ontkiemen van varensporen

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 22/06/2009 - 12:25
silvesterp.

ontkiemen van varensporen

Ik wil sporen van varens gaan uitzaaien op een gesteriliseerde bodem in jampotten. Nu heb ik gelezen dat dat het beste gaat op een vochtige scherf van een stenen bloempot in een afgesloten container. Is deze methode geschikt voor alle soorten varens of is er duidelijk verschil tussen soorten die op een zuur substraat ontkiemen (vb. turfachtig, venig) en soorten die alleen op een basisch substraat (bloempotscherf) ontkiemen? Bovendien zou je de containers met de uitgezaaide sporen eerst 10 dagen donker moeten wegzetten en dan langzaam aan aan het licht laten wennen.
Wie weet hier iets meer over?
Alvast bedankt,

Silvesterp.

di, 23/06/2009 - 00:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb weliswaar verschillende varensoorten dmv middel van sporen vermeerderd, maar zaaide de sporen daartoe uit in een afgesloten bakje met vochtige turfpotgrond zonder dit te steriliseren. Vaak gaat dat wel goed, zolang er geen schimmelinfectie optreedt. Deze methode werkt goed met kiemkrachtige makkelijke soorten. Is dat niet het geval, dan is de kans groot dat er contaminatie plaatsvindt met veelvoorkomende varensoorten. Dat probleem is zeker reëel als je een gevariëerde collectie varens hebt.
Via de Nederlandse Varenvereniging is waarschijnlijk meer specifieke informatie hierover te verkrijgen. Een van de leden beheert een sporenbank en onlangs werd er als ik mij goed herinner nog een workshop varensporen zaaien gehouden.
Zie voor informatie: https://tinyurl.com/yynt6pq3

di, 23/06/2009 - 13:56
silvesterp.

Bedankt voor de snelle reactie en de info. Ik wist niet dat er een vereniging van varenliefhebbers in Nederland bestaat. Ga zeker daar mijn licht opsteken.
Silvesterp.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag