Hoe groot moet een composthoop zijn?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 22/02/2009 - 19:34
kamperfoelie

Hoe groot moet een composthoop zijn?

Hallo,

Ik heb sinds een jaar een moestuin en al een behoorlijke compoststhoop. Ik wil de te composteren materialen in ronde compostmanden (zonder bodem uiteraard) van gevlochten wilgentenen doen met een doorsnede van 1 meter en 1 meter hoog. Maar ik vraag me af of dit groot genoeg is ivm warmeteomzetting e.d. Want in de meeste literatuur hierover vindt men 1 kubieke meter aan de kleine kant. Ik heb niet zo heel veel ruimte over in mijn tuin, maar wil wel goede compost! Dus vandaar mijn vraag: kun je ook bij kleinere afmetingen van de composthoop/hopen succesvol composteren. Of moet ik gewoon groter denken- en doen?!
En zijn er meer mensen die composteren in wilgentenenconstructies zal ik maar zeggen? Ben benieuwd ! Alvast bedankt voor je reactie.

Met vriendelijke groet,

Mariska

zo, 22/02/2009 - 23:32
RdB

Of je hoop gaat niet werken of de wilgentenen zijn als eerste verteerd. Wilg is nu eenmaal een snelrottend materiaal en dus een slechte keuze. Jammer, want het is best een leuk idee.

Ik composteer op verschillende wijzen: in plastic compostbak, in houten compost containers en in vrij liggende hopen. Een formaat van 1 kuub vind ik desondanks nog zo heel klein niet en moet goed kunnen. Wat warmte betreft: ik weet dat vaak beweerd wordt dat in ideale hopen al het onkruidzaad gedood wordt maar ik geloof daar niets van. Mijn ongeloof richt zich tot het bereiken van zo'n temperatuur in het vrije veld dus met een composthoop die gewoon gevoed wordt met alle voorhanden zijnde organisch afval. Hou dus wel rekening met die zaden, ik heb al eens mijn hele tuin vol gehad met Look-zonder-look zaailingen.

Het snelst werken de verschillende bakken. De houten hebben als nadeel dat de ratten er altijd gaten in knagen en nesten in proberen te bouwen. Bovendien is de levensduur beperkt, een goede constructie gaat krap 10 jaar mee, dan is het hout meeverteerd. De plastic container doet het ook goed. Hier gaat bovendien het keukenafval ook bij. In ruim 25 jaar zijn de ratten er nog maar 1 keer doorheen geknaagd. Een plastic container gaat bij mij al 25 jaar mee en vertoond nog geen spoor van slijtage. Hout is dus in dit geval geen duurzame keuze! In beide gevallen is het belangrijk een gevoel te ontwikkelen voor de vochthuishouding. Ondanks een zo goed mogelijke vochthuishouding en zo nu en dan omzetten (nou ja, veel te weinig dus) onstaan er toch wel eens te droge of te natte plekken die niet goed composteren, die gooi ik terug voor de volgende hoeveelheid.
Gewoon los gestorte hopen gaan ook best goed al blijft de buitenkant natuurlijk wat achter. ook duurt het gewoon wat langer, voor mij geen probleem maar als je weinig ruimte hebt een minder goede optie.

ruud

ma, 23/02/2009 - 10:05
kamperfoelie

Hallo Ruud,

Bedankt voor je reactie! Ik heb de wilgentenen al besteld dus ga het toch maar proberen (weinig keus). Ik dacht zelf dat het wel een aantal jaren meegaat omdat gevlochten wilgentenen ook wel eens gebruikt worden voor verhoogde bedden, maar we zullen zien! Een deel van de compostmand zal ws. ook bestaan uit levend hout omdat de verticale takken die je in de grond zet zullen gaan uitlopen. Je antwoord was heel duidelijk, maar ik heb nog een vraag, waarom denk je dat de hoop niet gaat werken als je wilgentenen gebruikt? Ik heb nu een losse hoop die ik gisteren voor het eerst heb omgezet, en daar zat inderdaad al kiemend zaad in, hopelijk geen woekeraars.

Groet, Mariska

ma, 23/02/2009 - 14:03
RdB

Hoi Mariska, zo was die opnerking niet bedoeld. De hoop zal zeker gaan werken maar dan ook gelijk de tenen gaan verteren. Zouden de tenen niet verteren dan is er helemaal geen activiteit in die hoop.

Als je nog levende takken gebruikt kun je een aardig effect verwachten. Of je de hoop na x-tijd nog kunt leeghalen weet ik niet, de wortels zullen hun weg er in weten te vinden.

succes

Ruud

do, 05/03/2009 - 19:37
kamperfoelie

Hoi Ruud,

Bedankt voor je antwoord.
Ik denk dat ik de compostmanden aan de binnenkant ga bekleden met worteldoek, om te zorgen dat het geheel niet doorworteld raakt met wilgentenen en om de wilgentenen een beetje te sparen. Nu maar hopen dat dat werkt! Wat laat jij zoal groeien in je moestuin, de 'traditionele'groenten of heb je ook fruit en kruiden? En moestuinier je al lang?

Groet, Mariska

Onderwerp gesloten