teveel water???

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 08/10/2009 - 18:05
jerrywilma

teveel water???

Vertoond bijgaande foto nu een verschijnsel van teveel water gegeven. Lijkt op schimmel, de wit golvende aanslagen op de stam bedoel ik dan. Zo ja, hersteld dit zich nog als ik nu minder water geef? Zo nee, is dit schadelijk en moet ik er iets aan doen?

Het is overigens de stam van een Juniperusinfo-icon, die ik laatst ook in mijn bericht over waardebepaling had staan als voorbeeld.

Alvast bedankt, Jerry

teveel water???
do, 08/10/2009 - 21:21
TrsH

geef je kraantjes water of regenwater?

zo te zien zit het precies op het grind ook.
kan mss kalkaanslag zijn als je kraantjeswater gebruikt.

do, 08/10/2009 - 22:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

'kan' kalkaanslag zijn maar is niet waarschijnlijk, want dan moeten we toch over zeer hard water spreken, en over langdurig gieten met hard water.

dit lijkt eerder een aanslag te zijn van vloeibare mest die werd opgelost/toegevoegd aan het gietwater...

dat heb je oa soms bij rozekorrels, maar ook bij andere vloeibare mest soms. Kijk maar bijv. naar de aanslag/waas die je soms hebt als het gietwater met mest op de bladeren is gekomen en verdampt is... soms zie je ook van die vlekjes.

de groene aanslag op stam lijkt te bevestigen dat het eerder door de mest komt, want op die plaatsen groeien natuurlijk sneller algen en mossen. Zulke groene plekken kreeg ik bijv ook op de aarde tussen mijn haag nadien ik die enkele weken voordien licht bijgemest had met rozekorrel.

wat achterblijft is dus een aanslag van de voedingszouten uit de mest.

do, 08/10/2009 - 22:45
jerrywilma

Ik heb hem inderdaad kraanwater gegeven, moet ik hier nu mee stoppen dan en een regenton aanschaffen? Vloeibare mest heb ik hem niet gegeven, maar gewoon korrels die ik van bonsaistudio kengai heb gekocht om te geven voor de bonsais overwintering.

do, 08/10/2009 - 22:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Informeer ook eens naar de hardheid van het leidingwater bij de waterleidingmaatschappij. Tegenwoordig wordt veel kraanwater al gedeeltelijk onthard.

do, 08/10/2009 - 22:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

wel, in zingem en oudenaarde hebben we van ons watermaatschappij TMVW nog brieven in de bus gehad met de mededeling dat het ongelooflijk hard leidingwater is...

dus als dat bij de starter van het onderwerp ook zo is, kan het idd daar van zijn

vr, 09/10/2009 - 01:35
Onetreehill

Jerry,

Schimmel is het in ieder geval niet. Zoals eerder vermeld kan leidingwater de oorzaak zijn maar is het je bekend of de Juniperusinfo-icon die je nu hebt regen of leidingwater kreeg? Maar dit is zo te zien toch kalkaanslag, weg te krijgen door met een niet te harde borstel de stam af te borstelen. Ik gebruik voor dat doel een tandenborstel, voldoet prima. Ook het residu van zouten uit kunstmest werk je zo weg. Maar probeer om de stam bij het watergeven wat te ontzien wellicht dat dat al een verbetering is en het niet weer optreedt.
Om hard leidingwater wat zachter te maken kreeg ik eens een tip om in een grote emmer water een nylonkous gevuld met turfstrooisel te hangen gedurende 1 of 2 dagen.
Is hier niet nodig maar wellicht een tip voor anderen die wel te maken hebben met hard leidingwater en geen regenton hebben.

OTH

vr, 09/10/2009 - 17:38
dea

Hoi Jerry,

zoals door meerderen hierboven reeds genoemd, is het waarschijnlijk kalkaanslag. dus daar hoef ik verder niets over te zeggen.

Wel wil ik een ervaring met je delen.

Ik ben ooit eens té royaal geweest met winter bemesting, oftewel een hoog kalium gehalte. Dit was ook met mestkorrels in de vorm van vinassekali. Na enkele dagen kreeg ik ook ineens een witte aanslag op de bodem en aan de wortelvoet.
Dus let daar ook op, dat je niet teveel kali geeft, anders kun je ook een dergelijke witte laag verwachten.

heb je ook een foto van de hele boom?
de stam ziet er indrukwekkend uit !

grt,

DEA

vr, 09/10/2009 - 18:42
jerrywilma

dit is de gehele boom. Bedankt voor al jullie adviezen.

teveel water???
zo, 11/10/2009 - 15:45
Onetreehill

Hallo Dea,

Ik wil toch nog even reageren op datgene wat je schreef over vinassekali.
De witte aanslag/laag die je hebt gezien bij je bonsai na het bemesten met vinassekali is niet ongewoon. Het is n.l zo dat als je bemest met bloedmeel, beendermeel of vinassekali,en je dit over de grond strooit, er zich een dunne witte laag op de potgrond kan vormen, welke uiteindelijk wel weer verdwijnt. Zelfs als ik bij het oppotten van mijn fuchsiainfo-icon's deze meststoffen door de grond heen meng zie je na enkele dagen een witachtige soms pluizige laag. Dus niets om je bezorgd over te maken, alleen is het lelijk om te zien.

OTH

Onderwerp gesloten