rozen zonder jaargetijden

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 15/04/2005 - 07:11
tjaracas

rozen zonder jaargetijden

Wanneer snoei je rozen in een klimaat zonder 4 seizoenen. Ik woon in Caracas en ben een rozenfan. In Nederland lukte het me aardig om mijn rozen op peil te houden. Hier lukt het me maar niet. Ik denk dat het te maken heeft met het klimaat, een droge tijd en een natte tijd met altijd ongeveer dezelfde temperatuur, tussen de 22 en 30 graden Celcius. Er is veel snoei en mest en allerhande informatie bekend in nederland om je rozen goed te houden maar hoe doe ik nu hier mijn best om ze goed te houden. De rozen bloeien als ik geluk heb 1 keer en dan verkleuren de bladeren zich snel bruin en valt alles uit en wordt het blad geelachtig en sterft de roos. Hierna bloeit er niks meer en heb ik precies 1 week profijt van me rozen gehad. Rozen staan in de vole zon en krijgen 2 maal per week water. De grond is wat kwam van de groenhandel aangevuld met losse potgrond. ik heb fotos gemaakt toen de rozen in bloei stonden. graag wat tips.

vr, 15/04/2005 - 10:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

2 keer per week water lijkt mij wat weinig voor zo'n klimaat en plaatsing in de volle zon.

vr, 15/04/2005 - 13:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarom kijk je niet eens bij andere mensen in de tuin en vraag eens hoe zij dat dan doen. Mijn oom en tante wonen in australie. Daar verbrande altijd de mee genomen zaden uit nederland. Ze zijn gewoon bij de mensen langs gegaan die een prachtige tuin hebben. Vragen staat toch vrij. In ieder geval succes gewenst.

vr, 15/04/2005 - 18:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die 2 keer per week water heb ik van de locale tuinder. Hij vertelde me dat ik mijn rozen teveel water gaf en ze hierdoor de pijp uitgingen. En prullie .. er zijn hier geen tuinen! Caracas is allemaal gebouwen op elkaar gepropt. Er zijn nauwelijks tuinen hierzo. De rozen staan daarom ook op mijn balkon. Wel heb ik het idee dat de handel gewoon verbrandt maar de tuinder blijft volhouden dat rozen onbeschut en in de volle zon horen te staan. Bij hem zijn ze wel ok en ik heb zijn grond meegenomen en precies zijn aanwijzigingen gevolgd. M.a.w. Snap er geen jota van.

vr, 15/04/2005 - 23:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

rozen onbeschut en in volle zon, in ons klimaat wel ja en in volle grond maar niet in pot, de grond in een pot wordt in dat klimaat toch veel te heet.Zet de pot in halfschaduw en blijf water geven op de grond! niet op de plant zelf als je grond te droog is.

vr, 15/04/2005 - 23:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb alle adviezen opgevolgd en het ziet er nu al beter uit. dooie bloemen tot 2 ogen terug gesnoeid en potten in halfschaduw gezet en onderkant en grond in de kokende hitte hier vochtig houden. Blad is weer groen gekleurd en er schieten al scheuten uit waar ik de bloemen heb afgesnoeid. Ik denk dat de rozen oververhit raakten en in de volle zon niet een geweldig idee was.

wo, 20/04/2005 - 19:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Caracas,
inderdaad verlangen rozen wel zon, maar niet meer dan 4 uur per dag! Ook is het voor de opname van meststoffen nodig dat de grond vochtig is en niet uitgedroogd. Je moet het evenwicht vinden tussen de roos vochtig houden en verzuipen, dat is ook niet nodig. Zorg ook dat je voldoende specifieke mest geeft, want rozen zijn grote eters en hebben de mest nodig om bloem te kunnen geven. Van tijd tot tijd de grond vervangen door verse rozenaarde of goede potgrond is ook een vereiste, en zorg tevens dat de roos niet in een te kleine pot staat. Ik weet zeker dat het lukken gaat. Bedenk wel dat de roos voor zijn overleven van jou afhankelijk is.
Ik wens je in ieder geval veel plezier met de mooiste bloem ter wereld!
Rozenvrouwtje

wo, 20/04/2005 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Rozen moeten minimaal 4 tot 5 uur zon hebben. Als men rozen in een pot zet moet deze minimaal 10 liter zijn.
Ann.

do, 21/04/2005 - 00:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, ik geloof dat ik met al jullie adviezen de handel behoorlijk onder controle begin te krijgen. Heb ik eigenlijk nog maar 1 vraag. Wanneer snoei je rozen in een land wat geen 4 seizoenen heeft? De rest ziet er zo goed uit dat in 1 plant al een nieuwe knop tevoorschijn is gekomen. Ze staan nu zo geplaatst dat op het heetst van de dag de rozen in de schaduw staan.

do, 21/04/2005 - 11:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je geeft aan dat er geen echt grote verschillen zijn tussen de seizoenen in Venezuela. Maar er is wel een regenseizoen, ook al is de temperatuur dan nog hoog. Ik zou de rozen snoeien na het bloeiseizoen. Dus als de roos momenteel nieuwe scheuten geeft die gaan bloeien, moet je hem eerst laten bloeien. Ik neem aan dat je een moderne roos hebt, dus duurt dat bloeiseizoen wel een maand of 4 a 5, misschien met kleine tussenpauzes. Als het regenseizoen (is misschien wat bij ons winter is?) aanbreekt zou je dan de rozen kunnen terugsnoeien tot op 3 of 5 ogen, altijd aan de buitenzijde van de takken. Zorg dat takken elkaar niet kruisen of tegen elkaar aan wrijven, dat geeft beschadigingen waardoor ziektes de roos kunnen binnendringen. In de "winterperiode" uit de zon zetten en koel, ook geen mest geven. De rozen hebben dan rust nodig. Die rustperiode moet ook weer een maand of 6 duren. Als het goed is begint de cyclus dan opnieuw, en kun je de roos indien nodig nieuwe aarde geven en mest, en haar weer meer in het licht plaatsen. Rozen zijn geen makkelijke planten en vragen veel zorg, maar de beloning is groot zoals je weet! Veel plezier en hartelijke groeten uit Holland!
Rozenvrouwtje

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag