Vervanger voor volle grond

22 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 18/05/2009 - 20:20
oomkoen.nl

Vervanger voor volle grond

Onlangs heb ik een aantal boompjes uit het bos gehaald. Dit zijn een eik (meerdere jaren oud, gezien een stam van 1cm dik) en een paar (nog jongere) berkjes.

De eik heb ik in een emmer gestop met een mix van orginele grond, potgrond en aarde. Dit omdat de huidige wortels niet voldoende grond vast hielden. De berkjes staan nog los in een emmer hierbij bleef de orginele aarde nog goed zitten.

Doel is om de boompjes eerst eens flink in dikte te laten groeien. Ik lees dat volle grond het beste is, maar die keuze heb ik niet en zal dus een pot moeten worden. Maar wat is nou een goede vervangen voor volle grond? Is een 10l emmer groot genoeg, of moet ik nog groter denken?

Dan gelijk een vraagje voor de inhoud. Welke grond moet ik gebruiken? Voldoet normale aarde, of met een mix van potgrond beter, of alleen potgrond?

ma, 18/05/2009 - 20:32
Gillez

hallo,
een 10l emmer is niet ruim genoeg ik zou het dubbele van
grote nemen en als inhoud 2delen potgrond 1deel zand 1deel turf
dat is een goeie mix

mvg gilles

ma, 18/05/2009 - 20:53
oomkoen.nl

OK, eens kijken of ze grotere modellen in de bouwmarkt hebben. Mijn voorkeur naar emmer ging omdat ie erg sterk is, lichter dan en grote pot en waarschijnlijk ook veel goedkoper. En ik boor er met liefde een paar grote gaten onderin.

De berkjes zou ik uiteindelijk als bonsai toch bij elkaar willen zetten. Mogen ze in de groei ook al bij elkaar staan (dan wel met ruimte) in een 20l emmer?

(Dan nog even een interesse vraag. De eik is nu zo'n 50cm hoog, de berkjes rond de 30/40cm, best wel een mooie hoogte. Wat is beter voor een boom om een goede stam te krijgen, volgend jaar terug snoeien of door laten groeien in lengte?)

ma, 18/05/2009 - 22:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jammer dat je geen boete kreeg voor het weghalen van bomen uit het bos. Of had je toestemming?

ma, 18/05/2009 - 23:15
oomkoen.nl

Sorry, maar heb ze wel zonder toestemming uit een bos gehaald. Is daar zo'n strenge controle op dan? Als ik ook naga wat ik zoal in bermen zie staan..

Maar goed daarbij komt ook, dat ik er liever lang over doe en een bonsai zelf zie opgroeien. Dan dat ik een kant en klare bonsai koop.

di, 19/05/2009 - 00:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het gaat er naar mijn idee niet om of dat er een strenge controle op is. Het gaat erom dat je iets meeneemt uit het bos zonder toestemming. De bomen die jij nu in een pot wilt stoppen zijn geen onderdeel meer van een bos. Als iedereen dat zou doen, houd je geen bos meer over (en dan ook geen vogels meer etc.). Ook de bomen die soms in de berm staan laat men vaak bewust staan (tenzij ze een onveilige situatie creëren, bijvoorbeeld door overhangende takken). Als je toestemming gevraagd zou hebben, had je die wellicht ook wel gekregen. Punt is gewoon dat je nu feitelijk diefstal gepleegd hebt, iets wat je waarschijnlijk niet op prijs zou stellen wanneer ik de planten van jouw balkon (?) haal.

En wat is er mis met zaaien? ;-)

di, 19/05/2009 - 00:57
athene

Beter is het om te beginnen met uitgraven als je al wat ervaring hebt opgedaan en idealiter hoor je inderdaad toestemming te vragen. De boete die je kunt krijgen als je betrapt wordt is niet weinig.

Een 10l kuip (of zelfs 20l) is veel te groot voor plantjes van 1cm doorsnee. Het eerste jaar mogen stammetjes van 1cm doorsnee in potjes van een liter of twee, afhankelijk van de hoeveelheid haarworteltjes.

De beste manier om de snelle groei van vollegrond-planten na te bootsen met potcultuur is superdrainage. Een techniek waarbij je de planten in korfjes plaatst. Te denken valt aan vijverplantenbakken of kunststof-vergieten, maar dat raad ik de beginner af omdat de bijbehorende technieken en theorie tamelijk complex zijn. Zelf experimenteer ik daar wel mee, maar een snelle stamontwikkeling zonder al teveel risico's gaat toch het best in de vollegrond.

di, 19/05/2009 - 01:13
oomkoen.nl

Dank voor je antwoord Athene!

Je zegt 1 á 2 liter is voldoende. Als ik dan logisch nadenk, dan zou een 10l emmer alleen maar 'overbodig' groot zijn. Met nadruk op overbodig en niet 'te' groot, want in de volle grond hebben ze alle ruimte..

Dit zou wel een mooie bevestiging zijn, want dan weet ik in ieder geval dat ik qua grootte niet te klein zit.
Verder houd ik het dan maar easy bij boom in grond, en gaan we de jaren eens even mooi afwachten..

di, 19/05/2009 - 09:08
athene

Tien liter is echt 'te groot'. Veel van de grond zal niet beworteld zijn en die delen blijven daarom veel te lang nat en dat kan dan weer wortelrot veroorzaken.

di, 19/05/2009 - 11:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

10L in de vorm van een kuip als een emmer is NIET goed geschikt.

en JA het MOET zo groot zijn.

omdat niemand daarvoor redenen opgeeft, geef ik er hier één:
- zelfs plantjes met 1cm doorsnede zullen al wortels maken die tegen de rand van de emmer komen groeien, in 1 groeiseizoen. De boom 'merkt' dat en zal zijn groei daarom aanpassen. Wortels gaan rondjes maken, of niet doorgroeien en verdikken zoals ze dat in vrije aarde wel zouden kunnen, maar de boom zal de neiging hebben de kluit compacter te maken, of meerdere kleinere wortels te maken ipv dikke lange gestelwortels.

Daarom zal de diktegroei en de kracht niet dezelfde zijn als die in vollegrond, waar ze ook beschikken over een groter en meer constante voedselrijkdom. In een emmer moet je gieten, en zelf bijmesten, je kunt nooit een constante creëren zoals in de natuur.

Wat ik aanraad is het volgende: ga naar een bouwmarkt en koop een metserskuip...je hebt dat in verschillende diameter. Neem er een die zeker groter is dan de wortelgroei die je in 1 jaar zou mogen verwachten (lengtegroei). Dan kan het boompje elk jaar flink doorgroeien zonder dat hij tegen de potranden botst. Alleen op die manier zal er toch nog flink wat diktegroei mogelijk zijn. Al zal het niet gelijkaardig zijn aan vollegrond omwille van die andere factoren.

Doe daar nog eens een goede mestgift bij en je zal ook wel resultaat halen

di, 19/05/2009 - 11:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

nog vergeten, voor je de boom in de kuip plant, doe er een aantal cm drainagegrond in, in de vorm van bijvoorbeeld hydrokorrels. Maak zeker ook meerdere flinke gaten in de bodem bijv. 10tal gaten van 2cm diameter.

Maak je geen zorgen dat de aanwezig aarde teveel lijkt voor de plant, en dat een groot deel niet beworteld zal zijn... dat is net de bedoeling, want dan kan hij vrijuit blijven groeien, zoals in de natuur waar ook niet de hele omgevende aarde vol wortels zit.

Natuurlijk, op een bepaald moment zullen wortels toch tegen de rand komen, kun je niet van onderuit. Maar in zo'n ruimere kuip heb je toch wel wat tijd om hem even te laten uitgroeien, voordat je hem weer uithaalt, wortels snoeit en herplant.

di, 19/05/2009 - 20:51
athene

Yves,

Het is mooi dat je ook begonnen bent met bonsai en het is ook mooi dat je je graag in wilt zetten voor anderen, maar zorg eerst eens dat je zelf de nodige ervaring opdoet want je komt weer eens met klinkklare onzin.

di, 19/05/2009 - 21:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag Athene,

ik ben er 10jaar mee bezig en spreek uit ervaring.

wat jij aanbeveelt is gewoon containerplant kweek en zal hoegenaamd geen of bitter weinig resultaat hebben in de diktegroei die de starter van het onderwerp hier bedoelt.

natuurlijk zal elk plantje bij aanvang wat verdikken als het is aangeslaan na verplanting, of het nu in een enorme kuip, of kleinere pot is.

graag geen dergelijke persoonlijke verwijten aub.
Anders moet ik dat hier ergens melden.

en als u twijfelt of ik iets van bonsai kent, kom eens langs, ik wil anders wel tekst en uitleg geven

di, 19/05/2009 - 22:01
athene

Ik denk dat ik en anderen prima in staat zijn geweest om te beargumenteren waarom je 'adviezen' niet deugen. Ik zou -- als het moet -- ook in dit geval wederom kunnen onderbouwen waarom de adviezen die jij geeft klinklare nonsens zijn.

Als je blijft volhouden dat dit onrechtvaardig en onjuist is dan wil ik je inderdaad aanbevelen om dat te melden.

di, 19/05/2009 - 22:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

spijtig dat je je zo agressief opstelt, uit onwetendheid waarschijnlijk.
ik vind het vreemd dat jij tegenspreekt wat elke bonsaïst, elke kenner aanbeveelt voor diktegroei indien vollegrond niet mogelijk is, en dat jij er nog een schepje bovenop doet en uitvliegt tegen iemand die dit hier gewoon nog eens wil zeggen voor de starter van het onderwerp.

zalig de armen van geest.

trouwens Athene, ik ben benieuwd of jij dan zoveel van planten en van de natuur afweet? in mijn opleiding en volgens het werk dat ik doe (agentschap voor natuur en bos) weten ze daar wel één en ander van.

maar enfin, het zal u worst wezen.

voeg u bij uw kliekje die graag zijn eigen waarheden verkondigt, maar val mij niet meer lastig

di, 19/05/2009 - 22:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

hier een foto van enkele dagen geleden, een eik die ik staan heb, die bij een vriend is opgekweekt en die ik recent overnam. Laat het nu net een eik zijn, en net één waarvan ik weet dat die jarenlang is aangedikt in een grote kuip, wel geen metserskuip maar een afgezaagd eiken vat. Hij moet er zeker een 6tal jaar ingestaan hebben, en toen ik hem overnam was het slechts het 1e jaar in trainingspot, nu het 2e jaar.

Zoals je ziet flinke stambasis, moet een 6 à 7tal cm zijn, wel een grote snoeiwond door het inkorten bij de start van de training. En nu zeer sterk teruggesnoeid. Heb nog enkele eikjes in voorbereiding staan en weet dat deze tegen dergelijke snoei kunnen, mits je goede nazorg toepast.

Ik ben hoopvol voor dit boompje, maar er is nog een massa werk aan.

misschien hoopgevend voor iedereen die eens met eikjes wou proberen, en wat geduld wil oefenen.

di, 19/05/2009 - 22:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

en de foto nog

Vervanger voor volle grond
wo, 20/05/2009 - 00:33
athene

- Bij een eikje van 1cm ga ik er vanuit dat je een wortelkluitje overhoudt dat in de hand past, misschien twee handjes.

- Een eik maakt een flinke penwortel die ingekort moet worden. Het op de juiste tijdstip uitgraven is daarom ook bij jong

wo, 20/05/2009 - 10:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Athene,

ik doe de moeite niet meer om jou een antwoord te geven, je hebt duidelijk geen al te flatterende bedoelingen...

groeten

do, 21/05/2009 - 16:55
athene

Yves schreef:
graag geen dergelijke persoonlijke verwijten aub.
Anders moet ik dat hier ergens melden.

Ik vind niet dat ik me schuldig heb gemaakt aan ongestaafde verwijten, noch aan persoonlijke verwijten, maar desalniettemin stel ik je houding niet op prijs. Eerst wil je een melding maken, daarna wil je niet meer met me praten... wat is de volgende stap?

Ik vind deze discussies ook vervelend, maar dan vooral voor de starter van het onderwerp. Aan de andere kant kan ik er nog minder mee akkoord gaan dat de starter van het onderwerp opgescheept wordt met een advies waar niks van klopt.

Bovendien ben ik aan je verhalen toegekomen door stap voor stap uiteen te zetten waarom je verhaal niet klopt. Precies zoals je dat van mij hebt gevraagd. Dat je dat dan toch als een aanval ziet daar heb ik op zich wel begrip voor want dat is het eigenlijk ook wel een beetje. Maar ik denk niet dat mij iets te verwijten valt.

...Geen loze dreigementen meer a.u.b. want anders... nou ja, zorg er voortaan maar gewoon voor dat je met een goed verhaal komt en dan is er niets aan de hand.

ma, 25/05/2009 - 16:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik ging er wel vanuit Athene, dat ik jou het laatste woord ging moeten geven. voor mij geen probleem, als dat je tevreden stelt.

wel spijtig dat je er zo'n discussie van maakte, ik heb het nog eens nagelezen waar ik evt een aanleiding zou gegeven hebben tot zo'n reactie, maar ik vond eigenlijk niets.

zeer bizar, maar goed, mensen verschillen

di, 26/05/2009 - 01:52
neet

hmmm... gezellig hier...
heb de discussies op dit forum gevolgd, lijkt me niet zo heel veel mis met de adviezen van yves.. over elitair en ik heb de wijsheid in pacht gesproken...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag