Bonsai dood?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 09/05/2008 - 10:35
YeSiLdAL

Bonsai dood?

Ik heb in september 2007 een binnen Bonsai gekregen.
Hij had toen bladeren, na november niet meer.
Mijn binnen Bonsai is compleet kaal en reageert al meer dan een maand niet meer.
Ik geef hem elke week een water (douche) en laat hem 1 dag daar staan.
Ook geef ik hem elke week 5ml pokon (bonsai).
Hij krijgt geen volle zon maar veel licht en altijd op dezelfde plek.
Een paar weken geleden heb ik hem ook verpot volgens normale wijze. (Bonsaai aarde).
De stam is ook heel erg droog. Hij heeft al een tijdje uitlopers.
Wat moet ik doen, is hij dood. Ik hoop het niet.
Help me pLeAsE...

Gisteren heb ik wat reacties gehad. met mijn nagel heb ik onder de schors gekeken en deze is nog lichtgroen met wit. De wat dikkere aftakkingen zijn droog, ik denk zelf dat deze stukken dood zijn. de kleinste takjes zijn helemaal droog want deze kan ik zo afbreken.
Misschien moet hij naar een Bonsaidokter ofzo. Weet iemand een goed adres rond Rotterdam?

Bedankt..

Bonsai dood?
do, 08/05/2008 - 17:22
Onetreehill

Krab eens op diverse plekken met de nagel over de stam ende takken en takjes. Is het daaronder bruin(achtig) i.p.v. fris groen dat ga er mar van uit dat je binnenbonsai dood is. Heeft wel uitlopers, maar zie je ook knopjes of zijn het uitlopers van vorig jaar toen de boom waarschijnlijk nog teken van leven gaf? Zet de boom nu buiten en benevel hem en hou de kluit matig vochtig en zie maar wat er gebeurt. Wat voor soort is het eigenlijk? Maar vrees het ergste voor je boompje.

do, 08/05/2008 - 18:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gedurende de winter geen voeding geven. Een plant zonder blad wordt van iedere week pokon echt niet beter.

vr, 09/05/2008 - 15:18
Onetreehill

Aan de foto te zien is het een ulmusinfo-icon parvifolia (chinese iep). Aan de gekronkelde stam te zien een binnenbonsai uit het tuincentrum. Op zich en heel gemakelijke boom als de verzorging maar goed is en wel het gehele jaar door. Veel potentièle bonsaikopers nemen zo'n boompje mee en zien wel wat het wordt en als het niet goed gaat met de boom komen de vragen.
De boom hier vertoond is een bonsai die de nodige verzorging m.i. niet heeft gehad en dan krijg je dit beeld. Mijn 4 Ulmussen laten als ze voor de herfst naar binnen gaan in een koele overwinteringsruimte ook het blad vallen maar zetten enkele weken allemaal nieuwe knoppen aan en momenteel staan ze als echte bonsais te pronken in de tuin. maar in de overwinteringsperiode krijgen ze wel de nodige verzorging! Nieuwe potgrond, wortelsnoei, takjes wat bijsnoeien, Om de andere dag water zodat de kluit nooit uitdroogt, paar keer per week even benevelen, 1x per 14 dagen een halve dosering mest. En al naar gelang de dagen langer worden, dus meer daglicht en de temperatuur omhoog gaat voer je de watergift en bemesting wat op en heb je met deze verzorging in maart/april een boom met een mooie volle kruin die het hele groeiseizoen z'n best blijft doen in de tuin. Mijn Ulmussen heb ik al vele jaren tot volle tevredenheid.
Die boom van jou moet je ontdoen van alles wat dood is en met de goede verzorging maar zien wat het wordt. Maar zelfs de beste bonsaidokter kan een dode boom niet meer tot leven wekken. Misschien is een nieuw boompje een optie! Bovenstaande is niet negatief bedoeld maar meer een verwijzing naar hoe het ook kan en je resultaat krijgt die je voor ogen hebt.

vr, 09/05/2008 - 15:55
YeSiLdAL

Bedankt Onetreehill,

Ik vind hetheel erg jammer dat hij er nu zo uitziet. ik zal takje voor takje de dode eraf knippen. ik kan me voorstellen dat hij niet verder kan groeien omdat de dode takken er nog aan zitten. maar als ik nou een takje eraf knip (per ongeluk) die nog groen van binnen is? wat moet ik dan..
Nog een vraag. Hoeveel water mag ik hem geven en hoe vaak? dit vind ik zo belangrijk. ik gaf hem dus elke zaterdag een douche, niet veel. nu besproei ik hem met een handbusspray (water)..
De dikke stam(A) is nog groen van binnen, en dan heb je nog een iets dunnere(B), deze weet ik dus nog niet, en de dunste(C) zijn allemaal droog hout. stel nou dat ik de (B) moet knippen mag dat? en hoever moet ik dan deze vanaf zijn (voet) knippen?. Ik heb nog meer foto's.. op deze foto is te zien dat ik een stukje van de schors heb genageld, deze is nog groen.. Ik waardeer jou informatie.

Bonsai dood?
vr, 09/05/2008 - 23:03
Onetreehill

De dunne verdorde takjes snoei je zover terug tot je een groene kern ziet, is die er niet snoei je die takje helemaal weg. Op deze maniet kun je door stukje voor stukje weg te knippen zien of er leven in die bepaalde tak zit. Bruin van binnen en dor betekent wegsnoeien. Bij jouw boom zul je op deze manier misschien weinig takken overhouden maar je wilt je boom levend houden dus je moet wat. Watergeven: Ik geef mijn Ulmussen momenteel 2x per dag water en steeds zoveel dat het water onder uit de pot loopt. Met deze temperaturen hebben de bomen dit wel nodig en tevens zo nu en dan benevelen (niet in de zon!) Jouw boom moet eerst voldoende wortels krijgen, je hebt hem verpot las ik en heb je toen ook de wortels wat bijgesnoeid neem ik aan dus nu nog niet te veel water geven. De boom moet het opgenomen water goed kunnen transporteren naar takken en bladeren. Die zijn er momenteel niet dus gewoon licht vochtig houden en op een plekje zetten met wat schaduw maar wel licht. Belangrijk is ook dat overtollig water goed kan wegstromen uit de pot i.v.m. wortelrot. Heb je wortelrot, wat je kunt zien aan vieze bruine wortels, overleeft de boom het meestal niet. dus daar even op letten. Je schreef dat onder de bast van de stam toch wat groen te zien is dus het kan nog goedkomen. De Ulmusinfo-icon is een sterke boom die er vaak wel weer bovenop komt maar je zult toch een soort van schema moeten volgen om de boom erbovenop te krijgen en te houden!
Ik heb in het begin ook wel eens de neiging gehad zo'n boom weg te gooien maar als je dan hele kleine groene groeipuntjes ziet weet je dat hij het gaat redden. Misschien redt de jouwe het ook, het is het proberen waard.
Je kunt evt. een lichte bemesting geven, ong.1/3 van de normale hoeveelheid en dat 1x per 10 dagen totdat je groene groeipuntjes ziet en kun je iets meer bemesten. Maar voorlopig eerst rustig aan tot de boom weer tekenen van leven vertoont en elke dag even benevelen.

Onderwerp gesloten