fruitboom snoeien

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 15/02/2009 - 17:26
eddiesunschine

fruitboom snoeien

Hallo
ik heb aantal halfstam appelbomen met veel waterlot ik snoei altijd rond januari waterlot weg maar elk jaar kom de waterlot weer wat doe ik verkeert om geen waterlot tekrijgen

ma, 16/02/2009 - 14:17
Boomgaard

U noemt het waterlot, maar kan het ook reaktielot zijn?
Uw boom heeft nieuwe groei nodig, dat doet ze door loten aan te maken.
Een halfstamboom wil afmetingen maken van 4-6 meter doorsnee en 4 meter hoog, zolang ze dit niet heeft bereikt, zal ze willen groeien.
Zouden we alle nieuwe groei weghalen, zal na zo'n 15-20 jaar het vruchthout niet meer willen dragen.
Nu kan het zijn dat uw boom heel erg vol zit, en er meer licht en lucht in de kroon moet komen. Dan kunt u maximaal 20% snoeien. (vergelijk hoeveel bladmassa u gesnoeid heeft, met hoeveel er nog in de boom aanwezig is; let op: het gaat niet om de hoeveelheid hout) Als dit % aangehouden wordt, zal de boom rustiger reageren en dus minder waterlot willen aanmaken. Laat u niet verleiden om er meer uit te halen, want u krijgt uw oude probleem terug.
Vergis u niet, niet alle nieuwe scheuten zijn waterloten.
Ook zou u kunnen kiezen voor zomersnoei, zodat de energie dan sneller naar de rest van de takken en vruchten verdeeld wordt. De vruchten hebben hier ook veel baat bij.
Succes,
Karin
Snoeibedrijf de Boomgaard

ma, 16/02/2009 - 15:27
eddiesunschine

Hallo Karin
oke daar zit wat in die appelbomen die zijn zeker 20 jaar oud dus ik denk niet dat reatiescheuten zijn de vorige eigenaar van die bomen heeft ooit zware takken weg gezaagt meer dan 20% volgens mij kan ik beste de zomer snoei keer doen evt de scheuten van de stam te scheuren dan gaat de oog ook mee maar ieder geval bedankt voor de reatie
groetjes eddie

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag