wilde kastanjeboompje klein houden

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 15/04/2005 - 12:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

wilde kastanjeboompje klein houden

Hallo !
Zowat 4 jaar geleden had ik als biologieles voor mijn dochtertjes een wilde kastanje in een pot aarde gestopt en ja hoor het boompje is nu ongeveer 50 cm groot en ziet er zeer gezond uit. Heeft 5 zijknoppen met blaadjes in en 1 grote op de top.
De oorspronkelijke pot staat nog altijd op dezelfde plaats en weer staan er blaadjes aan.
Graag zou ik hem maximum 1 meter hoog laten worden en op het terras laten staan. Moet ik toch de pot veranderen en als dat moet hoe groot moet die pot dan wel zijn ?
Moet ik hem toppen op de gewenste hoogte ? of stopt hij wel vanzelf als hij geen plaats meer heeft in de pot ? Het is niet de bedoeling dat hij vruchten krijgt maar ik vind hem gewoon heel mooi staan en had hem graag zo lang mogelijk gehouden.
Ik ken heel weinig van bonsai maar dacht dat ik hier het best terecht kon om antwoorden te vinden op mijn vragen.

Danke

za, 16/04/2005 - 02:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoals je kan zien reageren de mensen hier niet zo snel..
De meeste mensen zijn dan ook naar bonsaiforum.nl vertrokken.
Als je je boompje snel naar gewenste hoogte wil krijgen dan raad ik je aan om hem in volle grond te zetten...als je de boom dan regelmatig snoei dan zal de stam ook in dikte toenemen.
Is de boom op gewenste hoogte wordt het tijd om hem in een schaal te plaatsen.
Een beetje bonsai sta in een schaal,niet in een potje!
Als de boom in een schaal buiten sta(waar ik wel van uit ga)is het verstandig om de wortels te verankeren met draad aan de schaal.Met zo´n hoge boom is de kans groot dat de boom snel omwaaid.De wortelpartij zal je dus met verpotten ook moeten snoeien.
Bemest de boom niet meteen maar laat hem een week of 4 rusten anders zullen de haarwortels verbranden.
Bemest de kastanje na 4 weken om de 2 weken,in de winter wat minder bemesten,de boom is namelijk dan in rust.Wel blijven bewateren(niet als het vriest) ...Een goede drijnage is ook erg belangrijk tegen wortelrot.Split (grof grind) op de bodem,50% akadama en 50% potgrond gemengd als grond...Werkt bij mijn beukje als de beste.
Toppen kan je doen...Maar de kunst is om de snoeiwonden weg te werken,voor snel herstel raad ik je aan wondpasta aan te schaffen.
veel succes
Eric

za, 16/04/2005 - 02:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Grote schalen zijn moeilijk te krijgen.Ik vind ze nooit in de gemiddelde tuincentra.
Lodder in Vleuten heb een groot assortiment..
Kijk daar eens op internet
Eric

za, 08/07/2006 - 00:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, even over die kastanje , die zet je in de volle grond en als hij dan de gewenste hoogte heeft dan ga je hem weer opschaal zetten. Dan ga je aan de vertakking werken, dat doe door elk jaar de eindknop weg te halen, en om de twee jaar bladsnoei toe te passen. Zo krijg je niet alleen een goede vertakking maar ook kleinerblad. groetjes uit Utrecht.

Onderwerp gesloten