Japanse Esdoorn: Acer Palmatum

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 01/10/2009 - 16:46
Senderss

Japanse Esdoorn: Acer Palmatum

Beste mede - bonsai vrienden,

Ik heb al redelijk wat bonsais staan, maar sinds kort heb ik mij een Japanse esdoorn (Acerinfo-icon Palmatum) gekocht.
Heb al reeds wat opgezocht over de vorzorging, waaronder ik gevonden heb dat:
-Deze boom humus rijke grond verlangt, goed water doorlatend, mag best zuur zijn ph 4 - 6
-snoeien moet gebeuren (indien nodig) na de bladval. Best in oktober... (andere forums spreken dit tegen.... wat is het best?...)

Nu heb ik nog een andere vraag. Mijn Bonsai staat in een erg lichte kamer.
Is het mogelijk om deze bonsai 100 % binnen te kweken?

Alvast bedankt,

Sander VH

do, 01/10/2009 - 17:51
Jacqui-frl

Een Acerinfo-icon Palmatum is toch echt een buitenbonsai, dus het lijkt mij van niet; misschien wanneer het een koele ruimte betreft, dat ie daarin kan overwinteren, maar dan komt het volgens mij in het voorjaar niet goed met de bladvorming.
Misschien dat Greenconnection, Onetreehill of Yves hier een oplossing voor hebben?!
Groetjes,
Jacqui-frl

do, 01/10/2009 - 18:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het probleem zal zijn, dat zo'n plant binnen op een verkeerd tijdstip gaat uitlopen en dan slap en zwak blad vormt.

do, 01/10/2009 - 20:01
Senderss

oké, bedankt voor de antwoorden. ik zal hem dan buiten plaatsen op een overdekte plaats. Mag hij dan buiten ook overwinteren, of moet hi bij vriestemperaturen toch overwinteren binnen op een koele plek?

Groeten S.VH

do, 01/10/2009 - 21:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

bij heel strenge vorst zou ik hem binnenhalen, om kapotvriezen van de schaal te voorkomen,

do, 01/10/2009 - 21:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

waar moeten we beginnen met de antwoorden ;-)

- ph 4 tot 6... kan, maar 4 lijkt me sterk... ik zou eerder 6 hanteren ;)
- een standaard grondmengsel zal zeker evengoed zijn

snoeien na de bladval, achja die boekjes-kennis he... een bonsai die reeds zijn vorm en verfijning heeft, ok voor wat betreft de grotere snoei dan. Het bijsnoeien en trimmen mag gedurende het groeiseizoen natuurlijk.

Een bonsai die nog niet verfijnd is, of in ontwikkeling mag gerust ook voor het aanbreken van de lente gesnoeid worden (vormsnoei).

ik weet uit ervaring dat als je in de zomer (pakweg juni) een flinke tak volledig tot op de stam weg wil snoeien omwille van de vorm, dat dit ook geen enkel probleem is ! meer nog, de wonde geneest razendsnel en groeit achteraf prachtig dicht zonder lelijke littekens... ik verkies dan ook die periode om zoiets te doen. Pas op, ik heb het dan niet over vormsnoei van de volledige boom natuurlijk.

het vergt wat ervaring om te weten en te begrijpen wanneer welke snoei mogelijk is. Neem nu dat je overweegt om in okt heel je bonsai vormsnoei te geven.. je kunt er van op aan dat als je de wonden niet perfect behandeld, en hem geen perfecte winterbescherming geeft, dat hij taksterfte zal hebben, of de takken een hoger risico hebben op invriezen tijdens de winter. Let dus op dat wanneer je dat doet, je ook voorzorgen neemt.

Idealiter is lente, een paar weekjes voordat de knoppen normaal beginnen openen. Ofwel her en der wat snoei in de maanden waar de groei het snelst is.

Het hangt ook af van soort tot soort uiteraard

vr, 02/10/2009 - 14:16
Onetreehill

Weinig meer aan toe te voegen aan de eerder gegeven antwoorden. Toch nog even het volgende betreffende de overwintering. Im de tuin heb ik 4 Acers Palmatum Garnet staan. Twee in de volle grond en twee stuks in grote potten. De beide in de pot staan in de winter onder een afdak. Afgelopen winter buiten laten staan met als gevolg meerdere takken die bevroren bleken en afstierven. De twee in de volle grond hadden geen enkele schade.
Dus is het oppassen als er echt strenge vorst wordt verwacht. En al helemaal als de Acerinfo-icon in bonsaipot verfijnde vertakking heeft. Dan is een winterbescherming nodig om de juiste takkenstructuur te behouden.

OTH

za, 03/10/2009 - 18:47
Senderss

oké, Bij strenge vorst zal ik hem in een lichtdonkere koele plaats zetten !
Bedankt voor de tips !

Groeten

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag