Sansevieria

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/10/2018 - 15:51
Frans99

Sansevieria

Beste mensen,

Weer een probleem met Sanseveria.

Heb er twee maanden geleden een gekocht met vrij brede donkere bladen.
Omdat de pot duidelijke te klein was een grotere pot gekocht en op advies de plant in de cactusgrond gezet.
Grond was vochtig genoeg zodat water geven niet direct nodig was.

Nu gaan echter sommige bladen krullen en worden slap. Als ik echter mijn watermeter in de grond prik, is hij de eerste 3 cm kurk droog, dan zijn er als ik over de gehele pot prik, sommige plekken droog/vochtig terwijl andere weer gewoon vochtig zijn.
Meer naar beneden zeg maar drie kwant slaat de meter goed uit bijna in de stand nat. Als ik dat lees heeft de plant water genoeg, maar hoe kan het blad bij sommigen dan krullen??

Ik moet zeggen, de cactus grond gekocht bij de Intra>>>>>>>, is vergeven van Kokosvezels, het lijkt dat deze water negren en dat daardoor de grond rond de kluit ze snel droog wordt en beneden waar de Lavakorrels zitten juist nat blijft.

Ik wil nu zelf gaan mengen Uni potgrond met scherp zand het liefst zonder kokos. Bestaat dat nog?

Verder wat moet ik doen om de bladen van de plant weer te ontkrullen..... Dompelen en dan uitlaten lekken? Kan ik hem daarna nog van andere grond voorzien gezien de tijd van het jaar??

Alvast dank voor jullie antwoord.

vr, 12/10/2018 - 16:29
GreenConnection

Sansevieria groeit van oorsprong met z'n wortels tussen rotsspleten, dus zit graag klem in een niet te grote pot. Verpotten was dus niet nodig geweest.

Over de kokosvezel heb ik je al eerder bericht.

vr, 12/10/2018 - 16:35
Frans99

Koopt helemaal en volledig met je eens. Maar, de pot waar hij instond was al misvormd en leek meer op een driehoek dan een ronde pot.

Klopt ook en dat ga ik ook doen. Maar bij mij in de buurt alleen mar potgrond met veel kokos en daar wil IK vanaf. Dus ik moet even gaan zoeken, misschie wel on line. Kan ik de potgron NU nog aanpassen??

En wat doe ik aan die gekrulde bladeren? De leverancier, die ik uiteraard heb gebeld zei, knip ze maar weg komen vanzelf weer nieuwe. Tja zo lust ik er nog wel een.

Bedankt voor je raad

vr, 12/10/2018 - 22:57
GreenConnection

Kun je een foto maken van die gekrulde bladeren?

zo, 21/10/2018 - 15:03
Frans99

Excuses late reactie, foto komt er aan, moet daarvoor even naar iemand anders toe.
Mijn eigen toestel heeft wat problemen. Ik probeer het begin deze week.

di, 20/11/2018 - 21:16
Frans99

Excuses dat de foto er nog niet is, nog steeds camera probleem maar we hopen deze week het af te ronden.

Gelijk even een nieuw vraagje. Bij de Bouwhallen zoals bijvoorbeeld Karwei verkoopt men zand dat een variatie heeft van 0 - 2 mm is dit geschikt om te mengen met universele potgrond of moet het zand nog grover zijn. Maar dan moet ik naar mijn oude baas aan de andere kant van het land, die heeft 2-5 mm voor sierbeton.

Als ik de materialen zeg maar over twee weken heb, kan ik dan wat van de kokosgrond weg scheppen uit de potten en deze aanvullen met de nieuwe samenstelling?? Of moet ik echt wachten tot maart/april??

wo, 21/11/2018 - 10:12
GreenConnection

Elke dierenwinkel of tuincentrum met een aquariumafdeling verkoopt wel grof zand of fijn grind. Het mengen (niet vervangen) kun je nu al wel doen.

vr, 30/11/2018 - 12:19
Frans99

Oke, we gaan kijken, maar ik wacht wel dan met het omzetten want ik wil van die kokosvezel af, ziet er uit of er knotten wol in het zand zitten.

De foto's -

Voorkant blad
Achterkant blad
Een van de grotere bladeren die dichtklapt zie pijl
vr, 30/11/2018 - 12:25
Frans99

Naast het blad wat het ergste dichtgeklapt is zie je nog net een punt van een nieuw blad, maar dat groeit niet , is al weken zo.
Zal wel aan de tijd liggen of niet??

Ik wil niet eigenwijs zijn, maar je zegt mengen, betekend dat, de kluit uit de pot en dan mengen? Of een laag er overheen en dan met de vingers doormengen van de bovenlaag. Op dit moment is de pot onderin vochtig, bovenin droog en halverwege op de grens vochtig/droog naar de vochtige kant. Wil hem niet verzuipen namelijk. Kan dom zijn, maar dit nog nooit gehad, is sinds ik die nieuwe grond heb.

vr, 30/11/2018 - 21:27
GreenConnection

Met mengen bedoelde ik, de hele kluit uit de pot halen en de grond vervangen door een nieuw mengsel. Vandaar dat ik adviseerde dat in het vroege voorjaar te doen.

In de winter staat de groei soms stil; dat is vrij normaal.

vr, 30/11/2018 - 22:30
Frans99

Oké, bedankt, maar wat kan ik nu doen aan die dichtgeklapte bladeren?
Een keer Dompelen en dan goed uit laten lekken, of niets doen. Heb tussen de cocos lussen wel al een paar groene punten gezien, maar is het normaal dat als er nieuw blad komt oude bladeren zich samenknijpen?

za, 01/12/2018 - 08:43
GreenConnection

Ik zou zeer weinig water blijven geven. 

Bij Sansevieria gaat een blad wel lang mee, maar niet eeuwig. Mogelijk is het gevouwen blad een oud blad en zal het op den duur afsterven. Je krijgt gelukkig weer nieuwe.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag