Tulpenboom

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 24/08/2003 - 17:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tulpenboom

LS,

Onze (echte) tulpenboom ((Liriodendroninfo-icon tulipiferum), vorig jaar geplant omstreeks september, toen volop in de bloei.
Dit jaar nog geen bloem gezien. Zo te zien verder gezond, gegroeid, volop in het blad.
Enig idee hoe dat komt?

Bij voorbaat dank voor uw reactie,

vriendelijke groeten,

Tinto

ma, 25/08/2003 - 08:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hier bij mij in de straat is vier jaar geleden een tulpenboom geplant die direct bloeide. In de jaren erna is de boom wel flink gegroeid, maar bloemen hebben we niet meer gezien.
Misschien hoort dat wel zo bij deze boom.
Wiel

ma, 25/08/2003 - 08:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Liriodendroninfo-icon tulipiferum is inheems in Noord-Amerika. Van nature komt de boom daar in groten getale voor. Het gaat daarbij om zoveel spontaan gegroeide exemplaren dat de boom daar als onkruid wordt gezien. In het Nederlandse klimaat groeit de boom snel. Binnen 10 jaar kan de boom al een hoogte bereiken van 10 - 15 meter. De kroon wordt uiteindelijk breed piramidaal van vorm. In de eerste jaren is de vorm meer breed zuilvormig van opbouw.

Blad van de tulpenboom
De tulpenboom oogt gezond met z'n fris donkergroene blad. Behalve dat er af en toe eens wat dode takken moeten worden verwijderd, is snoeien niet nodig. Snoeien maakt de kans heel groot dat schimmels het (nog) gezonde hout aantasten. De uitgroei van de boom is zodanig dat er vanzelf een mooie boomvorm ontstaat.

Waar planten
Het is niet echt een boom om op een rijtje te zetten. Af en toe is de tulpenboom wel eens als straatboom te zien. Maar vaker als solitair in een park. In een wat grotere tuin is de boom op z'n plaats als solitair in een groot gazon. Kies een plek waar de boom in de kijk staat. Op een plaats in de volle zon komt de boom het mooiste tot z'n recht. Vooral in het najaar verkleurt het blad naar felgeel-oranje.

Bloem van de tulpenboom
In juni - juli verschijnen de eerst nog groene bloemknoppen. Als die opengaan, ontvouwt zich een fantastische bloem. De schutbladeren zijn bleekgroen en hebben oranje-gele vlekken aan de voet van het schutblad. De dikke meeldraden zijn ook diepgeel-oranje van kleur. Een tulpenboom in bloei is beslist een spektakel.

Een paar variëteiten
Van Liriodendron tulipiferum zijn een paar variëteiten verkrijgbaar. De mooiste boomvorm vind ik nog altijd de gewone soort. Smaken kunen verschillen en daarom is er een sterk zuilvormige cultuurvariëteit: Liriodendron tulipiferum 'Fastigiatum' en een variëteit waarvan het blad aan de bovenzijde niet wigvormig op de steel staat, maar bijna plat is. Dit is Liriodendron tulipiferum 'Obtusilobum'. Een bonte tulpenboom is Liriodendron tuliperum 'Aureomarginatum'. Van deze laatste moet je houden; mij lijkt de boom wat 'ziekelijk' met al die gele en lichtgroene vlekken op het blad.
De Liriodendron is van dezelfde familie als de valse tulpenboom (Magnoliainfo-icon) en wel een Magnoliaceaeinfo-icon.

Home NEÊRLANDs Tuin

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag