snoeien beukenhaag

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 30/05/2009 - 13:12
hraichert

snoeien beukenhaag

Ik ben hier vorig jaar komen wonen en denk dat de vorige bewoners het niet zo nauw namen met het snoeien van de beukenhaag. Tussen mijn buren en mijn tuin staat nl een zeer brede beukenhaag die aan de kant van de buren(zonnekant)mooi dicht is en direct vanuit de moederstam groeit. Er zit nl ook een geplastificeerd tussen wat de scheiding bepaalde waardoor ik toen ik met het snoeien begon precies kon zien dat aan mijn kant de bladeren aan het uiteinde van zo'n 25 tot 35 cm lange (vrij kale)takken zitten. Hierdoor is hij zeer breed en kan ik hem niet echt terugsnoeien. Mag ik de beukenhaag aan mijn kant ook tot vlak bij de moederstam terugsnoeien? En zo ja mag dat dan nu? Ik snap dat het er dan waarschijnlijk dit jaaar niet uitziet of valt dat wel mee en herstelt de beukenhaag zich dit jaar nog?
Het liefst zou ik een uitgebreid antwoord ontvangen waardoor ik al dan niet aan de slag kan, bedankt!
Hella

za, 30/05/2009 - 22:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is beste is om de beukenhaag twee keer per jaar te snoeien en wel in het voorjaar voor de langste dag van het jaar (21 juni) en in het najaar voordat de winter zijn intrede doet. Zo krijg en houd je een mooie volle beukenhaag. Om de beukenhaag te snoeien is het het eenvoudigste om eerst de zijkanten van onder naar boven te snoeien en daarna de bovenkant. Wanneer je bovenaan zou beginnen met snoeien blijven de afgevallen takken steken in de zijkant van de beukenhaag, waardoor het moeilijker wordt deze recht te snoeien.De hogere beukenhaag moet je in trapeziumvorm snoeien. Dat betekent dat je de beukenhaag zo moet snoeien dat je de beukenhaag van onder naar boven taps laat toelopen. De onderkant is dan dus breder dan de bovenkant. Zo zorg je ervoor dat ook de onderste taken voldoende zonlicht krijgen en niet zullen verdorren en doodgaan.Wanneer het mogelijk is, kun je het beste snoeien op een bewolkte dag. De nieuwe bladeren zijn namelijk erg kwetsbaar en gevoelig voor de zon. Er bestaat dan kans op verbrandingsverschijnselen. Wanneer dit wel gebeurt, weest niet ongerust want door zo te snoeien zullen er weer nieuwe bladeren aan de beukenhaag ontstaan.

Plantadvies

zo, 31/05/2009 - 00:14
tuinprins

Het zo sterk terugsnoeien van een verwaarloosde haag moet in de winter gebeuren, en niet in de zomer. Als je dit in de zomer doet bestaat er grote kans dat de stam verbrand. Beuken zijn gevoelig voor zonnebrand. Als verwaarloosde beukenhagen worden teruggesnoeid kan de zon direct op de stam schijnen. Vooral in de zomermaanden kan de zon zeer fel schijnen met dus kans op verbranding (niet van het blad maar van de stam i.c. de schors). Het beste is dus de sterke snoei van verwaarloosde hagen in de winter uit te voeren wanneer de zon weinig kracht heeft.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten