bonsai in kunstmatig licht

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 03/03/2008 - 14:12
ToonM

bonsai in kunstmatig licht

Ik had nu graag mijn boompjes in een soort kast geplaatst met een lamp erover voor de nodige belichting/warmte. Is dit mogelijk of gaan mijn boompjes hier alleen maar van sterven. Heb al een beetje rondgekeken en bepaalde TL lichten hebben een goed groei rendement op terrarium/aquarium planten logisch gezien zou een bonsai hier dus ook redelijk goed onder moeten presteren of zit ik hier fout? Heb ook al tussen de daglichtlampen gekeken omdat deze een veel mooier en echter licht geven. Nu had ik graag willen weten zijn er bepaalde voorwaarden om zoiets te doen? Gaat te temperatuur te hoog oplopen? Afstand van boompjes tot licht...

Mvg Toon

za, 26/01/2008 - 16:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarom zou je dat doen? Gun je planten een rustperiode. Elke dag wordt het nu al langer licht, dus het effect is snel ingehaald. Bovendien kost het veel energie, die waarschijnlijk leidt tot slappe plantengroei.

za, 26/01/2008 - 17:40
ToonM

Omdat ik niet zo direct de mogelijkheid heb men plantjes dicht aan een raam te zetten. Energie valt goed mee met een TL lamp. + het zou ze zo een mooi plaatsje kunnen geven. rustperiode moet er natuurlijk bij ja is ook niet de bedoeling dat dit licht 24/24 zal aanblijven de nodige uren per dag met een timer zo kun je toch nog seizoensgebonden werken. Mijn carmona staat nu ook gewoon in het licht van mijn terrarium en deze doet het hier niet slecht.

za, 26/01/2008 - 20:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

In dat geval zou ik toch zeker een afstand van 50 cm aanhouden.

zo, 27/01/2008 - 00:53
neet

Met sterke (aquarium/terrarium)tl-lampen kan je je boompjes veel extra licht geven.Ik neem aan dat het om binnenbonsai gaat, als je bomen een rustperiode nodig hebben laat je je lampen op dezelfde tijd aan/uit gaan als dat het buiten licht/donker wordt en probeer je de ruimte koeler te krijgen. Let inderdaad op de warmte die van de lampen afkomt! Sterke lampen kun je, zeker als je reflectie gebruikt, tot een meter boven je planten of bomen hangen. Voordeel van tl is dat ze niet al te veel stroom trekken. Kijk eens rond bij online aquariumwinkels en check of je bomen een rustperiode nodig hebben.

zo, 27/01/2008 - 11:42
ToonM

En wat zou nu de beste keuze lamp zijn een warmwitte lamp die een hoger groeirendement heeft of een daglicht lamp die natuurgetrouwer lijkt?

di, 29/01/2008 - 15:48
athene

Toon,

Volgens mij zit je te denken aan een gesloten bloemenvenster. Je vraag is eigenlijk geen bonsai vraag, maar een hydro cultuur vraag. Ik denk dat als je je vraag op een ander forum stelt dat ze je precies kunnen vertellen wat je weten moet. Bonsaiisten werken niet met lampen (ik ken er geeneen), zij zullen eerder de stap nemen hun bonsai in een kas te houden. Ik zou het ook nooit doen omdat de alternatieven op zijn minst evengoed zijn en het milieu niet belasten.

Een plant heeft licht nodig dat wij niet kunnen zien dus ik denk dat een daglichtlamp niet het juiste lichtspectrum heeft.

di, 29/01/2008 - 20:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Athene: hydrocultuur heeft alles met watergeven te maken en niet met de hier gestelde vraag over belichting.

wo, 30/01/2008 - 00:04
neet

Daglicht of aquarium/terrariumlampen geven ook licht die wij niet kunnen zien, ideaal voor tropische bonsai (al vinden sommige elitaire liefhebbers dat je van tropische bomen geen bonsai kan maken...;))
Toon, over het lichtspectrum weet ik niet zoveel, flink zoeken op internet, ik zoek met je mee.
aha https://tinyurl.com/y4b8dpd7

bonsai in kunstmatig licht
do, 31/01/2008 - 20:39
ToonM

Bedankt voor de informatie alweer ik ga zelf ook eens verderzoeken. heb al vanalles gevonden over het groeirendement met lampen in een aquarium maar ik weet dan weer niet of ik aquarium/terrarium planten mag vergelijken met bonsai's. Nu weet ik ook dat er bijvoorbeeld voor baardagamen en dergelijke speciale uv lampen verkijgbaar zijn omdat deze beesten ook een bepaalde hoeveelheid uv stralen nodig hebben maar weer vind ik nergens of dit een oplossing zou kunnen zijn. Aangezien deze lampen ook redelijk kostelijk zijn is het niet iets wat ik even ga proberen zonder verdere uitleg. Even op de site gekeken die hierboven vermeld staat. Het licht staat hier ook wel enorm kort op de boompjes zou het dan toch mogen? Voor zover ik hieruit kan afleiden... An artificial lighting system places the light source within 1 inch to several feet from the top of the tree; so the foliage on the lower branches receives (reflects and absorbs) much less light than the foliage at the top of the tree. The further the light source is from the top of the tree the lower the impact of the inverse square rule, but the whole tree is exposed less overall light.

bonsai in kunstmatig licht
ma, 04/02/2008 - 20:58
ToonM

Heb nog een beetje gezocht en heb het daglicht type late staan voor een philips aquarelle koelwit licht. Deze zou fotosynthese moete toelaten. Denk dat ik eens 1 boompje ga testen onder deze lamp.

ma, 04/02/2008 - 22:34
neet

Ik denk dat dat de beste manier is, info op internet lezen en zelf het één en ander uitproberen, ook wat betreft de afstand tussen lampen en de boompjes.
Een tijdje terug had ik, in verband met renovatie van mijn woning, een aantal ficussen en myrte in een aquarium met de standaard aquariumlampen staan. Ze groeiden als kool zonder slappe stammen of blaadjes. ben benieuwd naar je ervaringen.

ma, 03/03/2008 - 14:12
Aud

Ik ga mij zaden bestellen.
Ben er nog niet uit welke.
Ik ga het toch indoor proberen te doen.
Ik heb hier tenslotte de perfecte omstandigheden, ik kan praktisch elke temp nabootsen, en de luchtvochtigheid zo laag of hoog opvoeren.

Ik heb https://tinyurl.com/y53w7qua in het kort geleerd hoe je dat ongeveer doet.

Nu weet ik uit ervaring van onder TL of spaarlam te telen (van andere planten) dat het kleurspectrum heel belangrijk is.
Liefst 33 (echt wit) voor de groei. Als je een te gele gloed hebt zal het niet perfect gaan.

Ik ga de bonsai zaden kiemen, 4 tot 6 maand voorgroeien onder de TL en dan 400 watt lamp met reflectorkap.
Laat ons zien wat dat geeft.
Nu nog even zaad uitkiezen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag