Remedie tegen wolluis bij Cycas?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 06/08/2009 - 00:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Remedie tegen wolluis bij Cycas?

Enkele (onbekende soorten) Cycadeeën staan in de kas en ontwikkelen momenteel nieuwe bladeren. Op 1 plant manifesteert zich nu op het jonge blad een flink aantal wolluizen. Deze plant was kennelijk besmet, want ik had er voorheen 1 wolluis op aangetroffen.
Zou het helpen als de planten voor de rest van de zomer naar buiten gaan, of is er niet aan te ontkomen de gifspuit te hanteren? Welk middel is daarvoor dan het meest geschikt en onschadelijk voor het jonge blad van de Cycas. Het zou mooi zijn als het te gebruiken/aan te schaffen middel tevens werkzaam is tegen dopluis. Ik beschik nog over een oud voorraadje bestrijdingsmiddelen, waarvan ik niet weet of ze nog werkzaam zijn: Decis vloeibaar, Admire vaste stof (ongeopend) en Undeen (vloeistof).

Groet,

Draco

do, 06/08/2009 - 00:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tijdens het ontwikkelen van het blad van Cycas zijn de jonge bladeren zeer kwetsbaar. Zeker in dit stadium zou ik niet gaan spuiten met enig middel.

do, 06/08/2009 - 19:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat was ook mijn eerste gedachte, dus geef ik de schaapjes nog maar een tijdje de kost. Bij deze temperaturen (in de kas is het nog iets warmer zal het niet lang duren aleer het nieuwe blad is volgroeid. Daarna kan de plant naar buiten om het blad te laten afharden en vervolgens komt de gifspuit eraan te pas. Is dit een goede strategie? Ik vraag me wel af of de genoemde vloeibare middelen nog werkzaam zijn? Een houdbaarheidsdatum is niet vermeld en de codering kan ik niet ontcijferen. Admire in poedervorm is wellicht nog bruikbaar, maar wordt niet speciaal tegen wolluis aanbevolen. Misschien dan toch maar een spuitbusje halen bij een TC?

Groet,

Draco

vr, 07/08/2009 - 00:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ze vorstvrij bewaart zijn is er niets aan de hand

vr, 07/08/2009 - 01:39
anopoeld

Je kan gerust admire gebruiken dit is een zacht middel.Maar houd wel de dosering aan die op de verpakking staat voeg daar wel wat vaatwas of een ander vet oplosser aan toe zodat je de larve kan bestrijden.deze oplossing helpt ook goed tegen de dopluis. door de vetoplosser te gebruiken kan je door dringen in de wol van de larve van de wolluis en het schild van de dopluis
Jan

Onderwerp gesloten