Wie heeft tips m.b.t. het zaaien van magnolia?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 18/10/2009 - 12:46
Morty

Wie heeft tips m.b.t. het zaaien van magnolia?

Is er iemand die ervaring heeft mt het zaaien van een magnoliainfo-icon?
Wanneer, hoe en onder welke omstandigheden?

B.v.d.

zo, 18/10/2009 - 13:35
tuinprins

Ja, ik heb ervaring met het zaaien van Magnoliainfo-icon.

Het allerbelangrijkste is dat het zaad NIMMER mag uitdrogen. Het embryo in het zaad sterft bij te veel droogte snel af. Verkeerd bewaren van Magnolia zaad is bijna altijd de reden van dat het zaad niet ontkiemt.

Het beste kun je het zaad schoonmaken en direct zaaien. Gebruik hiervoor zaaigrond waar voldoende scherp zand in zit. Plaats het zaad heel de winter buiten zodat het wordt blootgesteld aan de verschillende weerselementen. In het late voorjaar zal het zaad bij het stijgen van de temperaturen ontkiemen. Soms zal het zaad pas in het tweede voorjaar na zaaien ontkiemen.

Kun je het zaad nu niet zaaien bewaar het dan in een zak met licht vochtige turf in de koelkast bij een temperatuur van 4 tot 7 graden Celsius.

Mijn voorkeur gaat echter uit naar direct zaaien.

Bedenk wel dat het een flink aantal jaren kan duren aleer een uit zaad gekweekte Magnolia zal gaan bloeien. Magnolia kobus is wat dit betreft zeer variabel met een tijd die ligt tussen de 10 en 30 jaar. Magnolia hypoleuca uit zaad bloeit pas na 15 tot 20 jaar. Planten uit zaad van cultivars van Magnolia soulangeana zoals de populaire 'Susan' zullen waarschijnlijk sneller bloeien maar houdt ook hier rekening met een tijd die ligt tussen de 7 en 12 jaar.

Gegroet, de tuinprins

zo, 18/10/2009 - 14:35
Morty

Oke hartstikke bedankt, het zaad is nu ruim 3 dagen zonder vocht van de moederplant, maar ik ga het proberen.
Bedankt

ma, 19/10/2009 - 10:19
lily-anne

Is dit van toepassing voor alle magnoliainfo-icon's? Ik heb een magnolia stellata waar op het ogenblik zaad aan hangt . Of kan je ze beter stekken en bloeien ze dan vlugger ?
groetjes
Lily-Anne

ma, 19/10/2009 - 22:35
tuinprins

Ja, mijn zaai-advies geldt voor alle soorten Magnoliainfo-icon's. Hoe lang het duurt aleer een Magnolia stellata bloeit als deze uit zaad wordt vermeerderd weet ik niet maar het zal zeker tussen de 5 en 10 jaar liggen, zo niet meer.

Het stekken van Magnolia's is voor de amateurtuinier lastig omdat het stekken alleen goed wil lukken in een vermeerderingskas waar temperatuur en luchtvochtigheid voldoende hoog zijn (vaak bodemwarmte in combinatie met een nevelinstallatie).

Afleggen is een andere vermeerderingsmogelijkheid maar deze vergt wel geduld. Hoe gaat afleggen in zijn werk? De onderste takken van een Magnolia die zich vlak boven de grond bevinden kunnen met behulp van stevig geplastificeerd draad (bijv. electriciteitsdraad) worden vastgezet in de grond. Op de plek waar de tak goed in verbinding staat met de grond doe je een kleine schop grond overheen. Het uiteinde van de tak moet natuurlijk vrij blijven van grond. Een andere mogelijkheid is om de tak ondiep in te graven maar wel zo diep dat hij stevig in de grond vast zit.
Als alles goed gaat zal de tak langzaam zelf wortels gaan vormen. Na een jaar kun je de tak doorknippen en voorzichtig uit de grond halen en op een nieuwe plek uit planten.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag