Help: kleine zwarte kruipende beestjes

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 23/10/2018 - 12:59
Petra (anoniem geplaatst)

Help: kleine zwarte kruipende beestjes

Ik had een aantal kruiden gekocht waar varenrouwvliegjes op zaten. Na een tijdje zaten er vliegjes op al mijn planten. Ik heb ze buiten gezet, omgepot, en tot slot behandeld met Multisect (gif tegen trips, witte vlieg, bladluis, wolluis en rupsen) op aanraden van het plantencentrum. De vliegjes verdwenen maar ik merkte dat ineens mijn potgrond vol miniscuul kleine zwarte kruipende beestjes zat. Ze vliegen niet, springen niet en worden niet groter. Ze blijven ook in de potgrond en kruipen niet op de plant. Deze beestjes gingen niet dood met Multisect. Je zag een paar dagen na behandeling met Multisect niets meer kruipen en dan begonnen ze weer tevoorschijn te komen. Ik heb de planten nog eens met aaltjes behandeld maar ook dat doodde de beestjes niet. Ik heb uiteindelijk al mijn planten weggegooid.

Nu heb ik een paar dagen geleden nieuwe planten gekocht, waaronder een Mostera. Ik zag geen zwarte beestjes bij aankoop. Nu, enkele dagen later, kruipen er alweer enkele in de grond. Ik geef de plant 1x per week water door ze in een kom met water te zetten en een kwartiertje te laten trekken. De plant staat tussen 2 ramen in. De chauffage is op 1m afstand aan de ene kant en op 2m afstand aan de andere kant. Ik denk echter dat dit er niet veel mee te maken heeft, want de vorige keer zaten al mijn planten vol met deze beestjes, waar ze ook stonden, al dan niet als gevolg van de varenrouwvliegjes die hun voorgingen.

Iemand enig idee hoe ik van deze beestjes af kan geraken? Ik vind niets op het interet wat hierop lijkt. Het zijn gewoon miniscuul kleine zwarte kruipende puntjes die je kan platduwen en die in de potgrond blijven. Heeft het opnieuw ompotten, waarbij ik de wortels goed afspoel en de pot uitwas zin?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden want ik begin stilaan wanhopig te worden.

wo, 24/10/2018 - 18:17
GreenConnection

Rouwvarenmugjes zijn vrij onschadelijk. Ze 'eten' niet van de planten, maar voeden zich slechts met materiaal uit de potgrond. Ze gedijen het best in vochtige omstandigheden.

Laat de potgrond opdrogen tussen de gietbeurten en je zult minder last hebben van deze beestjes..

ma, 29/10/2018 - 17:06
GreenConnection

@Petra: mee eens?

za, 03/11/2018 - 23:07
Petra (anoniem geplaatst)

Ik heb de potgrond van de monstera weggedaan, de wortels afgespoeld en de plant in verse potgrond opnieuw geplant. Ik zie voorlopig geen beestjes meer...even afwachten nu. Ik heb nog een paar planten in een andere zaak gekocht en als ik een beetje in de grond woel zie ik ook daar weer beestjes in kruipen. Is het ok om bovenstaande ook voor de nieuwe planten toe te passen? Want enkele takjes van monstera beginnen wat te hangen en sommige bladeren hebben zwarte vlekjes gekregen. Is dat een gevolg van het ompotten? De nieuwe planten die ik wil verpotten tegen de beestjes zijn karma whites...

zo, 04/11/2018 - 00:24
GreenConnection

Zo rigoreus planten verpotten doe je het beste in het voorjaar. De planten gaan dan een goede lichtperiode in en herstellen gemakkelijker dan zo vlak voor de winter.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag