Wie zijn jullie eigenlijk?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 22/02/2007 - 16:55
ruudT

Wie zijn jullie eigenlijk?

Ik heet Ruud en kweek nu zo'n 25 jaar Ficussen als bonsai. Ik ben begonnen met F.benjamin in een tijd dat bonsai niet te koop waren. Achteraf kan ik niemand een F. benjamin aanraden; het is vrijwel onmogelijk een dikke stam te kweken in een pot. F. retusa en F. microcarpa zijn beter; een dikkere stam en een dikkere kurklaag zodat de stam er na verloop van tijd ook oud uitziet. De stam van een F. benjamin is na twintig jaar nog altijd glad.
Ik ben nooit lid geweest van een club en heb dus alle fouten gemaakt die een mens maken kan. Daarom wil ik jullie wat adviezen geven die in gaan tegen wat in de boekjes staat.

Een ficusinfo-icon (maakt niet uit welke) staat graag in de volle zon, zowel binnen als buiten. Dat niemand je dat adviseerd heeft te maken met de moeilijkheden die het watergeven dan opleverd: op een zonnige dag verdamp de plant 4-5 keer zoveel als op een bewolkte dag. Vaste gewoonten wat watergeven betreft kun je dan wel overboord zetten. Elke dag contoleren is het devies.

Een Ficus sproei je beter niet. Sproeien helpt voor tien minuten als het om luchtvochtigheid gaat en je plant wordt er lelijk van. Je krijgt al gauw bladvlekken van de kalk en het stof dat samentrekt rond de waterdruppeltjes. Als er een geslacht goed tegen droge lucht kan is het Ficus (F. benjamin is immers Kantoor-onkruid).

De drie genoemde Ficussoorten staan op mijn balkon nu buiten in een plastic kasje (een klein aantal van de collectie). Overdag wordt het maximaal 17 graden en 's nachts zakt dat tot 4-5 graden. Een Ficus mag dan tropisch zijn, ze kunnen een aardige range hebben. Als de temperatuur overdag maar boven de 15 graden komt.

Als je een mooie plant koopt, maak dan zo snel mogelijk stekken. Gebruik de stekken om dát mee te doen wat je met de gekochte plant niet durft. Uitproberen of je planten het doen op je balkon bijvoorbeeld. Stekken kan het hele jaar (als je groene vingers hebt) maar de meeste kans op succes heb je in de zomer. Neem een stek van een vinger lang laat er drie blaadjes aanzitten (de overige er niet af trekken maar afknipppen) en steek het stekje gewoon in een van je bonsaipotten waar al een plant instaat. Simpeler kan het niet.

Volgende keer vertel ik je over vormgeven; dus hoe máák ik eigenlijk een bonsai en hoe houd ik een bestaande bonsai mooi. Dan hoop ik ook minstens één foto het hebben van een eigen gekweekte bonsai (heb geen digitale camera).

greetz
Ruud

do, 22/02/2007 - 17:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geweldig, zoveel informatie! Bedankt, Ruud.

(Alleen 1 kleine correctie: het is toch Ficusinfo-icon benjamina. Je spreekt voortdurend over F. benjamin. Wel wordt hij de Benjamin-vijg genoemd.)

wo, 07/03/2007 - 16:12
5051962

Ha die Ruud
Jij weet er veel van dus stel ik jou mijn vraag maar.

Ik heb 2 weken geleden een Bonsai Ficusinfo-icon of tewel Carpesa Retusa? gekocht van 1 meter 80 hoog.
De ene mederwerker van het tuincentrum vertelde me dat ik hem nat moest houden en later zei iemand anders me dat dat niet waar was , dat ik hem 1 x per week water moet geven, niet laten uitdrogen uiteraard. En hij moet in het licht staan.
Dus gaf ik hem de afgelopen weken 1 x per week water, 1 keer met plantenvoeding. Nu vallen er wel steeds blaadjes af. Hoort dit erbij of doe ik iets fout?

Margriet

Onderwerp gesloten