Bladverlies meidoorn

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 30/09/2009 - 23:06
Bruine kikker

Bladverlies meidoorn

Na zoeken kwam ik op een aantal topics waarin het probleem werd beschreven van bladverlies bij de meidoorn. De blaadjes bevatten donkere spikkels vanonder en vielen al in augustus af, van beneden naar boven. Diverse mensen gaven aan met dit probleem te zitten maar er kwam geen antwoord op.

Drie of vier jaar geleden kreeg mijn meidoorn (een jaar of vijftien oud) ditzelfde euvel. In augustus zo goed als kaal. Ik ben toen flink gaan zoeken wat het kon zijn, maar vooral wat eraan te doen was. De precieze ziekte weet ik niet meer, en doet er ook niet zoveel toe. Ik zou toch nooit gaan spuiten, zeker niet met gif. Wat ik wel tegenkwam is dat je zoveel mogelijk het blad moet verwijderen omdat de boom zichzelf weer besmet.

Vorig jaar heb ik dus zoveel mogelijk de gevallen blaadjes opgeruimd. Ook heb ik de grond in voor- en najaar goed bemest en heb ik wat omringende hoge struiken weggeknipt voor meer licht. Dit alles met het idee de boom sterker te maken zodat hij zichzelf kon genezen.

Dit jaar is het blad nog wel voor een deel bruin gespikkeld vanonder. De onderste takken zijn nu wel kaal, maar voor de rest zit de boom nog goed in het blad, zeg voor vier vijfde deel. Dat zie ik toch als een succes en ik ga dit jaar weer mijn best doen het gevallen blad zo veel mogelijk te verwijderen. En o ja, je zou ook snoeigereedschap goed moeten schoonmaken omdat ook dat de boom het jaar erop weer kan besmetten.

do, 01/10/2009 - 00:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het bevestigt wel de stelling dat een plant minder vatbaar is voor ziekten, als de omstandigheden gunstig zijn.

do, 01/10/2009 - 10:07
Bruine kikker

Bij nader inzien kan het natuurlijk ook zijn doordat we een strenge winter hebben gehad en de schimmel of wat het ook is, is verzwakt. Daarom ben ik eigenlijk wel benieuwd naar de ervaringen van anderen, pas dan kun je wat zeggen.

Heb net nog even naar mijn meidoorn gekeken en alleen een paar onderste takken zijn kaal. Helaas toch nog wel heel veel blad met bruine spikkels, ook bovenaan. Maar ziet er al met al toch een stuk beter uit zo.

Onderwerp gesloten