gekrulde bladeren klimroos

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 07/05/2005 - 17:41
willem_hostens

gekrulde bladeren klimroos

Hallo,

De bovenste bladeren van mijn klimrozen zijn sinds een paar dagen opgekruld. Het lijkt wel alsof ze opgerold zijn. Ik denk dat ik dus met luizen zit.
Wat kan ik hier tegen doen en om welke luizen zou het gaan?

Groetjes,

Willem

ma, 09/05/2005 - 12:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarschijnlijk heb je te maken met de bladroller, dit is een soort motje (rups). Dit is verhelpen met "Decis vloeibaar" van Bayer. Per week 2 x spuiten en je bent er vanaf.

za, 04/06/2005 - 01:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toch bladluis waarschijnlijk, de bladroller ´plakt´ als het ware een aantal balderen bij elkaar en gaat daar tussen zitten. Bladluizen prikken plantencellen van vooral jonge bladeren aan waardoor de bladeren niet goed meer uit kunnen groeien en ze omkrullen. Pyrethrine is een uitstekend werkzame stof tegen luizen. Het is weinig giftig. Merken zijn bijvoorbeeld: Asef-insektendoder, Spruzit (een biologisch middel) en Bio-Ledax. Een matig werkend huismiddeltje is te maken uit (alkalische) zeep, bijvoorbeeld groene zeep, spiritus en in water uitgekookte tabak. De verhouding doet er niet veel toe. Dit middel regelmatig op de aangetaste plant spuiten. Ook brandnetelgier is goed werkzaam tegen luis. Deze oplossing maakt u door een flinke bos brandnetels gedurende een week in een emmer water ondergedompeld te houden. Daarna het (stinkende) vocht zeven en er een flinke eetlepel groene zeep bijdoen. Een zelfde resultaat is te bereiken met een aftreksel van kamille, dat u overigens op dezelfde wijze maakt als de brandnetelgier.

Onderwerp gesloten