Waterput slaan

57 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 29/05/2006 - 09:40
Car0

Waterput slaan

Ik zou graag wat informatie verkrijgen over het slaan van een waterput in je eigen tuin. Het grondwater is reeds gecontroleerd en van goede kwaliteit en zit op ong. 1 meter diepte.
De volgende vragen komen bij mij op:
- tot hoe diep moet je gaan?
- hoe werkt het principe van een put (technisch)?
- welk soort buizen is het best, en welke grootte?

Achterin onze tuin zijn ze nu bezig met een herfunderingsproject en zou het dus niet al te moeilijk zijn als ze bij ons een paar stalen buizen de grond in kunnen slaan. Zou dit een goeie optie zijn?
Bij voorbaat dank voor je antwoord,
Carolien

ma, 29/05/2006 - 21:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit lijkt me toch meer een karwei dat door een gespecialiseerd bedrijf moet worden uitgevoerd.

-- De buis moet volgens mij van pvc zijn en zijn voorzien van speciale "infiltratiekieren". Stalen buizen zonder kieren aan de zijkant lijken mij niet geschikt. Bovendien: gaan stalen buizen niet roesten in de grond (= niet goed voor de kwaliteit van het water)?
-- De diepte moet volgens mij sowieso meer als vier meter zijn en is ook afhankelijk van de samenstelling van de grondlaag en de hoeveelheid water die U naar boven wilt halen. Als U een buis een of twee meter in de grond laat slaan zult U volgens mij weinig water naar boven kunnen halen. De buis is eigenlijk een soort reservoir en hoe ondieper de buis is geslagen hoe kleiner de watervoorraad.

Dit zijn slechts twee kanttekeningen bij uw vragen. Misschien toch maar eens bij een specialist op dit gebied informeren.

Gegroet, de tuinprins

wo, 31/05/2006 - 21:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

wij hebben een bron maar die is 30 meter diep!
wel altijd roestig water, en voor sproeien niet geschikt omdat de bladeren en tegels bruin worden. Ook de ramen worden niet meer schoon van het water.
We geven de planten water door geperforeerde tuinslangen tussen de planten te leggen.
Ik weet niet welk materiaal gebruikt is want de bron is door de vorige eigenaar geslagen.

za, 03/06/2006 - 11:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb er vorig jaar zelf twee geslagen.

Is een pvc-buis met heel fijne sleuven in.
Er wordt met een lans waar vanvoor een sproeikop opzit een gat in de grond gespoten, onmiddellijk daarna wanneer men op de geweste diepte zit, lans eruit trekken, die pcv-buis erin(dacht diameter een 6 tal cm) en daarna direct grind(steentjes) rond de buis gieten.

Bij mij zit er één op 3 meter en één op 6 meter.
Probleem is dat ik met ijzer in het water zit, en nu mijn tuin is aangelegd is het bijna onmogelijk om hier nog mee te sproeien.

Trouwens die op 3 meter diepte zit is in de zomer onbruikbaar omdat hij dan te weinig water geeft.

Ik dacht dat een normale diepte +- 8 meter was, wij hebben hiervan afgeweken om het ijzer te ontkomen.

ma, 12/06/2006 - 01:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

voor het ontrekken van grondwater is wel een vergunning vereist naar mijn weten.....

vr, 14/07/2006 - 16:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bestaat er een mogelijkheid om het eiser te filtreren?

do, 03/08/2006 - 10:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het slaan van een put bij deze kans zou ik zeker niet laten ontgaan. Of je hem daadwerkelijke gaat gebruiken is een tweede plan. Ik heb net een aantal jaar mijn tuin aangelegd en ben nu op zoek naar een boorinstallatie die weinig schade aan de tuin aanricht.

Een vergunning (of melding) zoals al eerder vermeld is voor particulier gebruik meestal niet nodig omdat je niet veel water verbruikt. Dit kan je nagaan bij de provincie waar je woont.

Ijzer hoeft geen probleem te zijn maar dan moet je ook een druppelleiding aanleggen en niet sproeien om bruine planten en tegels te voorkomen.

za, 26/08/2006 - 14:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij ijzerhoudend water is een druppelslang geen goede optie omdat de druppelaars ( labirintjes in de slang ) zullen dichtroesten.
Ja het water is te ontdoen van het ijzer maar de benodigde installatie kost veel geld en vraagd nogal wat ruimte om te plaatsen.
De benodigde diepte is afhankelijk van waar je woont ( wat zijn dus de aanwezige grondlagen ) hoeveel water wens je te ontrekken etc. etc. Vaak zijn deze zaken bekent bij plaatsenlijke bedrijven welke bronnen plaatsen.
Normaal wordt er een PVC buis ( bron ) geplaatst waarvan de onderste meters ( bijv 4 m ) voorzien is van sleufjes van 0,3-0,5 mm breed en 5 cm lang. Eventueel ( afhankelijk van de aanwezige grondlagen ) wordt er rondom deze bronbuis filterzand aangebracht. Het gat waar de bron ingeplaats wordt kun je op verschillende manieren maken.
1) pulsen: met een stalen buis, waaronder een klepje zit. Door deze buis telkens te laten vallen ( in blubber, dus water toevoegen ) vult deze zich met het zand ( blubber ). De valbuis weer leegmaken en opnieuw, door vallen, de buis vullen etc. etc. "graaf" je dus een kuil. De valbuis laat je overigens vallen door een stalen mantelbuis welke je mee naar beneden laat zakken, dus telkens bijv twee meter verlengen, om te voorkomen dat de "gegraven kuil weer dichtvalt.
( groot voordeel is dat je dan exact kunt zien wat voor grondlagen je tegen komt. ) Als je op diepte bent ( bijv 10 meter) plaats je in de stalen mantelbuis de PVC filterbuis, omstort deze met filterzand en trekt de ijzeren mantelbuis er weer uit. Klaar !
2) spoelen; met een grote waterpomp ( bijv. 40m3 per uur bij 3 ato ) en een voorraad van water 10-20 m3 ( in bijv een gierton ) spoel je een gat in de grond. ( spuitslang van bijv 5 cm doorsnede aan een stukje ijzeren buis van 1/2 mtr lang maken en verder 1/2 " buis ( bijv. verwarmingsbuizen) van telkens 5 mtr deze buis verlengen ( de zgn. spuitlans ).
Als je op diepte bent moet je snel de spuitlans en spuitslang uit het gat halen waarnaa je ook weer snel de PVC. filterbuis in het gat plaatst ( snelheid en veel ervaring is hierbij zeer welkom )
Evt kun je ook hier nog wat filterzand om de bronbuis storten.
3) met een spoel-boor of zuig-boor--installatie.
Hierbij wordt eveneens een ijzeren mantelbuis in de bodem aangebracht bdoor deze te "boren" waarbij het te verwijdere zand uit de bodem wordt gehaald door te zuigen of te spoelen.
Het is eigenlijk een soort combinatie van de twee bovenstaande methoden. Hierbij heb je een grote installatie nodig welke door ervaren mensen moet worden bediend.
Resume; methode 1) kan door DHZ als je een complete pulsinstallatie kunt huren of lenen. ( pulsen kost wel veel tijd, 1 tot 3 dagen, maar is in principe door een handige DHZ-er te doen)
2) spuiten gaat heel snel maar hier moet je eigenlijk meer ervaring mee hebben, de spuitlans kan namenlijk vast komen te zitten, je ziet niet goed in wat voor grondlagen je terrechtkomt etc. etc. Er zijn voldoende bedrijven die dit doen.( als je dit laat doen kost je dit ongeveer 300 tot 450 Euro)
3) spoelboren etc. Dit kan alleen maar gedaan worden door gespecialiseerde bedrijven.
Melding van de bron is alleen verplicht als je meer dan 10.000 liter per uur gaat ontrekken, vergunning is meestal pas nodig boven 50 of 100 m3 per uur !
succes !

zo, 27/08/2006 - 20:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een gespecialiseerd bedrijf? Haha dat kan je prima zelf doen hoor. Ik heb er al diverse gemaakt. makkelijkste is spuiten maar je kan ook pulsen met een pulsemmer. diepte is afhankelijk van de opbouw van de grondlaag , bij ons +/- 9 meter.
groeten, Frans

wo, 20/09/2006 - 13:34
jbiggie

Frans, waar haal je zo,n pulsemmer

ma, 16/10/2006 - 11:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Ikzelf heb geprobeerd om een put te pulsen met stalen buizen die ik telkens aan elkaar monteer (en water rond de beitel spuiten) en een boorkopje in inox maar ik ben op 3m diepte op veldstenen gebotst en ga maar 1 cm per uur naar beneden. Heeft er iemand een voostel om een speciale boorkop te maken of te kunnen kopen ? Het is hier bekend dat er veldstenen in de ondergrond zitten samen met klei. Na 6m zou ik in zandlagen terecht komen maar eerst moet ik door die klei en veldstenen geraken.

Gr Koen

ma, 18/12/2006 - 15:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo
zou iemand aan mij goed uit kunnen leggen hoe ik een waterput ken slaan in de tuin

di, 19/12/2006 - 21:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zie bovenstaande antwoorden en uitleg!

ma, 30/07/2007 - 12:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Stuur mij een mailtje met uw wensen en wij kunnen een bron slaan. Voor ca €350, excl pomp.

di, 12/02/2008 - 21:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wie kent er bedrijven die een bron kunnen boren in je eigen tuin? het zou voor een tuin in laren NH zijn (nabij hilversum). Heb volgende info ontvangen onlangs:
dat het slaan van een waterput tussen de 50 en 60 euro per meter de diepte in kost, diameter 125. Exclusief het leveren van een pomp. Dus als je bijvoorbeeld 30 meter diep boort zit je tussen de 1.500 en 1.800 euro exclusief BTW.
Dit lijkt me erg duur als je ziet wat jullie voor bedragen noemen. Kent iemand een specialist die werkzaam is in midden nederland die ik hierover kan raadplegen?
Alvast dank voor uw reacties.
Janneke

vr, 14/03/2008 - 16:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij spuiten al jaren putten en de kosten zijn hiervan 350 euro tot een diepte van 18 meter incl materiaal.U heeft het over grondwater op een diepte van 1 meter dit is geen grondwater maar boven water.Als het somers droog is zakt ook het bovenwater soms wel tot 2 meter.grondwater zit normaal op 4a5 meter Wij spuiten de put tot de diepte die gewenst is voor voldoende water voor u tuin en zodra we op diepte zitten dan gaat er een pvc buis in van een diameter van 75mm met 5 meter filterbuis.En tot 10m3 mag u zonder vergunning aan de grond onttrekken meer kubs moet u een vergunning aanvragen.

di, 18/03/2008 - 12:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Graag had ik geweten ofdat de prijs die gezegd wordt om een put te slaan ook in Belgie van toepassing is nl 350 euro?

Hier zou er goed water zitten op 17 meter. De buren hebben een laten boren en ze zitten op 17m met heel goede kwaliteit.

gr Koebel

wo, 26/03/2008 - 20:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als het waterpeil werkelijk zo hoog staat is er geen enkel probleem om in een eigen waterwinning te voorzien. Sla zeker geen ijzeren buis in de grond want dan krijg je roestwater.

wo, 26/03/2008 - 23:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo koebel waar in belgie is dit dan .
de bronspecialist

do, 27/03/2008 - 22:11
anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Broer,

Kun je bij mij zo'n put komen slaan voor 350 euro?

M van Nus

vr, 28/03/2008 - 23:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

In Oostkamp 6km van Brugge provincie West-Vlaanderen

za, 29/03/2008 - 14:33
anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
ik heb vorig jaar mensen een boring laten doen maar het was niet mogelijk zeiden ze wegens de leem-kleigrond. Ik moest hiervoor wel niets betalen. Nu vraag ik me af is er geen andere methode om aan grondwater te geraken of kan een boring toch op de één of andere manier in deze grond? groetjes

zo, 30/03/2008 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo waar heeft dit plaatsgevonden en heeft men gepulst of echt geboord en op welke diepte zat de leemlaag.

de bronspecialist

zo, 30/03/2008 - 16:43
anoniem (anoniem geplaatst)

Het is in Hasselt, hoe het juist heet wat ze gedaan hebben weet ik niet maar ze hadden een zeil -een soort zwembad- gevuld met water en dan sloegen ze als ik het me goed herinner een buis in de grond en spoten dan het water hierin. Zijn er meerdere mogelijkheden misschien, U maakt me wel nieuwsgierig, Groetjes in de hoop op een spoedig antwoord

wo, 02/04/2008 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aan de bronspecialist,

Oostkamp ? kleilaag met veldstenen hoe geraak ik erdoor?

Heb reeds gepulst maar kan niet dieper dan 2.2m diep?

Zit op veldstenen te duwen.
Ik weet van een oud ventje dat er maar 2m veldstenen zitten eenmaal daardoor gewoon zand. Maar hoe kan ik door die laag?

Gr Koebel

vr, 04/04/2008 - 20:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik had ook graag een put latenslagen voor 350€

vr, 04/04/2008 - 20:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik had ook graag een put latenslagen voor 350€

vr, 04/04/2008 - 22:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo koebel

pulsen zal niet mee vallen met veldstenen maar spuiten zou geen probleem moeten opleveren zoals je al zij bij de buren zitten ze wel op 17 meter dus daar is het wel gelukt

vr, 04/04/2008 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mail even naar zwantzatlive [dot] nl [dot] Voor meer informatie over woonplaats enz

za, 19/04/2008 - 01:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er wordt gezegt dat er voor grondwater afname onder de 10m2 geen vergunning nodig is
is die 10m2 per bron en kan je meer bronnen maken tellen die bij elkaar
martin

za, 19/04/2008 - 04:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit heeft niets. met de hoeveelheid bronnen te maken maar met de pompcapaciteit en die mag niet meer zijn dan 10m2

za, 19/04/2008 - 13:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry ik bedoel kubs m3 en niet vierkante meters m2

za, 19/04/2008 - 17:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik snaap het nog niet
een bron met een pomp van max 10 m3
twee bronnen dus twee pompen van max 10m3 mogen dan ook ?

een bron met twee pompen van max 10 m3

hoe werkt de berekening ik snap het niet helemaal
kan iemand mij dit goed uitleggen
wat zijn de regels og wetten, ik kan dit nergens echt terug vinden

martin

za, 19/04/2008 - 19:18
vincent75

Afgelopen najaar een bron van ca. 9 meter diep laten spuiten.
Vandaag voor de eerste maal een pomp er op gezet maar de bron wil nog niiet echt lopen.
Enkele minuuten water maar daarna trekt de pomp lucht?

Is het zo dat de bron eerst op gang moet komen? en hoeveel tijd kost dit?

za, 19/04/2008 - 19:28
jbiggie

Wellicht is uw pomp te sterk, dan zuigt hij dus meer als de put kan leveren,

za, 19/04/2008 - 22:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is mogelijk dat de pomp een grotere Q (capaciteit)heeft dan de bron kan geven.
Echter wat zal zo gemmiddeld de Q van een bron Ø80 zijn?

zo, 20/04/2008 - 02:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

zo moeilijk is het niet je mag niet meer dan 10m3 uit uw eigen grond onttrekken.Al heeft u 5 bronnen maakt niet uit je mag niet meer dan 10 m3 totaal uit de grond halen op een perceel.

zo, 20/04/2008 - 02:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Men kan geen gemiddelde aan een bron hangen ligt aan de grond kwaliteit.Een bron hoeft niet op gang te komen als je de bron nu al leeg trekt zal dit ook zo blijven.Maar kijk even wat de opbrengst van je pomp is en controleer of je zuigleiding wel goed dicht is zodat hij geen lucht pakt.mvg de bronspecialist.

zo, 20/04/2008 - 11:52
vincent75

@Bronspecialist,

Bedankt voor je reactie.

De pomp is een DAB 102, Qmax= 3,6 m3/h.
Dit lijkt me geen probleem.
Als ik de pomp een tijdje laat draaien zakt het waterniveau in de bron behoorlijk, na enkele minuuten trekt

zo, 20/04/2008 - 13:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als de zuigleiding 8m lang is en je krijgt nog steeds hetzelfde beeld dat je pomp na enkele minuten weer lucht trekt heb je echt een probleem en zit er op die 9 meter niet genoeg water voor je pomp.En het problem zal in de zomer alleen maar erger worden ivm een dan nog lagere grondwaterstand.

ma, 21/04/2008 - 23:25
vincent75

@Bronspecialist,

Net even het sonderingsrapport nagekeken welke in juni 2006 is gemaakt. Hierin staat vermeld dat de grondwaterstand op 1.74m -maaiveld zit.
Zou het kunnen zijn dat de filterbuis te diep zit dus onder de waterlaag?

di, 22/04/2008 - 00:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

De bron kan nooit te diep zitten wel in de verkeerde zandlagen.Als de 2 meter filter in een fijne zandlaag of klei laag zit zal er niet genoeg water naar de filterbuis stromen.Je kan ook nog de filterbuis omhoog trekken en kijken of er dan meer water uit komt maar ik zou degene die de bron gemaakt heeft er na laten kijken want die heeft een bron bij u gemaakt die niet aan de gewenste opbrengst voldoet.

de bronspecialist

vr, 25/04/2008 - 00:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Bronspecialist

Kunt u mij in niet al te technische taal uitleggen hoe het in zijn werk gaat.(waterbron maken)
En zijn er dingen die ik moet doen?
Is de prijs van 350 euro voor 18 mtr diep?

Mvgr

vr, 25/04/2008 - 01:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij spuiten de put.Het enigste wat u moet doen is een kuil graven van 1meter bij een meter en een meter diep.Wij maken dan een noodput en maken hiermee het gat vol.Daarna spuiten wij uit dit gat de hoofdput.Wij maken de put zo diep dat u gegarandeerd water heeft dit kan 10 meter maar ook 20 meter diep zijn Ja de prijs is hiervoor 350 euro incl materiaal

za, 26/04/2008 - 02:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Bronspecialist

Ik zie op diverse forums dat ze filterzand,filtergrind of een kous gebruiken.
Is dit nodig en wat gebruikt u?

Mvrgr Geert

ma, 28/04/2008 - 12:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Al deze middelen zijn hulpmiddeltjes om het verzanden van de bron tegen te gaan.Wij gebruiken niets om om de bron te gooien.Als men namelijk in de juiste grondlaag zit en de korrel is groter dan 003 mm kan de bron nooit verzanden.

vr, 02/05/2008 - 16:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Iemand/een bedrijf in de omgeving van Doesburg die een put kan slaan in een grote stadstuin die alleen toegankelijk is voor kleine machines (ca. 1m50 breed): verzoek contact op te nemen

zo, 04/05/2008 - 02:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Bronspecialist,

Ik heb een specifieke vraag voor u.
Ik wil wellicht een waterput laten slaan, echter voor een specifieke toepassing. Graag zou ik van u willen weten wat de mogelijkheden zijn.

Dit is wat ik graag zou willen:

Ik wil het grondwater oppompen om een continue verversing van mijn vijverwater te garanderen. Middels een overloop kan het water hierna terug de bodem ingebracht worden.

Het water dient hiervoor zo zuiver mogelijk te zijn. Is het over het algemeen zo (Los van de geologische omstandigheden) dat wanneer je dieper gaat, het water zuiverder wordt?

Nu is het mogelijk om dit water voldoende en geregulierd te zuiveren middels een Ozoninstallatie met een redoxpotentiaal, deze dient pompgevoed te worden. Is dit mogelijk met de pompen welke hiervoor geschikt zijn. Welke pompen zijn dit?

Daarnaast is het van belang dat het water over een constante en zo hoog mogelijke temperatuur van minimaal 18 en tot 25 graden Celsius maximaal beschikt. Ik begrijp dat des te dieper je gaat, des te warmer het water wordt. Kunt u vertellen op welke diepte u kunt spuiten opdat warmer water kan worden verkregen en het enigzins betaalbaar blijft voor de particulier.

Heeft u eveneens ervaring met het uitvorene van installaties met een warmtepomp.

Graag hoor ik van u

mvg,

Tiebo Jacobs

zo, 04/05/2008 - 02:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik wil nog even toevoegen dat de doorstroming in bovenstaande toepassing beneden de 10 M3 kan blijven. Los van de mogelijkheden kunt u ook een prijsindicatie geven.

mvg,

Tiebo jacobs

ma, 05/05/2008 - 10:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Tiebo

stuur even je e-mail adres naar zwantzatlive [dot] nl.

mvg de bronspecialist.

do, 08/05/2008 - 10:07
9824pa

die gene die voor 350 euro een put slaat doet die dat ook in noordwijk (gn) en wat kost het inclusief pomp
v.gr. richard

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag