Welke roos is niet zo gevoelig voor luis/schimmel

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 17/02/2011 - 16:27
PietjeBel

Welke roos is niet zo gevoelig voor luis/schimmel

Ik heb eens gelezen dat er rozen zijn die niet of niet zo erg gevoelig zijn voor luis en meeldauw. Wie kent de namen hiervan?
Ben van plan om dadelijk nieuwe rozen te kopen en zou heel blij zijn met een reactie.

B.v.d. Pietje

do, 17/02/2011 - 00:40
rubo

Heb gehoord dat TOP-rozen wat bestendiger zouden moeten zijn.
Dit is een bepaald keurmerk van een groep waarin dat soort betere rozen vallen.
Ikzelf heb er echter geen ervaring mee.

do, 17/02/2011 - 10:57
birdwatcher

rozen zijn niet gevoelig voor luis,wij tuinliefhebbers kunnen er vaak niet tegen dat er wat luis op de rozen zit.
de planten hebben er maar weinig last van.
het zelfde geldt voor schimmels wij willen zo mogelijk alleen maar frisse gave blaadjes zien en schieten gelijk in de stress als we blackspot of meeldauw zien,zonder te beseffen dat dat eigenlijk zeer natuurlijk is.

do, 17/02/2011 - 21:13
Polplastron

Koop rozen met een naam; de onbenoemde rozen zijn vaak (maar niet altijd) van mindere kwaliteit. (TOP en ADR geven ook enige aanduiding, maar zijn niet volledig: veel oudere variëteiten hebben deze predikaten nog niet, maar zijn onverwoestbaar!)
Ondanks wat sommigen vaak ook beweren kunnen zowel moderne rozen als oude rozen evenveel las van meeldauw, sterroetdauw en luis krijgen als ze op een foute standplaats staan. Sommige variëteiten (O.a. 'Cardinal Hume')zijn gevoeliger dan andere, maar met een juiste verzorging zullen ook zij gezond blijven. Overigens zijn vele Alba-rozen erg gevoelig aan roest, maar ondervinden ze er eigenlijk geen schade aan (ik vind het zelfs een beetje decoratief).

Een aantal tips:

1) Tolereer luizen: ze doen minder schade dan men vaak denkt en dienen als voedsel voor heel wat vogels, sluipwespen(larven), lieveheersbeestjes e.d. Als je deze beestjes hun voedsel laat vinden, zullen zij het 'probleem' voor je oplossen en dat blijven doen het hele seizoen door. Chemische middelen en huismiddeltjes hebben een korter effect en zijn zowel arbeidsintensief als oneconomisch.

2) Met een goede standplaats bedoel ik: een goede bodem, veel licht en goede bemesting. Tussen mijn rozen wordt ieder jaar een goede laag compost aangebracht en ik gebruik enkel organische mest (bevordert ook het bodemleven). Rozen willen niet persé volle zon, maar hebben wel veel licht nodig: rozen in de schaduw zullen slecht groeien en zelden bloeien. Rozen willen ook enige luchtverplaatsing, maar haten sterke wind.

3) Tegen sterroetdauw en meeldauw (en onrechtstreeks ook tegen luis) helpt een onderbeplanting. D.w.z. dat je lage planten onder de rozen laat groeien: deze houden de bodemvochtigheid op peil, bieden beschutting aan veel nuttige organismen en vormen een fysieke bariëre tussen de bodem en de plant; dit houdt schimmelsporen grotendeels tegen.

4) Een gift patentkali in het voorjaar helpt bij de erg sterroetgevoelige variëteiten ook nog: het versterkt de innerlijke celstructuur waardoor de ziekte minder kans krijgt.

Overigens gaan rozen normaal gezien niet dood aan sterroetdauw of meeldauw; het is de rozenliefhebber die er zich slecht bij voelt!

Tot slot wil ik nog opmerken dat vroeger als tip gegeven werd om besmet blad weg te knippen en het gevallen blad te verwijderen. Dit is nu echter na wetenschappelijke proeven totaal ontkracht. Gevallen blad composteert en voedt de bodem; de schimmelsporen zijn op dat moment al lang weg! Het aangetaste blad aan de plant wordt nog gebruikt voor fotosynthese: het weghalen geeft dus meer schade dan dat het goed doet.

Groeten,

Pol

wo, 06/04/2011 - 21:57
tuintje60

Dat zijn goede tips Pol.

Over beplanting onder de roos:
ik heb nogal veel woekerende Lieve Vrouwe Bedstro, die plaggen vormt en vaak ook helemaal om de voet van de rozen groeit.
Kan dat kwaad of is dat juist wel goed?

do, 07/04/2011 - 11:28
Polplastron

Zolang dat lievevrouwebedstro de plant niet overwoekert kan het niet zo'n kwaad. Persoonlijk haal ik de onderbeplanting bij lage rozen af en toe eens een beetje weg bij de voet. Bij de hogere rozen groeien de tuingeraniums soms gewoon een stuk langs de roos omhoog. Heel mooi en ik heb daar nog nooit schadelijke gevolgen van gezien.

De onderbeplanting zal in elk geval zorgen dat de bodemvochtigheid op peil blijft, dat nuttige organismen als lieveheersbeestjes, spinnen, oorwormen e.d. schuilplaatsen vinden en het vormt een fysieke bariëre tegen schimmelsporen die van de grond omhoog zouden kunnen worden gelanceerd door regendruppels. De roos vaart er dus wel bij.

Groeten,

Pol

do, 07/04/2011 - 11:33
tuintje60

Hallo Pol,
dat klinkt absoluut zinnig. Ik zal de beplanting onder de rozen met wat meer respect behandelen nu ik dit weet.

Onderwerp gesloten