hazelaar: geen noten, geperforeerde bladeren. Help

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 05/08/2009 - 19:36
Eva Schreurs

hazelaar: geen noten, geperforeerde bladeren. Help

Onze hazelaar is zo'n 20 jaar oud en heeft de afgelopen jaren heel veel vruchten gedragen. Vorig jaar echter hadden we geen enkele noot en ook dit jaar niets. Of ja: wel veel noten, maar ze zijn allen leeg of verschrompeld of er zitten witte maden in. Wat merk ik voorts nog op:

1. Veel van de bladeren zien er niet erg vitaal uit. Ze hebben mini-gaatjes.
2. Gewoonlijk snoeien we de stam van onder om meer een boom-effect te krijgen, ipv een struik. Dit jaar hebben we dat niet gedaan. Die nieuwe takken zien er wel gezond uit en hebben frisse groene bladeren.
3. We hebben vorig voorjaar een okkernotenboom geplant op 'n kleine 10m van de hazelaar. De okker is nu 'n jaar of 5, maar heeft nog niet veel blad en het blad dat er staat, heeft vaker zwarte vlekjes of de randen zijn zwart verschrompeld. Twee van de vier noten eraan hangen, hebben zwarte vlekken op de bolster. (Of is de okker gewoon nog te jong en is dit ongerelateerd aan de hazelaar?)

Zijn beide fenomenen gelinkt? Zit er iets in de bodem of hebben we een plaag die beide bomen aantast? Kan een nieuwe jonge boom te veel voedingsstoffen aan de bodem onttrekken, ten nadele van de oudere boom? We wonen in Midden-Limburg (België), dus we hebben niet bepaalde de meest rijke bodem...

Suggesties of tips zijn heel welkom!

Heel erg bedankt!

Eva en Hazel & Okker

wo, 05/08/2009 - 21:13
tuinprins

De wormen die in de hazelnoten zitten is de larve van de hazelnootboorder. De larve vreet de vrucht op waarna de wormstekige hazelnoot van de struik valt.

De gaatjes in de bladeren kunnen door verschillende insecten zijn veroorzaakt. De plant heeft hier meestal weinig van te lijden. Anders is het als de kleur van het blad niet goed is (bijv. geelachtig) of de grootte van het blad is niet zoals die zou moeten zijn.

De okkernoot heeft waarschijnlijk last van de ziekte 'bacteriebrand'. Zie hiervoor de link bij mijn antwoord op jouw aanhaakvraag bij het onderwerp 'zieke notenlaar'.

Gegroet, de tuinprins

zo, 23/08/2009 - 14:59
Thilde

Hoi Eva,

Ik heb helaas geen antwoord op je vragen, want wij zitten met precies hetzelfde, je beschrijft precies onze boom...

De hazelaar is bij ons ook, naar schatting, zo ongeveer rond de 20 jaar en heeft alle jaren heel mooi en veel noten gegeven. Vorig jaar hebben we ook geen noot gehad en dit jaar zitten er (net als bij jullie) wel heel veel noten aan, maar deze (ook de nog niet helemaal rijpe) zijn leeg... Wij snappen er ook niets van, wel zijn de jonge scheuten onder de boom allen mooi groen en fris. Ook de bladeren van onze boom zien er niet meer fitaal uit, veel luizen op de boom maar amper lieveheersbeestjes (terwijl de boom elk jaar vol zat met de lieveheersbeestsjes), ook de knijptangen zitten er dit jaar aanzienlijk minder in de bolsters. Ook zo'n 50% van de bolsters hebben zwarte vlekken.

Wij snappen er helemaal niets meer van en hopen dat we ook snel wat wijzer worden.

Groeten Thilde en Brian

Onderwerp gesloten