Poreuze plekken in stam wilg

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 04/03/2010 - 16:33
estherbais

Poreuze plekken in stam wilg

Vorig jaar herfst heb ik een klimop uit mijn boom (een wilgensoort) gehaald. de stam was helemaal dichtgegroeid en de klimop had de stam aangetast. Later groeide uit deze plekken grote zwammen. Nu voelen deze plekken erg poreus, je kan er met een scherp voorwerp aardig ver inprikken. De boom is erg groot en staat al schuin, ik ben bang dat hij het gaat begeven. Wat kan ik aan deze poreuze plekken doen? Op de foto is goed zichtbaar hoe erg de stam is aangetast. Daarnaast wil ik graag weten hoeveel ik van deze boom mag afhalen en in welke tijd. Ik wil hem namelijk flink snoeien want er is nu te veel schaduw in de tuin en hij groeit over de tuinen van mijn buren.
Hoop dat iemand mij kan helpen!

Groetjes Esther

Poreuze plekken in stam wilg
do, 04/03/2010 - 16:44
D_SDennis

Er zit een schimmel in je wilg, vermoedelijk zadelzwam (zie ik de hoeden van op de foto). Deze rot het binnenste van je boom. Maar daar hoeft ie niet dood aan te gaan! Dat kan wel een tijd duren. Wat wel gebeurt is dat je boom steeds holler wordt en daardoor vroeg of laat kan afbreken. Als je geen risico wil lopen, haal je de boom weg. Wil je de boom houden, vraag dan ter plekke advies aan een bomenspcialist (geen hovenier dus ;)). Deze zal besluiten de boom te kappen of de boom door snoei minder gevoelig voor breuk te maken. Wees gewaarschuwd, want je buren lopen zoals ik het nu begrijp wel een aanzienlijk risico! Succes!

vr, 05/03/2010 - 10:49
estherbais

Hoi Dennis,

Bedankt voor je snelle reactie/advies! Als ik zelf naar de stam kijk en het een beetje inschat wat de schade is dan denk ik dat ik idd een risico neem als ik de boom laat staan... :-( Toch wil ik wel het advies van een bomenspecialist om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Maar hoe gaat dat precies? Komt diegene langs of ga je erheen met foto's? Kan mij voorstellen dat als diegene langskomt er een flink prijskaartje aanhangt... Misschien kan je mij hier nog wat raad over geven?
Alvast bedankt!

Groetjes Esther

vr, 05/03/2010 - 11:18
D_SDennis

Ja, daar hangt een prijskaartje aan. Google op boomtechnisch advies en kies een bedrijf wat bij je in de buurt ligt. Die komen bij de boom ter plekkeeen visuele controle uitvoeren. Foto's zeggen niet zoveel als je niet weet wat je precies moet fotograferen. Dat luistert nog al nauw. Een visuele controle zegt vaak al veel, maar soms is het nodig om met speciale apparatuur de boom 'door te meten'. Dan komen er nog meer kosten bij. Maar als de boom schade veroorzaakt heb je nog veel meer ellende.

Onderwerp gesloten