Zeer zware kleigrond

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 11/04/2007 - 20:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zeer zware kleigrond

De tuin van mij heeft zeer zware kleigrond die snel dichtslaat en er blijven dan langdurig plassen in staan. Daar komt nog bij dat de tuin op het Noordoosten ligt achter een hoog huis; zon komt er eigenlijk alleen in de zomermaanden. De planten die ik er inmiddels heb ingezet, doen het zeer matig. Een vroeger uitbundig bloeiende stermagnolia heeft nu een kleine 10 bloemen; de overige planten breiden zich niet uit. Bij wijze van spreken kan ik de potvorm zoals ik ze gekocht heb bij het tuincentrum nog steeds zien. Volgens mij is de grond gewoonweg te zwaar om voor de planten uit te groeien. Wat kan ik hier aan doen? Ik heb geen achterom. Als ik de boel wil uitgraven moet het allemaal door mijn huis. Wat ik wel overweeg is om een laag van ongeveer 20 - 30 cm erop aan te brengen (goede grond) en dit dan met een frees er doorheen werken. Zijn er andere misschien betere suggesties?
Alle adviezen zijn zeer welkom!

Peter

do, 12/04/2007 - 20:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Peter,

Waarschijnlijk kan het water ook niet weg door een storende laag.

Je zou kunnen proberen deze laag te doorbreken. Dan moet je allemaal diepe gaten boren (om de paar meter)met een grondboor en deze vullen met grind. Als de storende laag doorbroken is zal het water beter wegzakken. Je zit nu als het ware in een badkuip van klei.
Verder kun je inderdaad de grond verbeteren door er zand en humus doorheen te werken/frezen.

Succes
Wij hebben ook een huis waar geen achterom is en alles door de kamer moet. Fijn he.

di, 17/04/2007 - 10:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Over het algemeen is zware klei zeer goede grond. De Betuwe is er met zijn vele soorten fruitbomen om bekend en ook in particuliere tuinen vind je daar de zware klei en mooie tuinen. Alleen moet die klei vanwege de andere beplanting wat meer en anders worden bewerkt.
Als die klei droog is dan kan hij zo hard zijn als beton en als hij nat is soms zo taai als lood. Je ziet dan ook vaak dat de grond tussen vaste planten voor de winter wordt gespit zodat de vorst erbij kan.

In jouw geval Peter, zou ik de goede klei niet afgraven en vervangen door andere grond (want waar vind je goede grond?)

Frezen van de zware klei zal niet meevallen. Het beste lukt dat in het voorjaar als de vorst in de grond geweest is op openliggend land.

Als je toch zelf wel iets aan je tuin wil doen en zelfs bereid bent om te spitten, doe dan alleen de spa diep in de grond steken en met de voet diep in de grond drukken en dan de spa voor en achterwaarts bewegen om zo iedere keer een niet te dikke steek los te wrikken. Alleen maar los wrikken. Dus niet de kluit omdraaien, want als je dat niet gewend bent kost het je een hoop spierpijn. Zo maak je dan het hele grondoppervlak tussen de planten stukje bij beetje een spadiepte los.

En als je best wat grondophoging kan gebruiken doe dat dan met zakken tuinturf en compost die je door je huis kan dragen. En hou je tuin niet te schoon, want in heel veel tuinen is geen worm in de grond te vinden die de grond van humus en kanaaltjes voorziet.

Ga ook asjeblieft niet zomaar aan de gang met gaten boren en die opvullen met grind want dat breng je erin en haal je er nooit meer uit
Laat de natuur het doen. je moet 'm alleen een beetje helpen.

Groetjes,
Frans.

di, 17/04/2007 - 02:25
mar.ko

Beste Peter,

Zo zie je maar ook adviezen kunnen verschillen.
Inderdaad kleigrond is op zich goede grond en zou ik niet afgraven.
Tuinturf zou ik persoonlijk niet gebruiken. Het bevat nauwelijks voeding en trekt alleen maar meer vocht aan, daar heb je al meer dan genoeg van.
Spitten is prima maar erg zwaar, dan moet je van goede huize komen. Een goede grondfrees moet het werk aankunnen.
Inderdaad zal hier sprake zijn van een storende laag waardoor het water niet weg kan. Zolang daar niets aan gedaan wordt zal het probleem niet verholpen worden. Water moet op een of andere manier weg kunnen.
Die laag moet doorbroken worden wil je een goede grond krijgen, waar meerdere planten het goed in zullen doen. En niet alleen de natnekken.
Horizontale drainage zal niet lukken omdat de afwatering niet aan de rand van de tuin kan plaatsvinden.
Verticale drainage kan wel en is prima. Grind is geschikt. Met zand of schelpen kunnen de drainagegaten ook worden opgevuld, maar slibben dan weer snel weer dicht.
Met de frees kun je dan humus door de klei frezen en door wat zand kan de grond iets lichter worden, maar dat heeft wat tijd nodig.
Ik wens je veel wijsheid in het maken van de juiste keuze.

Marja

di, 17/04/2007 - 12:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Peter, is dit een elk jaar terugkerend probleem, of is dit iets van deze slechte winter die eigenlijk geen winter was?
Zo vraag ik mij ook af waar die waterdichte kleilaag zit. Is dat zoals gesuggereerd wordt een diep liggende grondlaag of is het gewoon de bovenlaag die te weinig los gemaakt wordt?

Tuinturf bevat inderdaad weinig of geen voeding. Ik heb het dan ook niet als mest bedoeld, maar alleen als structuurverbetering.

Compost is ook een bodemverbeteraar en behoort evenals humus niet door de grond te worden gefreesd, maar op zijn hoogst alleen door het bovenste laagje grond te worden gewerkt.

Met compost in de bovenlaag krijg je een overvloed aan vrijwel onzichtbaar dierenleven dat voor de aanmaak van humus zorgt.

De mest van wormen is zuivere humus en dat krijg je door gebruik te maken van compost.

En wat bij jou natuurlijk ook een rol speelt is dat er gedurende lange tijd geen zon komt en er dus weinig verdamping is.

Kan een zware frees wel door je huis?

Groetjes,

Frans.

di, 18/12/2007 - 11:18
jeroen1809

wij zitten met hetzelfde probleem van zware kleigrond die moeilijk bewerkbaar is en er blijft water op staan.

Ik ben me nog aan het orienteren maar nu (in de winter) heb ik als eerste stap de tuin opgespit( de borders dan he). Hierdoor schijnt door de vorst het water in de grote brokken klei uit te zetten waardoor de klei verkruimeld.

In het voorjaar wil ik de grond gaan verbeteren. Hier twijfel ik nog aan hoe. Nu zit ik op kleigrondverbeteraar (eco-style (basaltmeel)) toevoegen en wat compost over de tuin strooien. Ik wil eigenlijk zo weinig mogelijk grond afvoeren want dat is weer een flinke klus. als het noodzakelijk is ga ik dat doen.

Hierna wil ik (compost)wormen gaan uitzetten. Deze schijnen te leven op organisch materiaal (oa. compost) en nemen het compost wat op de tuin ligt mee in de grond (en verbeteren zo de grond). Zo lang je organisch materiaal ieder jaar oevr je tuin strooit blijven ze ook in je tuin en het zijn beestjes die humus vormen en erg goed zijn voor de bodem en de planten.

Hebben andere mensen nog tips?

wo, 19/12/2007 - 13:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook wij hebben zware kleigrond, maar geen problemen dat het water blijft staan. Het klinkt inderdaad alsof de boel echt is dichtgeslibt. Lopen jullie er veel op? We hebben de borders wel dicht begroeid, zodat we er niet veel op hoeven te lopen, er groeit daardoor ook niet veel onkruid.
Verder doen we er niet zoveel aan, bemesten, en het afgevallen blad zoveel mogelijk laten liggen (niet op plantjes natuurlijk).
In de moestuin houd ik de grond los met scherp zand en compost, en mbv. paden zorgen we ervoor dat we niet op de grond zelf hoeven te lopen, waardoor het weer dicht zou slibben. Op het moment dat er water op zou blijven staan, zou ik ook gaten in de grond prikken.

Succes ermee!

wo, 16/01/2008 - 19:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

beste ik ben een lln van de tuinbouwschool in sint truiden

ik kan je mischien een beetje helpen met je vraag
als je nu eens een gewone compost hoop aanlegt en na een paar jaar deze onderwerken met een tuinfrees als je een compost hoop niet ziet zitten dan zul je wat zand onder de grond mengen tot deze terug licht aanvoelt
dan gaat de grond beter water doorlatend zijn
En als 3de heb ik mischien nog een goede tip maar deze is mischien iets duurder je gaat in een winkel zeer vell regen wormen kopen een 15 a 20 m²
deze ga je in het voorjaar als het pas geregend heeft over de grond verspeiden deze gaan zich dan bezig houd met de stuctuur van de grond te verbeteren niet doen als de zon schijnt

en zeker geen grind onder werken of de grond weg doen

met vriendelijke groeten roel

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag