Viburnum

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 14/05/2008 - 00:26
pascalv

Viburnum

Ik heb op diverse plaatsen in mijn tuin struiken van Viburnuminfo-icon Tinus staan die na de bloei gele bladeren krijgen. Enkele zijn er al aan ten onder gegaan. De Viburnum Opulus en Plicatum die ik heb staan daarentegen reeds enkele jaren prachtig te bloeien. Iemand enig idee of dit een tekort is aan kalk of zo, of eerder een ziekte die te behandelen is ?

wo, 14/05/2008 - 00:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Viburnuminfo-icon tinus is wintergroen en het blad heeft nogal eens last van meeldauw en soms spint. De aantastingen kunnen soms hardnekkig zijn en doordat het blad overblijft, gaat het ook vaak over op het jonge blad.
De ander Viburnum soorten verliezen hun blad in de winter en hebben daar weinig last van.

wo, 14/05/2008 - 00:42
tuinprins

Plus:

Viburnuminfo-icon tinus heeft soms last van bladvlekken

Viburnum tinus heeft soms last van taksterfte

Viburnum tinus mag dan wel een groenblijvende struik zijn, dat wil nog niet zeggen dat hij geen blad verliest. Ik verbaas me erover dat veel mensen denken dat een groenblijvende struik nooit blad verliest. Ik zou dan eens kijken bij een aanplant van hulst. Als je dat doet dan zie je daar genoeg afgevallen bladeren onder.

Gegroet, de tuinprins

wo, 14/05/2008 - 14:26
pascalv

De logica dat een groenblijvende Viburnuminfo-icon blad verliest na de bloei kan ik volgen, maar wat kan er aan de hand zijn als hij geen nieuwe bladeren aanmaakt en er lusteloos bij staat ?

wo, 14/05/2008 - 14:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoals Tuinprins al zegd kan er sprake zijn van taksterfte. In ernstige gevallen zal deze schimmelziekte de hele plant doen verwelken. In het ergste geval kan er zelfs sprake zijn van phytophthora, een zgn waterschimmel die én zeer besmettelijk én absoluut dodelijk is, zelfs voor inheemse planten zoals eik en beuk. In het geval de Viburnuminfo-icon weinig tekenen van leven geeft (en ik zou niet lang meer wachten) dan de gehele plant+wortels de Klikobak in, NIET composteren!, gereedschap na gebruik ontsmetten!

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag