Verplanten zeer volwassen acers

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 18/10/2009 - 05:18
Covenflower

Verplanten zeer volwassen acers

Ik heb de volgende circa 15 jaar oude Acerinfo-icon Palmatum Garnet gekocht. Hij staat nu nog in de volle grond. Ik wil hem pas uitgraven als de blaadjes eraf zijn. De omtrek is ongeveer 2 bij 2 meter. Heeft het zin om nu al rondom de wortels door te steken? Of heeft hij een mooi bolvormig wortelgestel zoals de Rhododendroninfo-icon? Mocht hij puntwortels en dikke zijwortels hebben, wat ik niet hoop, dien ik dan benevens de wortels de takken ook flink in te snoeien?

Hetzelfde geldt voor een soortgelijke acer waarvan ik de naam niet weet, doch wel dezelfde fijngetande blaadjes heeft. Niet geheel als de gehele groene soort, doch ietwat donkerder. Deze is circa 10 jaar oud. Is 1.25 hoog, kroon circa 2x2 meter. Na thuiskomst ben ik van plan om ze zuur, dus in de volle tuinturf te zetten.

Alle adviezen zijn welkom.

Met groet
John

Verplanten zeer volwassen acers
zo, 18/10/2009 - 11:51
tuinprins

Japanse esdoorns zijn goed te verplanten, ook tamelijk grote exemplaren. Belangrijk is wel dat dat de kluit zo groot mogelijk moet zijn. Hier zit vaak het probleem omdat je de plant natuurlijk wel moet kunnen tillen in verband met vervoer en herplant. Dus zo groot mogelijk uitsteken en indien de plant dan te zwaar is grond met de hand eraf halen maar de wortels wel laten zitten. (De kluit niet kleiner maken door er met een spade grond vanaf te steken). Zorg dat bij het vervoer de wortels niet uitdrogen. Zonodig de kluit afdekken met een zeil of iets dergelijks.

Nu de Acerinfo-icon nog rondsteken heeft weinig zin omdat de plant weinig tot geen nieuwe haarwortels zal vormen.

Ik zou de plant niet in pure turf zetten maar in een mengsel van turf en gewone grond. Turf houdt veel water vast en dat kan in bepaalde gevallen tot wortelrot leiden.

Ik zou de plant bovengronds niet terugsnoeien ook al mis je een deel van de kluit. Japanse esdoorns worden zelden mooier van snoeien.

Succes met het verplanten!

Gegroet, de tuinprins

ma, 19/10/2009 - 14:17
Covenflower

Bedankt voor de informatie Tuinprins

Met groet
John

Onderwerp gesloten