Ben ik te laat om te snoeien?

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 27/05/2009 - 14:29
Renate_

Ben ik te laat om te snoeien?

Bij ons huis zit een wat oudere tuin met grote planten, en ik ben er nog niet uit hoe ik deze het beste in de hand kan houden...
Ik heb het idee dat ik afgelopen maart te voorzichtig heb gesnoeid... ben ik te laat om alles nog wat 'bij te werken'?

Het gaat om hortensia's (1 tot 1.5 meter hoog) waar ik vooral de oude bloemen uit geknipt heb. De afgelopen weken hebben ze een enorme groeispurt gehad en er zitten nu een aantal takken tussen die echt te lang worden.

We hebben een hibiscusinfo-icon waar ik een aantal takken die te ver opzij stonden, af heb geknipt (ik had eigenlijk gelezen dat je die niet mocht snoeien...) maar ook deze wordt wat erg groot.

Uit de kerslaurier (uitgegroeid tot formaat boom) heb ik eind maart/begin april wat takken bij de stam afgezaagd omdat hij wel erg dicht was en veel licht tegenhoudt. Ik denk nu echter dat er best meer uit had gemogen. Kan het nog, of beschadig ik de plant dan?

Tot slot hebben we een plant staan die ik niet ken. Hij heeft alleen op de jonge uitlopers van vorig jaar blaadjes en bloemen - een soort grote witte 'sneeuwballen' van kleine bloempjes. Maar hij zit compleet onder de bladluis en Ecostyle vetzuur spray lijkt niet te helpen. Kan ik de delen met de meeste beestjes gewoon wegknippen?

wo, 27/05/2009 - 14:10
mar.ko

Hallo Renata,

De hortensia, bloeit niet meer deze zomer als je hem nu snoeit.
Een hibiscusinfo-icon kun je inderdaad beter niet snoeien, daar wordt hij niet mooier van.
De kerslaurier kan prima tegen snoeien en loopt als het goed is wel weer uit.
Wat betreft de onbekende struik. Snoeien om luis te bestrijden is niet de oplossing. Met een harde waterstraal er af spuiten werkt ook, al is het tijdelijk. Luizen zijn snel resistent voor gifsoorten, dus liever geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Lieveheersbeestjes zijn dol op luizen.

wo, 27/05/2009 - 14:29
Renate_

Hoi Marko,

Bedankt voor je reactie! Ik heb al geprobeerd de luis met een waterstraal weg te spuiten, maar dat lukt niet - ik ga nu maar water waar teentjes knoflook in staan te trekken, geven... en nog een keer Ecostyle, want de luizen vliegen inmiddels ook naar andere planten.
Alle lieveheersbeestjes die ik vind, zet ik al bij de struik. Helaas zijn dat er niet zo veel. Die beestjes zouden ze bij het tuincentrum moeten verkopen! ;-)

Als niet-bloeien de enige strop is, gaan er van die hortensia een paar takken af! De knoppen die achterblijven, zullen toch nog wel uitkomen?

wo, 27/05/2009 - 22:35
mar.ko

De hortensia bloeit idd nog op de overgebleven knoppen.
Lieveheersbeestjes kun je kopen/bestellen als biologische bestrijding. Alleen heb je geen garantie dat ze alleen bij jou in de tuin blijven. In een kas is dat makkelijker.

wo, 27/05/2009 - 23:48
Renate_

Googelend kom ik vooral uit op Belgen die heel enthousiast zijn over lieveheersbeestjes, en een enkele site die zich richt op professionals. Ik zal eens vragen bij het tuincentrum of ze lieveheersbeestjes kunnen bestellen. Ben benieuwd...

do, 28/05/2009 - 13:20
eddy52

Dag Renate,

De struik met de witte 'sneeuwballen' zal de Viburnuminfo-icon opulus 'Roseum' zijn, een cultuurvorm van de Gelderse roos met alleen steriele bloemen. De Gelderse roos is een plant die hier in het wild groeit in beekdalen, dus liefst op een beetje vochtige plaatsen. Op droge grond is hij heel gevoelig voor bladluizen. Het zal dus iets zijn wat regelmatig wel gaat terugkomen.
Wat de hibiscusinfo-icon betreft, ik ben van mening dat die wel kan teruggesnoeid worden in het voorjaar als hij te breed of te groot geworden is. Hij bloeit immers op jonge scheuten in de zomer, net zoals bv. de vlinderstruik, al hoeft hij natuurlijk zeker niet elk jaar teruggesnoeid te worden zoals de vlinderstruik.
De kerslaurier kan je gerust zonder problemen regelmatig eens bijsnoeien en zelfs zeer fors.
Groetjes,
Eddy

do, 28/05/2009 - 13:26
Hendrik Jan

Een Hibiscusinfo-icon kan zeker worden teruggesnoeid, doe dit alleen zo dat de structuur van de struik behouden blijft. Zorg dat de struik redelijk open blijft.

do, 28/05/2009 - 13:40
birdwatcher

Dankzij het verkopen van lieveheersbeestjes hebben we nu dus een plaag van het Veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje.
Deze soort bedreigt onze inheemse soorten,en had dus eigenlijk nooit verkocht mogen worden.
De inheemse soorten worden niet te koop aangeboden.
gr Dirk.

do, 28/05/2009 - 17:33
Renate_

@Eddy: (na even googelen om plaatjes te vinden...) Inderdaad! Dat is 'em! Wat goed, dat je dat op zo'n summiere omschrijving weet...
Hij staat op het zuiden, zal hem eens wat regelmatiger water gaan geven (hoewel hij tijdens de moesson van de vorig

ma, 15/06/2009 - 15:01
silfje

ik heb mijn hortensia's een paar keer erg grof bijgesnoeid, (alle takken tot 10 cm boven het zand) ze hebben de eerste keer toen ik dat deed 1 jaar niet gebloeid, ik heb het ook een jaar anders aangepakt

Wil je bloemen en toch een kortere struik dan kun je beter de helft van de struik drastisch terugsnoeien en de andere helft volgend jaar.

De helft die je namelijk niet snoeit bloeit.

Ik snoei altijd na de bloei, want bloemen wegsnoeien vind ik zonde.

Wees niet te bang om diep weg te snoeien bij een hortensia.
Voor zover ik weet kunnen hortensia's veel hebben.

Misschien is een lieveheersbeestjeskastje een leuk ding voor in je tuin, hierdoor hebben de al aanwezig zijnde lieveheersbeestjes een plek om te schuilen en te overwinteren.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag