starten moestuin

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 16/12/2004 - 00:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

starten moestuin

Binnenkort ga ik starten met een moestuin van ca. 90 vierkante meter.
Ik heb in mijn achtertuintje wel wat uitgeprobeerd, maar zo'n grote lap is wel wat anders, dus;
Waar moet ik mee beginnen, waar moet ik op letten, etc.
Kortom; alle tips van ervaren tuiniers is welkom!

za, 18/12/2004 - 11:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Begin nu met spitten. Het is de ideale tijd ervoor. Vooral als het zware grond is, is dit heel belangrijk. Laat de grond rusten en lekker doorvriezen tot het voorjaar. Als de grond begint op te warmen (ongeveer vanaf eind februari) de grond losmaken met een cultivator. Dan een indeling in perkjes zodat je elk jaar iets anders op dezelfde plek kunt kweken (vruchtwisseling). Een aantal gewassen kan maar een keer per vier jaar op dezelfde plaats i.v.m. ziektes: aardappelen, kool, wortelen, etc. Je hebt dus minimaal vier perkjes nodig. Het is leuk om in het midden een kruidenperk te maken. Zorg dat je aan goede zaden komt. Bij de Bolster in Kielwindeweer (Gr.) kun je biologische zaden bestellen die per post worden verzonden. Zij geven ook een (gratis) catalogus uit met teeltaanwijzingen van al hun zaden. De Bolster heeft ook een website. Verder denk ik dat een goed boek onmisbaar is om je meer te verdiepen in de kneepjes van het (biologisch) tuiniervak. Zelf heb ik veel gehad aan 'Biologisch-dynamisch tuinieren in de praktijk'door Willy Schilthuis. Ik weet niet of dit boek nog in de handel is. Maar er zijn beslist meer goede boeken te koop. Van Wim Oudshoorn heb ik 'Het nieuwe moestuin boek'. Ook prima. Ik wens je veel succes met je moestuin. Maria

zo, 19/12/2004 - 08:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vergat er nog bij te zeggen dat in een ecologische moestuin het gebruik van compost een vereiste is. Let er dus bij aanschaf van een boek op dat dit onderwerp niet ontbreekt. Het is teveel informatie hier om uit te leggen hoe je dat precies maakt en welke planten veel/ weinig nodig hebben. Wel is een heel goede methode om bij het spitten een dun laagje compost mee te spitten. Nogmaals veel succes. Maria

ma, 20/12/2004 - 10:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je biologisch wil tuinieren is spitten zelfs niet echt noodzakelijk, dit wordt afgeraden omdat je het bodemleven inde grond verstoort door vermenging van de bovenste lagen, ikzelf doe dit zo weinig mogelijk alleen waar aardappelen komen , en voor de wortels een beetje omdat zij anders teveel vertakken, je kan voor de winter als je compost hebt deze opbrengen als opp. compost, al wat niet verteerd is gedurende de winter terug in de nieuwe composthoop, behalve voor teelten die dit wel verdragen zoals oa. aardappelen.maar zoals Maria hierboven al aanhaalt:compost! daar kan je niet buiten.

do, 23/12/2004 - 10:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

In verband met het bodemleven zijn de meningen over spitten inderdaad verdeeld. Ik heb er echter heel goede ervaringen mee op zware kleigrond. Mijn persoonlijke idee is het volgende: als je in de winter spit staat het bodemleven stil. Als het in het voorjaar tot leven komt herstelt het zich heel snel, mede doordat de grond door het spitten en doorvriezen heel luchtig is geworden. Door de meegespitte compost wordt het bodemleven extra gestimuleerd. Buiten het winterseizoen spitten is echter zeer onverstandig vanwege het bodemleven. Bovendien heeft het geen zin want je maakt de grond er niet losser mee. Het is dan het beste de laagjes aarde zoveel mogelijk intact te laten.
Zware kleigrond is ongespit bijna niet te bewerken in het voorjaar.

do, 23/12/2004 - 10:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, bedankt voor jullie tips, ik ben nu nog even bezig om de grond onkruid vrij te maken en volgende week wordt er gespit.
Ik heb een stap-voor-stap boekje gekocht met hele duidelijke uitleg per plantensoort en ook de informatie over compost is heel duidelijk. (het duurt alleen nog een paar maanden voor ik zelf goede compost gemaakt heb. Tot die tijd zal ik het zonder moeten doen. En dus in het voorjaar voor 1 keertje kunstmest gebruiken.
Zijn er misschien nog dingen waar ik echt niet aan moet beginnen met mijn gebrekkige kennis?
Tot zover inelk geval bedankt voor jullie tips!

do, 23/12/2004 - 13:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

@anoniem, niet aan beginnen, ik zou het zo direct niet weten,misschien bloemkolen dat zijn soms lastige klanten; maar voor de rest proberen maar zou ik zeggen een zakje zaad is niet duur en je leert vooral ook van je fouten,een dagboek van je tuin bijhoud

do, 23/12/2004 - 14:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bloemkool, ja, daar ben ik het wel mee eens. Het is mij ook nog nooit gelukt om goede te kweken. Een succesnummer is bij mij de combinatie wortelen/uien. Maar je berichtje klinkt zo enthousiast, dat het vast gaat lukken. Heel veel succes ermee!

vr, 24/12/2004 - 20:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wordt hier weer iemand verslaaafd! aan de mooiste hobby!
Probeer veltsla en charlotten, één keer aanschaffen, en je hebt voor altijd plantmateriaal! (charlotten dan) één zakje bieslook, je hele leven genoeg
Een rode bes zorgt voor heel veel sap,schorseneren, voor eens wat anders in de winter! Aardpeer, ook éenmaal poten, en je hebt weer voor het volgend jaar! Het is zo leuk!

ma, 14/03/2005 - 16:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,
waarom zou je kunstmest gebruiken als je bij elk tuincentrum ook compost in zakken kan kopen?!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag