wat mag en moet ik qua snoeien

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 27/05/2009 - 00:05
marj

wat mag en moet ik qua snoeien

Ik heb in mijn tuin een paar mooie hoge bomen staan waar ik erg aan gehecht ben; esdoorn, kers, berk. Ik schat het en der zo'n 12 meter hoog. Ik maak elk jaar het bladerdek wat open voor de zon. Helaas vinden mijn nieuwe bovenburen dit niet genoeg en hebben nu bij de woningbouw een klacht neergelegd. Van hen krijg ik een brief dat ik overlast veroozaak omdat de bomen zonlicht wegnemen. Mij wordt dringend aangeraden te kappen. Wat ik natuurlijk echt niet wil.
Heeft iemand hier ervaring mee; wat kan mij redelijkerwijze gevraagd worden, waar moet ik tegemoetkomen en wat is bluf van de woningbouw?

di, 26/05/2009 - 23:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bomen die gemeten vanuit het centrum van de stamdoorsnede tenminste 2 meter van de erfafscheiding staan, zijn gevrijwaard van een kap of snoeiverplichting. Ook indien een boom er aantoonbaar langer dan 20 jaar staat geldt deze vrijwaringsregel. Ik zeg dit uit het blote hoofd dus onder voorbehoud. De buren kunnen volgens mij wel bezwaar maken tegen overhangende takken. Hoe verder met de boze (boven)buren om te gaan is een andere zaak. Ingeval van bovenburen zonder zeggenschap over de benedentuin, lijkt mij dat de gevelafstand tot de stam bepalend is? Misschien is het een idee om dit aan de rijdende rechter voor te leggen? Dergelijke kwesties zijn een kolfje naar zijn hand.

wo, 27/05/2009 - 00:30
rubo

Kijk eens op onderstaande link. Hier staan uitgebreide artikelen over burenrechten e.d.

https://tinyurl.com/y37zu2d8

wo, 27/05/2009 - 14:32
Hendrik Jan

Een boom van zo'n 12 meter hoog lijkt, als er sprake is van bovenburen echt te hoog. Meestal adviseer ik in dergelijke gevallen de mensen dan ook om contact op te nemen met de woningbouwcoorporatie (of iets dergelijks).
Ik houd van hoge bomen, maar je moet toch wel rekening met de andere bewoners houden. Indien het bijv. een huurwoning betreft, kan het zijn de de bovenbewoners op 5 t/m 9 meter van hun raam/balkon tegen een bladerdek zitten te kijken (geen of minder uitzicht, minder zonlicht), terwijl voor de benedenbewoner de boom in een context staat nl. hun tuin, eigen keus, plus deze zal niet direct TEGEN een bladerdek aan zitten te kijken.

wo, 27/05/2009 - 14:35
Renate_

De enige ervaring die ik met dit soort zaken heb is dat je moet zorgen dat je goed geinformeerd bent over je rechten en plichten...
Wat staat er in de huisregels van de woningbouw over tuinen?

Het lijkt me relevant dat het hier om nieuwe bovenburen gaat, die bij het bezichtigen van de woning al hebben kunnen constateren dat er bij jou deze bomen in de tuin staan (en al een flinke tijd, gezien de grootte!). Hier kun je de woningbouw natuurlijk ook op wijzen.
Heb je wel al zelf, persoonlijk, contact gehad met de buren hierover?

Neemt niet weg dat het uiteindelijk wel verstandig is om iets te doen (tenzij je de bovenburen opeens weet te overtuigen van hoe fijn het is om uitzicht op groene bomen te hebben!). Als dit op een blijvende burenruzie uitdraait, woon je daar ook niet meer fijn. Is een drastischere snoei een optie? (de top er uit halen?) Anders is een compromis misschien een oplossing - waarbij je 1 van de 3 kapt?

wo, 27/05/2009 - 14:51
Renate_

Ik zit even te lezen in de website die Rubo doorgeeft en daar staat onder het kopje 'Hinder' dit:

--- In beginsel mag een eigenaar (of huurder) met of op zijn erf doen wat hij wil. Het behoort immers aan hem in eigendom toe (uiteraard moet de huurder jegens de verhuurder wel zijn verplichtingen uit de huurovereenkomst in acht nemen en andersom). Derden - zoals de buren - moeten dan ook een bepaalde hinder, die men altijd wel van een ander ondervindt, accepteren. Iedereen heeft zijn muziek wel eens te hard staan. Iedereen veroorzaakt, bijvoorbeeld bij verbouwingswerkzaamheden, wel eens trillingen. De bomen van de buren ontnemen altijd wel enig zonlicht en verliezen in de herfst nu eenmaal hun bladeren, waarbij u moet aanvaarden dat zij voor een deel ook in uw goot en op uw gazon vallen. De afvalbakken van de buren stinken 's zomers geregeld. En hun hond blaft wel eens hinderlijk, vooral 's nachts. Dergelijke 'normale' hinder moet u gedogen. Hiertegen kunt u in rechte niets ondernemen.

Pas wanneer de hinder dermate ernstige vormen aanneemt dat dit naar algemene maatschappelijke normen onaanvaardbaar is, kan er sprake zijn van onrechtmatige hinder en kunt u eventueel hiertegen optreden. ---

Ook wat Draco zegt over die 2 meter uit de erfgrens en 20 jaar wordt bevestigd. Je moet zelf kijken hoe ver de bomen van de erfgrens staan en of er zo veel licht wordt geblokkerd dat het 'naar algemene maatschappelijke normen onaanvaardbaar is'. Anders lijkt het er op dat jouw bomen mogen blijven.

do, 28/05/2009 - 13:56
birdwatcher

--- In beginsel mag een eigenaar (of huurder) met of op zijn erf doen wat hij wil. Het behoort immers aan hem in eigendom toe (uiteraard moet de huurder jegens de verhuurder wel zijn verplichtingen uit de huurovereenkomst in acht nemen en andersom).

za, 30/05/2009 - 19:29
marj

Iedereen bedankt voor de informatie! Dit geeft me lucht om rustig na te denken wat ik het beste kan doen, omdat ik niet zomaar tot iets verplicht kan worden.
Ben dus nu gewoon rustig aan het uitdunnen.
Fijn dat jullie hebben meegedacht!

Onderwerp gesloten