Phlox Paniculata - slakken en zaad

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 10/10/2010 - 14:25
Lotte-A

Phlox Paniculata - slakken en zaad

Goedemiddag,

Ik heb Phloxinfo-icon Paniculata staan en nu vraag ik me af of het klopt dat deze onder de slakjes komt te zitten. Of zou dit komen door de Dhalia's die ik geplant heb een aantal meters de andere kant op in een border?

Dan nog een andere vraag, ik ben aan het stekken gegaan van o.a. munt, basilicum en... nu zag ik (zie foto) dat de Phlox ook zaad heeft... hoe kan ik dit het beste 'stekken'?

gr. Lotte-a

Phlox Paniculata - slakken en zaad
zo, 10/10/2010 - 14:26
Lotte-A

Foto 2 - zaaddoos Phloxinfo-icon

Phlox Paniculata - slakken en zaad
zo, 10/10/2010 - 14:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

In dit jaargetij takelen alle planten af en worden opgeruimd door slakken en andere beestjes.
Phloxinfo-icon kun je zaaien, maar waarom deze langzame methode kiezen, als je de plant heel eenvoudig kunt scheuren?

Ps: zaaien is geen vorm van 'stekken'!

zo, 10/10/2010 - 23:40
peterplant

Phloxinfo-icon kun je, naast scheuren, ook heel erg makkelijk stekken, dat doe je in de late lente, als de scheuten ongeveer 30 cm lang zijn, haal je de top uit de scheut, deze stek moet ongeveer 10-15 cm lang zijn. Haal alle blaadjes, behalve de bovenste 2 hele bladeren weg en zet de stek in zaai en stek grond. Met een beetje aandacht zal bijna elke stek lukken.
Het zaaien van de zaadjes is ook leuk, ik doe dat zelf ook regelmatig. Hou er dan wel rekening mee dat de plantjes die uit de zaadjes groeien niet automatisch de zelfde kleur hebben als de orginele plant, maar dat kan ook heel spannend zijn.

di, 12/10/2010 - 22:36
Lotte-A

Scheuren is ook een idee.. maar ik vind het juist leuk om (voor het eerst) eens wat met 'eigen zaadjes' te doen.

Kan ik ze direct al in een potje doen of kan ik beter nog wat maanden wachten? En is het verstandig ze gelijk buiten te zetten of gaat het binnen bv. sneller?

Ik heb zelf een klei achtige grond... en het enige wat ik nu nog heb staan is vochthoudende compost grond... kan ik dit er gewoon voor gebruiken of heb ik echt tuinaarde nodig?

Vast bedankt voor jullie reacties.
Gr. Lotte-a

PS ik vind nu het volgende stukje over het zaaien, zijn jullie het hiermee eens? m.a.w. niet nu al in een potje doen?

'januari-februari gedurende 2-4 weken in potjes of kweekbakje in kamerkas. Vervolgens het zaaisel in een onbeschermde (alternatieve) koude bak zetten waarbij het bij 5 °C zal ontkiemen'

di, 12/10/2010 - 23:05
peterplant

Ik zaai de Phloxzaden gelijk na het oogsten in gewone potgrond en zet de potjes in mijn koude kas. In de lente komen de kiemplantjes dan gewoon boven. Ik doe er verder niets bijzonders mee. Er alleen voor zorgen dat de potgrond niet te droog wordt.
Ik zou ze niet in compost zaaien, maar in gewone potgrond, desnoods gemengd met wat scherp zand.

wo, 13/10/2010 - 20:34
Lotte-A

thanks! ik heb (beetje blond ;)) een stekdoos gekocht van dun plastic... niet echt handig voor buiten in de winter... wat gebeurd er als ik de stekdoos met zaadjes gewoon binnen laat staan?

wo, 13/10/2010 - 23:46
peterplant

Als er zo'n doorzichtige kapje op zit kun je de stekdoos gewoon ergens buiten zitten, of in de schuur of garage. Liever niet binnen in huis, daar is het te warm. Je kunt ook gewoon zaaien in oude potjes.

do, 14/10/2010 - 22:44
wolf60

Gewoon nu zaaien in potjes en (beschut) buiten zetten. Bewaar je je zaaibakje voor iets anders...;-} In het voorjaar ontkiemen de zaden. Ik haal trouwens wel de bruine velletjes weg (die barsten open als de zaden droog zijn).

Om de bloei van mijn phloxen te spreiden, knip ik eind mei plm. de helft van de bloeistengels met een derde terug. De afgeknipte stengels zet ik op een leeg plekje in de tuin (behandelen als Peterplant). Minstens de helft slaat aan.
Het wordt dan wel tijd om veel vrienden te maken, want... waar laat je al die phloxen?
Succes! Jeannette

Onderwerp gesloten