Staan onze platanen te diep of niet? Wie het weet mag het zeggen!

1 bericht / 0 nieuw
#1 do, 23/06/2022 - 16:55
arie van duyn

Staan onze platanen te diep of niet? Wie het weet mag het zeggen!

Hallo,

Wij zijn met de tuin bezig en hebben als basis 3 platanen (stamomtrek 35cm) laten aanplanten.

Deze hebben we laten aanplanten door een kweker (uit opheusden). Dan zou het toch goed moeten gaan.

Na het uitlopen van de bomen hadden wij het idee dat de boom maar kleine bladeren had en relatief ook weinig bladeren,

Later liet de boom ook (groene) bladeren vallen.

Dat een nieuw aangeplante boom het moeilijk heeft begrijpen wij, maar wij hebben toch t idee dat de platanen het niet naar hun zin hebben.

Dus wat doe je dan, eerst vragen bij de kweker of dit normaal is. Reactie: bomen zien er goed uit.

Maar ja, je gaat toch verder kijken. En op internet kom b.v. tegen dat het nogal eens gebeurt dat de kluit te hoog gemaakt wordt en dat er een deel aarde bovenop de wortelhals (de plek waar de wortels beginnen aan de basis van de stam) bij het inpakken boven op de kluit wordt gedaan.

Dus wij het ijzeren gaas aan de bovenkant los gemaakt en het jute weg geklapt. Daarna voorzichtig gaan graven met een handschepje. op ongeveer 5 cm diep kwamen wij een laag met oude bladeren tegen. Dat zou dan dus eigenlijk de hoogte moeten zijn van het maaiveld waar de boom bij de kweker heeft gestaan. Dus wij dachten dat dit de laag zou kunnen zijn die op internet werd beschreven. De 5cm toplaag aarde tot de oude laag bladeren vervolgens bij de hele kluit weggenomen.

Na een maand bleven de bomen er maar treurig uitzien. Daarom toch wat verder gaan graven bij de stam van de bomen. Toen kwamen wij op 5 cm dieper (dus totaal op 10cm onder maaiveld) oude ijzeren verroest gaas en jute tegen? Dat zou dan van een eerdere verplanting op jongere leeftijd van de boom bij de kweker zijn? Daarom hebben wij een bomenverzorger in de buurt gevraagd of deze eens kon komen kijken. Hij beaamde dat de bomen te diep in de kluit staan en dat de bomen omhoog moeten. Kostenplaatje voor 3 bomen net geen 1000 euro.

Daar zijn wij natuurlijk van geschrokken.

Maar ja, je koopt bomen en laat ze aanplanten zodat je ervan uit kan gaan dat dit goed is.

Dus dit voorgelegd aan de kweker die de bomen geleverd en aangeplant heeft.

Zijn reactie:

Het is niet nodig de bomen omhoog te plaatsen. Dit heeft totaal geen nut en zou hier geen geld aan uitgeven. Hoe de bomen nu bij u in de kluit staan (de diepte in de kluit zoals u het noemt), zo hebben ze op de kwekerij ook altijd gestaan in de grond. Ze zijn zonder problemen het formaat geworden zoals ze nu zijn. Een boomverzorger behoort te weten dat een plataan dieper begint te wortelen( dus dieper in de kluit staat) dan bijv. een berk die de wortels bovenin krijgt. Wij staan hier niet achter en adviseren de bomen niet omhoog te plaatsen. Maar als u de bomen omhoog laat plaatsen en ze weer aanslaan wil ik u wel de tip geven dat als de bomen bijv. kort bij straatwerk of zo staan dat dit dan t.z.t. omhoog gedrukt gaat worden als de wortels dikker worden. (Er is ook een risico dat bomen door ze weer los te halen en omhoog te zetten ook dood kunnen gaan).

Tja, en nu? De kweker heeft er duidelijk geen zin in en wij hebben er geen verstand van. De ene expert zegt "omhoog" en de andere zegt "ze staan prima". Aangezien beiden ook belang hebben bij wat ze zeggen (kweker wil natuurlijk niet langskomen of opdraaien voor de kosten en de bomenverzorger wil wellicht ook er wat aan verdienen) weten wij niet meer wat goed voor de bomen is.

Daarom zoeken wij naar echt onafhankelijk advies aangezien "de experts" elkaar tegenspreken.

Ons gevoel zegt omhoog, maar ook wij zitten niet te wachten op een discussie met de kweker aangezien deze eigenlijk al laat doorschemeren dat wij van hem niets hoeven te verwachten. En als we het in eigen beheer laten doen kost dat weer 1000 euro wat ook pijn doet.

Wie kan daar iets zinnigs over zeggen?

Zie ook enkele foto's van de situatie. Kan iemand daar ook op zien wat nu de wortelaanzet is?

Alvast dank voor de reacties!

Groet

Arie

plataan mei 2022
diepte 1e gaas (bovenste gaas) en 2e oude gaas (verroest) en jute
Diepte tot wortelaanzet?

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.