Waar kan ik gaas krijgen voor een compostzeef?

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/03/2011 - 16:45
Bushdoctor

Waar kan ik gaas krijgen voor een compostzeef?

Beste mensen,

Ik ben al een poosje op zoek naar gaas met een maasgrootte van 5 mm om daar een compostzeef van te maken. Nu schijnen mensen met een volière dit af en toe in huis te hebben, maar ik kan bij volière-bedrijven maar niet slagen. De kleinste maasgrootte die ze in huis hebben ligt rond de 10 mm.

Weet iemand waar ik moet aankloppen, of heeft iemand nog een vierkant metertje liggen misschien?

Bij voorbaat dank,
met vriendelijke groeten,
John.

di, 29/03/2011 - 16:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor nood, kun je dit probleem oplossen door 2 lagen gaas over elkaar te gebruiken, maar net iets verschoven, zodat de mazen kleiner worden.

di, 29/03/2011 - 18:16
Bushdoctor

Dank je voor je reactie.
Ik heb verleden jaar geprobeerd om twee lagen op elkaar te spijkeren, maar na verloop van tijd gaat het gaas een beetje doorzakken waardoor de mazen niet juist boven elkaar blijven zitten. Ook komt er materiaal tussen de twee lagen gaas wat lastig is om te verwijderen. Als noodoplossing zou ik dit idee een beetje kunnen verfijnen door er zelf nog wat vlechtwerk aan toe te voegen, maar ik zou toch heel graag 5mm gaas bemachtigen. Dus als iemand iets weet....

di, 29/03/2011 - 18:42
planten118

Voor gaas met een maaswijdte ongeveer 5 mmmoet je in een bloembollen
gebied zijn,in de bloembollenteelt gebruikt men bakken met zo'n gaas-
bodem.

di, 29/03/2011 - 19:04
Bushdoctor

Bloembollen! Daar had ik nog niet aan gedacht. Dank je wel.

wo, 30/03/2011 - 23:26
simke

beste mensen

het is dan wel niet ecologis maar een brood krat of een plestik groente krat werkt heel goed. ik kreeg deze tip van een ander tuin liefhebber. je schept je compost in de krat neemt hem mee naar het veld en schudden maar. een krat heeft hand vaten en is heel hand zaam. ik heb op deze manier vandaag de steentjes van mijn potten uit de oude pot grond gezeeft.

groeten simke

do, 31/03/2011 - 01:09
rubo

De overbekende zwarte krat in de tuinbouw is hier ook geschikt voor.

Zelf maak ik compost met een maaswijdte van 10 mm en dit werkt erg goed.
Voorheen had ik 5 mm en vond dit te fijn (weinig compost en veel afval).

do, 31/03/2011 - 11:15
nieuw

Hallo, wat is de reden voor het zeven? Ik zeef het niet, en spit alles door de grond .

vr, 01/04/2011 - 17:28
Bushdoctor

Dank jullie wel voor de goede suggesties.

Simke, zou je kunnen inschatten wat de maaswijdte is van de openingen in die kratten? Misschien dat die dingen een oplossing voor me zijn. Aan kratten voor bloembollen kan ik hier in Drenthe helaas niet zo makkelijk komen.

De compost die ik maak bevat vaak veel kleine takjes. Op dit moment zeef ik met een maaswijdte van 10mm en daar komen die takjes zonder problemen doorheen. Als ik de compost voor borders o.i.d. gebruik is dit niet zo'n probleem maar als ik het bv wil gebruiken als onderdeel van zaaigrond is het behoorlijk lastig.

Ik heb in de loop van de tijd mijn compostbult omgevormd tot een wormenbak. Ik heb bij een viswinkel de zogenaamde Eisenia Feutida gehaald, of ook wel de rode mestworm, en deze hebben zich vrolijk vermeerderd en doen hard hun best om zoveel mogelijk compost te produceren. Een maaswijdte van 5mm zou de meeste van deze wormen tegen moeten houden zodat ik ze terug kan brengen in de bak.

Ik heb inmiddels stad en land afgebeld naar gaas met een maaswijdte van 5mm maar niemand kon mij helpen. Ook de Boerenbond en Welkoop helaas niet. Ik ben vervolgens gaan bellen naar gaasfabrikanten. Deze mensen kunnen alles leveren, in elke maaswijdte, maar je moet dan minimaal een rol afnemen waardoor de kosten ver boven de 100 euro komen te liggen (+ verzendkosten).

Het is toch vreemd dat dit materiaal niet zomaar te krijgen is. Er moeten meer mensen zijn die zo'n zeef in elkaar willen zetten. Misschien nemen ze allemaal genoegen met 10mm wat volop te krijgen is. Waarschijnlijk ga ik binnenkort dan toch maar 2 lagen op elkaar vlechten om zo een kleinere maas te krijgen....

Hartelijk dank voor jullie reacties,
Groeten,
John.

PS. Rubo, hoe kwam jij aan dat gaas van 5mm?

vr, 01/04/2011 - 20:21
tuinwroeter

Als je eens ging kijken bij een bedrijf waar ook oa metselbenodigdheden te koop zijn, en dan niet Gamma of zo, maar misschien een kleine ijzerwaren winkel. Voegers gebruiken vaak dit soort gaas om de voegen te kammen. Misschien een optie om je licht eens op te steken bij een voegersbedrijf? Misschien hebben ze daar een stuk ter overname, en anders weten die vast waar het te koop is

vr, 01/04/2011 - 21:31
Bushdoctor

Voegers... Een bouwbedrijf... Dank je, daar zal ik mijn licht eens opsteken.

Ondertussen heb ik bij een vriend met een garagebedrijf een plaat lichtgewicht metaal gekregen waar gaatjes in geponst zijn. Dit had als scherm voor de achterruiten van een busje gezeten. Laten die gaatjes nou net 5mm groot zijn! Het is niet precies wat ik moet hebben, maar gaat ongetwijfeld tot op zekere hoogte werken.

vr, 01/04/2011 - 21:59
rubo

Ik had vroeger een zeef gemaakt met gaas van 10 x 10 welke verspringend was bevestigd. Zodoende had ik 5 x 5.

Metselaars gebruiken ronde zeven om scherpzand van grovere steentjes te ontdoen voor voegmortel. Dit is te koop bij PontMeijer, Bouwcenter, enz. Dus de bouwmaterialengroothandel.

Hoorde laatst dat iemand een nieuw bed kreeg en zijn oude doorgezakte gaasbodem als compostzeef gebruikte.

wo, 06/04/2011 - 00:41
simke

ik zal eens kijken welke grote de gaatjes in de kratten zijn. ik heb met een krat de steentjes uit mijn aarde gezeeft omdat ik deze niet in de compost hoop wilde hebben. de steentjes waaren op de bodem van mijn bloem potten.

do, 07/04/2011 - 04:38
tuinwroeter

Hoi Bushdoctor,

Zat net even op marktplaats, en zag daar een advertentie waar je misschien iets aan kan hebben.

https://tinyurl.com/yyj4dog4

Daarmee ben je in één keer klaar denk ik.

Groeten,

Paul

wo, 13/04/2011 - 18:24
tuinwroeter

En ? Is het gelukt om aan gaas te komen?

Groet,

Paul

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag