Liguster heg oud en kaal

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 29/07/2008 - 21:11
rudi84

Liguster heg oud en kaal

In onze tuin staat een liguster heg. Deze is aan de binnenzijde zeer kaal omdat er 30 jaar lang grote bomen in de tuin hebben gestaan. De bomen zijn verwijderd. Waarschijnlijk door deze bomen, heeft de heg weinig licht gekregen en is de heg wel de hoogte in gegroeid maar op veel plekken erg kaal vooral onderin. Ik wil graag weten wat ik het beste kan doen.

Alvast bedankt...

Op de foto kunt u zien hoe de heg er aan toe is.

Liguster heg oud en kaal
di, 29/07/2008 - 22:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nu er licht bij de haag komt zullen er wel nieuwe scheuten onderin ontstaan, maar dat is een langzaam proces. Sneller loopt de haag opnieuw uit, als je de hele haag terugsnoeit tot de helft.
Een derde mogelijk is, helemaal terugsnoeien tot zo'n 20 cm vanaf de grond. Dat kun je beter in het voorjaar doen, maar dan vernieuw je de haag totaal. Nadeel: je zit dan wel een jaartje zonder haag.

wo, 30/07/2008 - 01:30
rudi84

Oke, bedankt voor uw reactie!
De haag halveren lijkt me voor ons de beste optie, omdat naast de haag een voetpad loopt. Kan ik dit gewoon in dit jaargetij doen of is het misschien beter ook hiermee te wachten tot het voorjaar. En heeft u misschien tips voor het snoeien? Is het misschien ook goed om goede bemesting aan te brengen?
Gegroet...

wo, 30/07/2008 - 20:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Snoeien kan nu heel goed.
Je kan nu wel goede compost inwerken, eventueel met wat koemest
Als je er een stuk van de hoogte afhaalt, even een lijntje spannen voor de hoogte.
Wordt hij mooi recht.

wo, 30/07/2008 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je nu snoeit en we krijgen nog een beetje mooie nazomer, loopt de haag voor de winter nog uit.

za, 02/08/2008 - 16:53
Hendrik Jan

Als ik deze haag zo zie, dan zou ik de raad van greenconnection opvolgen nl. goed diep terug snoeien, voor een goede uitloop vanaf de onderkant en wat vertroetelen, met compost en bloedmeel. Het duurt wat langer maar het resultaat is dan ook echt goed op langere termijn.

zo, 10/08/2008 - 19:42
rudi84

Oke, ik heb het vermelde advies opgevolgd om de haag te halveren. Op de foto kunt u het eindresultaat zien van een gedeelte van de haag. Ik schrok er wel een beetje van het resultaat. Hij is erg kaal en je ziet nu goed dat ie naar de zon is gegroeid.

Nu u deze foto kunt zien wat is uw oordeel? Ik hoop op een redelijk resultaat maar heb er toch een hard hoofd in, nu heb ik helemaal geen verstand van hagen en zou het zo maar kunnen dat ik wat te snel oordeel. Ik denk dat ik hem maar goed wat kompost geef, en dan bidden en hopen ;).

Bedankt voor uw reactie's...

Liguster heg oud en kaal
zo, 10/08/2008 - 19:59
Hendrik Jan

Ook het advies van de Haan opgevolgd, compost/potgrond, koemest etc. voor een zo goed mogelijke nieuwe start?
Ik zou trouwens gekozen hebben voor het regorieuze advies nl. 20cm boven de grond.
Succes!

Onderwerp gesloten