Kleine groene spinnende rupsjes

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 23/07/2009 - 11:57
Annica

Kleine groene spinnende rupsjes

Hallo,

Op het moment heb ik last van kleine ruspsjes, die op de toppen van twijgjes twee of meer bladeren samen spinnen en vanuit daar de topbladeren kapotvreten. Als je ze stoort beginnen ze snel te bewegen en proberen zich snel aan een gesponnen draadje naar beneden te laten. Ik zie zelden vlinders, hoewel ik weleens een enkele 1,5 cm grote witachtige vlinder heb zien wegvliegen.

Ze schijnen een snelle levenscyclus te hebben, want binnen luttele dagen hebben ze de plant geinvesteerd en vaak alweer verlaten, een kapotgevreten top achterlatend.

De plant, vooral bij bladbehoudende planten is het vervelend, verliest daardoor aan sierwaarde. Ze mollen namelijk de zich ontwikkelende bloemknoppen van Skimmiainfo-icon en de nieuwe takjes van Pyracanthainfo-icon.

Tot nu toe heb ik ze niet effectief kunnen bestrijden, hoewel een proef aantoonde dat ze het loodje leggen na twee bespuitingen op de rups met pyrethrine. Het probleem is dat je ze niet kan raken. Systemische middelen zoals Calypso zijn niet effectief. Als ik handmatig weghaal door de bladeren uit elkaar te trekken is het destructieve werk al te ver gevorderd.

Is er effectief iets aan te doen en zo ja wat?

za, 01/08/2009 - 12:53
Annica

Dit heb ik ook opgegeven.
Ik bedoel niet de plant, die ziet er gezond uit maar deze beestjes.
Insecticiden doen helemaal niks. De vlinders leggen toch hun eieren wel en de rupsen gaan niet dood van vergiftigd blad.

za, 01/08/2009 - 13:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Berust er maar in. Misschien volgend jaar beter !? Kijk maar naar de planten die het wel mooi doen, dat vergeet je soms een beetje door al dat gedoe, toch?

wo, 12/08/2009 - 12:11
Annica

Het voortplantingsseizoen van deze kleine ongeidentificeerde vlinder lijkt voorbij nu. Misschien kan de pyracanthainfo-icon zich nog een beetje herstellen; ik zie algemaal afgekloven toppen! Het groeiseizoen lijkt echter ook voorbij, tenminste er worden wel knoppen aangelegd maar de plant wil geen energie aan groei meer besteden, kennelijk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag