Snoeien van leiboom Photinia Red Robin

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 05/04/2009 - 23:51
wendy-1978

Snoeien van leiboom Photinia Red Robin

Vorige zomer heb ik 2 leibomen Photiniainfo-icon Red Robin geplaatst. Ze hadden erg veel water nodig, en hebben op een gegeven moment kennelijk te weinig water gehad. Resultaat was een flink aantal verdroogde bladeren en takken. Sindsdien is met name 1 van de 2 bomen keurig bijgetrokken, en staat nu volop in bloei. Zie ook de foto's. Maar de andere boom heeft duidelijk meer te lijden gehad. Je ziet aan de uiteindes van de takken wel dat ook deze het doet, hij geeft daar nieuwe uitschieters en nieuw blad. Toch zijn er ook een aantal dode takken tussen. Ik weet nu niet wat ik het beste kan doen; een aantal van de dode takken terugsnoeien neem ik aan? Maar ik weet niet zo goed tot welk punt ik moet terugsnoeien, en of dit wel het juiste moment is. Ik zou graag via deze weg willen vragen om advies. Alles is welkom! Alvast bedankt!

Snoeien van leiboom Photinia Red Robin
zo, 05/04/2009 - 23:52
wendy-1978

Nog even een extra foto van dichterbij!

Snoeien van leiboom Photinia Red Robin
zo, 05/04/2009 - 23:54
wendy-1978

En van nog dichterbij.

Snoeien van leiboom Photinia Red Robin
ma, 06/04/2009 - 01:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja.....het is heel knap dat men van een heester een leiboom probeerde te maken. Helaas is Photiniainfo-icon niet bepaald een heester, die een dichte kruin vormd. Met veel snoeiwerk kun je nieuwe uitlopers verwachten.

Dat de plant in het tweede jaar na planting uitbundig bloeit, is vaak een teken dat ze het moeilijk hebben. Groei zou nu beter zijn.
Dode takken kun je het best terugsnoeien tot op het levende hout. Dat mag nu.

ma, 06/04/2009 - 17:22
Hendrik Jan

Ja dit heestertje wordt tegenwoordig zelfs geent op metershoge stammen.
Deze groenblijver kan al niet zo goed tegen schrale koude wind (vriest op vele plekken in de winter zelfs vaak wat in), en op een stam vangt hij nog meer wind. Wil je deze heesters (op stam) mooi houden eigenlijk altijd in maart wat snoeien om een mooi compacte vorm te krijgen, ander krijgt hij lange kale takken met aan het uiteinde wat baderen. Na het snoeien gelijk wat koemest met bloedmeel geven.

ma, 06/04/2009 - 23:41
wendy-1978

dank voor jullie antwoorden! dus het snoeien zou nu juist kunnen begrijp ik? mijn redenatie (als leek) was; juist als die boom het nu zo moeilijk heeft, is snoeien dan wel de juiste stap? maar ik ga gelijk aan de slag morgen met het terugsnoeien van de dode takjes.

Hoe moet ik de in bloei staande takken snoeien, als ik juist wil voorkomen dat je zo'n lange tak krijgt met alleen aan de uiteindes wat bladeren?

di, 07/04/2009 - 00:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als er groei moet komen is bloei ongewenst, dus hoe vreemd het ook lijkt: je kunt beter de bloemen wegsnoeien.

di, 07/04/2009 - 08:52
Hendrik Jan

Dit heestertje wordt eigenlijk ook niet gekocht voor de witte bloemetjes maar voor de rood gekleurde jonge bladeren.
Hier weet ik iets te weinig van af, MAAR het verbaasd mij dat deze Photiniainfo-icon 'Red Robin' is verkocht als leiboom, omdat dit heestertje zonder snoeien van de (hoofd)takken haast geen zijscheuten maakt en je dus veel kale takken zult hebben met aan het uiteinde wat bladeren.
Normaliter moet je deze heester goed terugsnoeien (dus ook hoofdtakken) om een mooie compacte bladerrijke struik te krijgen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag