Dwergmispel (cotoneaster) tot aan stam snoeien

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/10/2011 - 16:12
Kevin.L

Dwergmispel (cotoneaster) tot aan stam snoeien

Hallo,

We hebben in onze tuin een dwergmispel oftewel een cotoneasterinfo-icon met mooie rode bessen staan tegen een muur. Oorspronkelijk waren er vanuit de wortel 2 dikke takken gegroeid en vandaar uit mooie uitlopers met rode bessen, het zag er dus uit als 2 struiken vlak naast elkaar.

De linkse dikke tak heb ik dit jaar in juni ergens tot aan de grond afgezaagd, omdat die kant er niet meer mooi uit zag (dode plekken enzo). Komt denk ik ook omdat de gehele struik al erg hoog was gegroeid, wel 2,5 tot 3 meter.

De rechtse kant ziet er nog wel mooi uit, maar dus wel te hoog geworden naar mijn zin, daarom wil ik die stam ook afzagen tot aan de grond. Mijn vraag is of het ook deze maand kan en mag ? Het beste is in het voorjaar lees ik op internet, maar kan het kwaad voor de struik om het nu al te doen ?

De reden waarom ik de rechtse kant helemaal tot de grond wil afzagen is omdat ik wil dat er later weer uitlopers vanaf de grond komen zodat de struik er jonger uit ziet. Een andere reden is omdat de rechtse tak nogal erg schuin naar rechts is gegroeid. Is het trouwens mogelijk de groeirichting te bepalen door de tak een bepaalde positie af te zagen ? Ik wil namelijk dat de tak in de toekomst wat rechter groeit en niet te schuin naar rechts.

Alle tips zijn welkom. Ik heb er niet zoveel verstand van zoals jullie wel zullen merken, haha.

Kevin.

zo, 02/10/2011 - 16:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je vanaf het begin jonge scheuten opbindt langs een stok, kun je eenvoudig de groeirichting bepalen.

wo, 05/10/2011 - 01:09
Kevin.L

Oke bedankt voor de tip.
Maar het beste is dus om de andere stam pas in April ofzo af te zagen ?
Hoe snel groeit zo'n stam eigenlijk van een dwegmispel, nu is hij zo'n 2,5 meter hoog, als ik hem afzaag hoe lang duurt het dan ongeveer voordat hij weer 1 meter hoog ofzo is, gaan daar jaren overheen ?

wo, 05/10/2011 - 19:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee, jaren gaan daar niet overheen; Cotoneasterinfo-icon's groeien best snel.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag