Aanleg tuin: Problemen met gazon, kerselaar, zilverlinde...

1 bericht / 0 nieuw
#1 za, 06/06/2020 - 20:55
TJ86

Aanleg tuin: Problemen met gazon, kerselaar, zilverlinde...

Hallo iedereen!

Dit wordt mijn eerste bericht, en meteen een flink wellicht - dus bedankt alvast voor jullie moeite om het te lezen en eventueel te antwoorden!

Sinds 1/12/2019 zijn wij verhuisd van een appartement naar een alleenstaande woning; er is dus een stukje tuin links en rechts, en een groter stuk achteraan. In plaats van gazon, was er vooral mos in de tuin; zelf heb ik helemaal geen ervaring met tuinieren (gezien jaren op appartement gewoond) maar wél heel veel zin om vanalles uit te proberen, dus in het voorjaar allerhande zaken uitgespookt: afgereden, geverticuteerd, bodemstaal genomen, gekalkt, moscide gespoten, etc... Uiteindelijk ook beslist om een klein grondfreesje te kopen (€120), bleek nadien eigenlijk vooral geschikt om een kleine moestuin om te ploegen: ik raakte niet door de resterende zoden, ging niet diep genoeg... Dan maar bij Huurland een deftige grondfrees gehuurd, niet gehinderd door enige ervaring de hele tuin omgefreesd omdat ik gelezen had dat je best 20-30 cm grond omwoelde vooraleer een nieuw gazon te zaaien. Enz.

Ik had via DCM (merk van het bodemstaal, gewoon gekocht in de winkel - niet professioneel dus) een plannetje opgesteld o.b.v. de "kenmerken van de bodem"; heb dus eerst gekalkt (februari ergens), en dan tijdens het frezen (midden april) ook nog DCM Bodemactivator in de grond ingewerkt. Vooraleer te zaaien (eind april), dan ook nog een laag DCM "Aanleg Gazon" ingeharkt. Gewacht tot het zou gaan regenen (gezien de lange droogte) en dan uiteindelijk eind april gezaaid, de avond vooraleer het zou gaan regenen. Had gelezen dat je anders zelf continu moet sproeien eens het nat geworden is, dus we hebben gewoon gewacht tot er een periode regen zou komen (rond 27-28 april) en dan gezaaid.

Inmiddels zijn we een dikke maand verder, en hebben we de droogste maand mei in 118 jaar achter de rug... 

Gevolg: het gazon ziet er niet bepaald goed uit:

http://tinyurl.com/ydh9q2tw

Na de regenperiode eind april / begin mei, heb ik elke week een keer of 2 goed gesproeid, 's avonds na zonsondergang, manueel met de tuinslang. Dan raakte de regenput natuurlijk leeg, en gezien de droogte heb ik met lichte tegenzin toch ook nog 1 à max. 2 keer per week verder gesproeid met stadswater (manueel met tuinslang). Nu zijn we dus bijna anderhalve maand verder, en hetgeen me vooral verwondert is het verschil in hoe goed het gras het doet op verschillende plaatsen rondom het huis. De foto hierboven is van het gazon achteraan (grootste stuk).

Dit is de rechterkant van het huis (doet het ook niet super):

http://tinyurl.com/y9sdb5m8

Terwijl het langs de linkerkant van het huis een stuk beter gaat:

http://tinyurl.com/ya28mptx

http://tinyurl.com/y7t7ws7z

Het stuk links (hierboven dus) heb ik donderdag zelfs voor het eerst afgereden: op de hoogste stand van mijn grasmaaier (7,5 cm), omdat 1.ik had gelezen dat je het best je nieuwe gazon eens afrijdt als het 11-12 cm hoog is (en dat was het geval); 2.het onkruid zo wordt verminderd (want dat staat natuurlijk OVERAL); en 3.je gazon dan meer in de breedte gaat groeien, om kale plekken op te vullen.

Het stuk links doet het dus best wel goed lijkt me; wellicht omdat dit stuk het vaakst in de schaduw ligt (i.t.t. links en achteraan). Kan ook verklaren waarom dit stukje (achteraan, maar achter de garage) het ook vrij goed doet:

http://tinyurl.com/y89vn2l2

Dit staat echt veeeeel mooier en langer dan de rest van het gazon achteraan, en volgens mij kan dat alleen maar zijn omdat de grond minder uitdroogt gezien het vaker in de schaduw ligt. Grappig genoeg zijn die stukken nét de stukken waar er vroeger bijna enkel mos groeide, en zat ik op voorhand het méést in met deze stukken (zou er wel genoeg licht vallen? had ik niet beter schaduwgazon gezaaid i.p.v. sport- en speel?)...

Ik weet dus niet goed wat er is fout gelopen - het voor de hand liggende antwoord is wellicht: te weinig regen; maar ik vraag me af wat ik er nu nog aan kan doen. Volgens het plan van DCM moet ik pas na de derde keer afrijden, opnieuw bijmesten. Aan dit tempo weet ik echter niet wanneer mijn gras achteraan en rechts ooit hoog genoeg zal worden om het voor de eerste keer af te rijden, want het lijkt wel alsof het gewoon gestopt is met groeien.

Bijkomend vraagje:

het frezen is niet overal even goed gegaan; ik had op een bepaalde plaats een vrij grote kuil, die ik achteraf een beetje heb opgevuld met universele potgrond. Hier groeit het gras veel minder goed dan in de rest van de tuin. Is trouwens ook het geval rond de bomen die we hebben geplant (hierover hieronder nog meer); op de cirkels rond die bomen groeit ook bijna geen gras:

http://tinyurl.com/y9ow5c2c

Hoe komt dit? Ik heb al gezocht of gras misschien niet goed groeit in potgrond, of dat niet de bedoeling is, maar ik vind niet meteen info hierover?

TOT SLOT: DE BOMEN

Nog vóór het avontuur hierboven, hebben we (begin maart) enkele nieuwe boompjes geplant in de tuin: een perelaar, pruimenboom, zilverlinde en kerselaar. Put gegraven (dubbel zo diep als de kluit en driedubbel zo breed), boom geplant, terug gevuld met de uitgegraven grond en afgetopt met de potgrond (vandaar potgrond rond de bomen zoals hierboven beschreven) en bemest met koemest. Ondertussen zijn we ongeveer 3 maanden later, en de perelaar en pruimenboom doen het uitstekend:

Perelaar:

http://tinyurl.com/ybrzmg3v

http://tinyurl.com/yaozbxq7

Pruimenboom:

http://tinyurl.com/ybc4csdg

http://tinyurl.com/yae8qjwj

Echter, de Zilverlinde en de Kerselaar doen het een stuk minder goed.

Kerselaar

http://tinyurl.com/yaxz3cj2

http://tinyurl.com/y9cwyhvq

http://tinyurl.com/y7ooeuef

Toen de eerste knopjes van de kerselaar uitkwamen, hebben we nadien gezien dat deze werden aangevreten door bladluizen. Gezien lieveheersbeestjes kopen etc. te lang zou duren, hebben we in AVEVE een spray tegen bladluizen gekocht en de knopjes hiermee bespoten. Dat was ongeveer 1,5 à 2 maanden geleden. Het is echter nooit meer goedgekomen. De foto's hierboven zijn van vandaag; er komen geen nieuwe blaadjes meer aan, en de weinige groene blaadjes die er zijn blijven aanhangen zijn nu ook aan het verdorren...is deze boom verloren? We weten ook helemaal niet of we deze teveel, of net te weinig water geven. In het begin gaven we deze elke dag water, en daarna minstens om de 2 dagen.

Zilverlinde:

http://tinyurl.com/y7vjqhl7

http://tinyurl.com/ybn24zas

Deze deed het lange tijd best OK, maar groeide bijlange niet zo goed als de perelaar en pruimelaar. Een buurman (twee huizen verder) had ons eens gezegd dat deze volgens hem niet genoeg water kreeg (kon hij zien vanuit zijn tuin), maar we gaven deze ook elke dag water in het begin en daarna minstens om de 2 dagen. Zelfs water geven tot het bleef staan, dan even op een andere plaats water geven, en dan opnieuw tot het bleef staan. Volgens m'n vriendin is het ook niet goed als de wortels nat staan, dus we wisten niet goed of we nu net teveel of te weinig water gaven.

De laatste 1,5 à 2 weken is deze nu echter óók flink achteruit aan het gaan, zoals je kunt zien op de foto's hierboven. Groeien geen nieuwe blaadjes of scheuten meer aan.

Hebben deze gewoon te weinig water gekregen? Kunnen we hier nog iets aan doen?

Sorry voor het lange bericht...ik dacht gewoon: beter meteen genoeg info geven zodat jullie de situatie zo goed mogelijk kunnen inschatten...

Alvast bedankt voor jullie input/mening! Hopelijk weten jullie raad.

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hieronder invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag