren... Maar dat lijkt mij nou juist zo leuk... dat ze overal in die border opduiken. Wat ik me alleen afvraag: als ze zijn uitgebloeid, hoe zien ze er dan uit? Wordt het blad erg lelijk? En moet je blad laten afsterven of mag je het wegknippen als het lelijk wordt?

do, 26/03/2009 - 21:06
tuinprins

Bezint eer ge eraan begint! Na een trage start gaan ze woekeren als een tierelier. Ze blijven natuurlijk niet binnen de border maar verschijnen tussen de voegen van je straatwerk en ook in de tuin van de buren. Wil je dat echt?

Lelietje der dalen sterft ontzettend lelijk af. Of je het blad direct na de bloei mag wegknippen weet ik niet .... en eerlijk gezegd wil ik dat ook helemaal niet weten!

Gegroet, de tuinprins

do, 26/03/2009 - 21:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij mij staan er lelietjes der dalen in m'n voortuin onder een berk op het noorden. Het woekeren vindt ik niet erg; ze gaan inderdaad tussen de stenen door. Het blad blijft weliswaar de hele zomer groen en sterft in het najaar, na een paar weken geel geweest te zijn, af. Ontzettend lelijk kan ik dat niet vinden; het hoort nu eenmaal bij de herfst. Op een (te) zonnige plek vergelen de bladeren sneller, wat storend kan zijn.
Als ik blad zou wegknippen na de bloei, volgt er het jaar erop geen bloei. Aan het eind van de zomer is wegknippen geen bezwaar.

do, 26/03/2009 - 21:30
Hendrik Jan

Lelietjes der dalen, vind ik meer iets voor een bostuin, maar ander ben ik het eens met Tuinprins, gewoon in de tuin vind ik het een ietwat nietszeggend plante met 'waardeloze' bladeren, die ook nog eens lelijk afsterft.

vr, 27/03/2009 - 10:16
halloirma

Mmm, ik snap het romantische gevoel, en ze ruiken echt heerlijk. Maar ik heb ze net vorig jaar allemaal gerooid omdat ik toch een nieuwe boom en nieuwe planten ging aanplanten. Ik kreeg ook de laatste jaren er spontaan daslook bij. Ze woekerden en als je ze kans geeft en je wilt er uiteindelijk alsnog van af, dan is het echt een helse klus door al die ondergrondse stokken dat je bijna je hele toplaag omgeploegd hebt. En ja, ze zijn na de bloei niet echt de mooiste. Het blad word geel, slap en en bruine brui vergaat langzaam aan. Daar kan je voor kiezen, ieder zijn voorkeur.
Ik heb nu als beginnetje er vincainfo-icon minor onder gezet, daar moet nog wat bij, maar het kan de concurrentie met de overgebleven stukjes wortel van de Lelietje en daslook in ieder geval prima aan.

vr, 27/03/2009 - 11:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wie ooit op 1 mei in Parijs was, snapt wat ik heb met lelietjes. Lekker verwilderen mag bij mij, tussen Hederainfo-icon, Vincainfo-icon, daslook, Helleborusinfo-icon orientalis, sneeuwklokjes en eikvaren. Beetje bijsturen soms, maar altijd een stukje natuur om van te genieten.

za, 28/03/2009 - 16:36
lily-anne

Als je veilig wil spelen dan kan je altijd een rizoombegrenzer plaatsen zoals je bij bamboo kan doen - daar komen ze echt niet over en daar kan je natuurlijk nog andere planten bijzetten - ook in emmers zonder bodem die je helemaal ingraaft ,kan je dat doen .
groetjes
LILY_ANNE

zo, 29/03/2009 - 22:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank allemaal voor de reacties. Het is duidelijk: de één vindt ze prachtig, de ander haat ze.... Ik heb een schaduwrijke voortuin, en binnen de border zou ik het niet erg vinden als ze gaan woekeren, zolang de andere planten ook maar de ruimte houden. Maar ja, of ik ze tussen m'n tegels wil? Liever niet natuurlijk. En inperken zoals je met bamboo doet... da's eigenlijk ook weer jammer, want het juist ook wel leuk dat zo'n plantje door je hele border heenwandelt. Ik zal nog es goed gaan nadenken. Dank! en tot een volgende keer.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag