verpotten en wortelsnoei

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 21/02/2009 - 17:55
lippie

verpotten en wortelsnoei

ik heb een tiental jonge inlandse boompjes(eik,lijsterbes,kastanje,esdoorn)twee jaar in potten staan
mijn vraag is: wanneer kan ik ze best verpotten en wortelsnoei toepassen?
vroege lente voor de bladeren groeien,of vroege zomer?

za, 21/02/2009 - 21:23
athene

Voor/ten tijde van het uitlopen van de knoppen.
De knoppen van mijn spaanse aak en lonicerainfo-icon zijn al groen, maar een eik doet er lang over. Het voorjaar is een goede stelregel, maar uiteindelijk geeft de boom zelf de verpottijd aan.

zo, 22/02/2009 - 16:27
athene

Als ik mijn antwoord zo terug lees weet ik niet zeker of het wel duidelijk is. Vraag gerust door zou ik zeggen.

zo, 22/02/2009 - 20:52
lippie

ok ik kijk nog wel af en toe eens terug,en anders doe ik het gewoon in het voorjaar als de knoppen net gaan breken,en dan terug op de komposthoop om te beschermen tegen eventuele late vorst
alleszinds bedankt voor de reactie

zo, 22/02/2009 - 21:10
athene

Wat bedoel je precies met de composthoop?

zo, 22/02/2009 - 23:22
Onetreehill

Lippie,

Je hebt die boompjes 2 jaar in potten staan en wil ze verpotten. Wat is de reden dat je ze wil verpotten? Weet uit ervaring dat dat soort boompjes ook na 2 jaren in een pot nog slechts dunne stammetjes (zgn. staakjes)zijn.
Is de wortelkluit van die boompjes nu al zo volgroeid dat wortelsnoei nodig is vraag ik me af. Wil je ze opkweken om t.z.t. tot bonsai te vormen zou ik absoluut geen wortelsnoei toepassen maar de boompjes in heel ruime potten zetten in goede potgrond en enkele jaren laten groeien. Of nog beter, in de volle grond zetten voor een snellere groei.

OTH

ma, 23/02/2009 - 16:26
lippie

wel ik heb ergens op een bonsaisite gelezen dat je bonsais om de twee jaar in nieuwe grond moet steken,vandaar,
wat de wortelkluit betreft,dat zal ik zien als ik ze uit de potten haal
ik heb ze ook al zo vroeg in bonsaipotten gezet omdat ik vind dat als ik eerst de stam heel dik laat worden,ik te grote snoeiwonden op de stam ga hebben,en het boompje er onnatuurlijk uit gaat zien,als een gesnoeide haag
ik zet in de winter mijn potten op de komposthoop zodat ik ze een beetje kan ingraven en zo de wortels wat bescherming bieden tegen de vorst
dit is een volle komposthoop,ik gooi er geen afval meer op.
dank voor de reacties

di, 24/02/2009 - 00:04
athene

In de volle grond heeft een plant meer groeigelegenheid. Om die reden kun je sneller een dikke stam kweken, maar de wondgenezing is dan ook beter. Een vrij groeiende plant (of een plant die uit de volle grond gehaald wordt en het eerste jaar in een ruime kuip staat) kan callus vormen op enorme snoeiwonden. Een plant die eenmaal gewend is aan een potleven kan dat niet meer.

Ik denk dat het voorlopig wel werkt om de bomen in schone compost te zetten. Later, als je bomen hebt met fijne twijgen moet je misschien iets meer doen.

Zo te horen klopt het vermoeden van OTH en gaat het dus inderdaad op piepjonge plantjes.

Als je een eik als bonsai wil is het toch beter om een flinke stam te kweken omdat eiken niet mooi zijn als kleine bonsai.

ma, 23/02/2009 - 17:33
athene

'Als je een eik als bonsai wil is het toch beter om een flinke stam te kweken omdat eiken niet mooi zijn als kleine bonsai.'

Dat geldt eigenlijk voor alle plantjes die je noemt.

ma, 23/02/2009 - 21:16
lippie

de boompjes zijn in totaal zo'n vijf jaar denk,ze hadden al een mooie stamvorm toen ik ze opgepot heb,die zou ik graag behouden,daarom wil ik ze ook niet verder laten uitgroeien,maar alleen twijgjes kweken
de stammetjes hebben ongeveer 7mm tot een cm doormeter in het midden
maar bonsaigrond uit pakjes vind ik nogal duur,zijn er geen goedkopere alternatieven?nu leg ik een laag zandgrond,daarop de boompjes en daarboven kompost
ik bemest met gedroogde koemestkorrels

ma, 23/02/2009 - 23:52
Onetreehill

Lippie,

Lees dus dat je je boompjes in bonsaipotten hebt staan. Bedoel je hiermee de originele stenen bonsaischalen? Had begrepen dat je je boompjes in zwarte plastic containers/bloempotten had staan. Als je die boompjes nu reeds in echte bonsaipotten hebt staan kun je niet verwachten dat de stammetjes echt dikker gaan worden. Om een stam te krijgen die je bonsaiwaardig mag noemen zul je het toch echt op een andere manier moeten doen en wel zoals ik al eerder beschreef. Op jouw manier zul je altijd dunne stammetjes houden en boompjes van ca. 5 jaar oud hadden indien opgekweekt in een ruime container of in de volle grond al een veel dikkere stamdikte gehad. Vind dat begraven in de composthoop ook vreemd. Je hebt het over hier te lande voorkomende boomsoorten die een winter in een pot best kunnen verdragen. Om je boompjes in goede grond te kunnen zetten kun je gewoon potgrond gebruiken vermengd met wat fijn grind, doen die soorten het goed in, wat koemest in het vroege voorjaar kan, maar beter is het om gedurende het hele seizoen doelgericht te bemesten om het beste resultaat te krijgen.

OTH

wo, 25/02/2009 - 21:25
lippie

dan ben ik misschien wat ongeduldig geweest,maar ik wil zo graag de blaadjes zien verkleinen he
ik heb wel een hulstboompje met een stam die dik genoeg is,maar de schors ziet er wel te glad uit,zou ik die dan ook terug in een grote pot zetten,of blijft die stam zowieso glad?
en als de boompjes in een grote pot staan,wat moet ik dan doen met de lange takken die ze maken?een keer per jaar snoeien?

do, 26/02/2009 - 17:50
Onetreehill

Lippie,

De stam van een hulst(boom) is niet ruw maar redelijk glad. Heb hier in de buurt hulststruiken bekeken en de schors is niet echt ruw.
Je kunt te lang geworden takken van de boompjes die je in potten hebt staan gewoon terug snoeien als je vind dat ze te lang zijn geworden.

OTH

Onderwerp gesloten