Kan je chinese vernisboom zelf zaaien?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 03/09/2015 - 13:15
Goggeltje

Kan je chinese vernisboom zelf zaaien?

Hallo, Bij ons in de buurt staat een Chinese Vernisboom. Elk jaar hangt hij vol met zaden waar niets tot vrijwel niets mee wordt gedaan. Nu wil ik die boom ook graag in de tuin en vroeg mij af of ik hem zelf kan zaaien. Ik ben niet in het bezit van een kas of iets dergelijks. Oh ja,.. en ook niet geheel onbelangrijk,... mijn man had al wat zaaddozen mee genomen maar de zaden die daar inzitten zijn nog groen dus dat lijkt me een beetje te vroeg geplukt. Moeten de zaden niet eerst zwart zijn voordat je ze van de boom haalt? Vriendelijke Groet Margot

do, 03/09/2015 - 14:31
WiPe

De zaden van Koelreuteriainfo-icon paniculata (ik neem aan dat je die bedoeld) worden brui als ze rijp zijn, niet zwart ;-)
Maar ze moeten inderdaad rijp zijn. Hier in de tuin zaait die zich vlot uit. Je kan die dus gewoon0 voor de winter buiten zaaien in de volle grond.

do, 03/09/2015 - 21:13
Goggeltje

Dank je wel. We wachten netjes af tot de zaden rijp zijn en dan wagen we het erop. Wat een pracht van een boom!

vr, 04/09/2015 - 00:08
tuinprins

Ik heb deze plant ook ooit gezaaid. Probleem is dat in NL bij jonge planten het schot lang blijft door groeien en daardoor onvoldoende afrijpt. In een winter met stevige vorst vriezen de toppen van de takken dan vaak in. Het kweken van een goede boomvorm valt bij ons daarom niet mee. Een andere ding waar je rekening mee moet houden is dat Koelreuteriainfo-icon absoluut niet houdt van snoeien en dat dit tot een minimum moet worden beperkt.
Gegroet, de tuinprins

vr, 04/09/2015 - 00:57
Goggeltje

Dus dat betekend dat je eigenlijk wel zou moeten zaaien in een kas wil je een goede boomvorm krijgen, begrijp ik dat goed?

vr, 04/09/2015 - 09:57
tuinprins

Nee, je kunt ook hopen dat we geen winter krijgen!
Met enige regelmaat zie ik exemplaren van Koelreuteriainfo-icon die qua opbouw meer van een grote struik dan een boom hebben. Dit hoeft op zich niet lelijk te zijn maar als je een echte boomvorm wilt hebben dan is zaaien in NL niet de aangewezen weg.
Op wat oudere leeftijd wordt de groeisnelheid bij Koelreuteria flink minder en dan heeft de plant weinig last meer van invriezende toppen. Het zijn vooral jonge planten die hier last van hebben.
Gegroet, de tuinprins

vr, 04/09/2015 - 11:44
Goggeltje

Dank voor je uitleg.

Onderwerp gesloten