Planten voor scheiding van 60 cm hoog in volle zon

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 01/04/2012 - 12:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Planten voor scheiding van 60 cm hoog in volle zon

Hallo Allemaal,

In de voortuin willen we graag een erfafscheiding maken door middel van palen met gaaswerk/betonijzer. Omdat het een voortuin is wordt het ongeveer 60 cm hoog. We willen graag een groene afscheiding hopelijk met bloemen er tussen maar hebben allebei een hekel aan de buxes voortuintjes e.d.

Ons idee is dus om het gaas te laten beklimmen door klimplanten. Maar welke zijn hiervoor geschikt? Ik las dat de Hederainfo-icon ongeveer 5 planten per strekkende meter nodig heeft voor een mooie dichte afscheiding, maar ik kan me voorstellen dat dat voor een afscheiding van 60 cm hoog anders is. En kan het ubderhaupt om zo'n lage afscheiding netjes te laten beklimmen?

Het lijkt me ook erg mooi om de afscheiding te laten beklimmen door bijvoorbeeld een clematisinfo-icon, maar heb daarvoor eigenlijk dezelfde vraag. Kan een Clematis wel overweg met zo'n lage afscheiding en zo ja welke Clematis kan in de volle zon? De voortuin ligt op het Zuiden.

Alvast bedankt voor de antwoorden

zo, 01/04/2012 - 12:40
tuinprins

60 centimeter is een beetje laag. Vaststaande Hederainfo-icon heeft een enorme groeikracht en de lange scheuten zullen omvallen en over de grond verder kruipen tenzij je zeer regelmatig bijsnoeit. In het begin zul je dit nog wel volhouden maar na een paar maanden krijg je er een sik van.

Voor Clematisinfo-icon geldt hetzelfde. Bovendien zijn de jonge scheuten van de Clematis kwetsbaar voor afbreken dus zo laag horizontaal aanbinden aanbinden is ook lastig.

Voor een lage haag is Taxusinfo-icon, Buxusinfo-icon of Liguster m.i. nog altijd de beste optie. Afgezaagd misschien maar wel haalbaar en praktisch.

Gegroet, de tuinprins

zo, 01/04/2012 - 14:33
hendrinkjan

Mijn voorkeur zou een Beukenhaag zijn.
Het is voordeel is dat hij snel dicht groeit en zijn blad blijft behouden.
Hederainfo-icon gaat flink woekeren in je tuin en dat moet je niet willen.
De vorige bewoners hadden ook hedera in de volle grond gestaan. De wortels liepen overal in de tuin.

zo, 01/04/2012 - 16:17
Hmm

Ik heb niet eens klimop in de tuin, maar vind het toch overal. Het woekert inderdaad.

Die schermen met klimop zijn nu erg in de mode. Je moet het wel goed stevig maken want ze vangen net een zeil veel wind. Met storm kan het dan mis gaan.

Een beukenhaag staat wel veel mooier.

zo, 01/04/2012 - 17:35
watbeter

Ik zou voor Euonymusinfo-icon fortunei gaan

ma, 02/04/2012 - 21:27
lousje

En wat denk je van boomklimop?

ma, 02/04/2012 - 21:57
mun

Wat is boomklimop. Het klinkt in ieder geval hoger dan 60 cm.

di, 03/04/2012 - 12:00
rubo

Gezien de geringe hoogte van 60 cm is Hederainfo-icon niet echt geschikt.

di, 03/04/2012 - 15:00
lousje

boomklimop = bolklimop.Ikzelf heb hederainfo-icon colchica arborescens en hedera helix arborescens, dus de grootbladige soorten. Die kunnen inderdaad wel flink hoog worden, ik snoei ze jaarlijks op ongeveer 70 cm hoogte.Maar er zijn ook kleinbladige bol/boom klimopsoorten, die eleganter zijn en kleiner blijven.En je kunt ze allemaal op hoogte houden door eenmaal per jaar in te korten

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag