Hylocereus

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 11/03/2007 - 22:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hylocereus

1 Op sommige sites staat dat een hylocereus als onderstam maar enkele jaren leeft, is dat echt zo?

2 Kan een hildewintera cristaat ook op eigen wortel? Ik heb hem namelijk geent gekocht.

3 Wat zijn goede onderstammen voor aporocactussen of discocactussen en hildewintera's? ik dacht zelf aan de trichocereus soorten.

4 Zijn die mini geente hylocereusen een ander soort als de gewone grotere geente hylocereusen?

bij voorbaat dank voor uw antwoord

zo, 11/03/2007 - 22:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen idee of die onderstam maar kort leeft maar wat ik wel weet is dat hij niet tegen de koude kan (subtropische cactus!) en zeker niet tegen vochtige koude dus mogelijk bedoelt men dat hij in ons klimaat rap het loodje legt als hij niet in optimale omstandigheden overwinterd wordt ?
RE: Hildewintera cristaat .. geen idee, dat weet ik niet.

Aporocactus en/of Hildewintera enten .. ik zou niet weten waarom, die groeien probleemloos op eigen wortel, tenzij je snel grote "bossen" staarten wil ?

Hylocereus (undatus=pitaya dacht ik) wordt reuzengroot maar er wordt meestal op kleine scheuten geent omdat ze probleemloos de ent aannemen en dan snel bewortelen, ik denk dat men ze dus kan gebruiken in alle maten ..

mvg
willy

ma, 12/03/2007 - 18:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor uw antwoord, zijn er misschien anderen die weten of een hylocereus onderstam lang meegaat? Anders ga ik mijn geente planten overzetten op andere onderstammen. Of heeft de leeftijd van hylocereusen te maken met een slechte overwintering, of wordt de onderstam op den duur gewoon leeggezogen door een snelgroeiende ent.

ma, 12/03/2007 - 23:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

De keuze van welke entstam er best samen gaat met een bepaalde ent is een kennis die ongeveer totaal vergeten is. Oudere liefhebbers weten meestal nog een hoop hierover. De bedoeling is om een stam uit te kiezen die nagenoeg hetzelfde groeiritme en periodiciteit als de aan te nemen ent heeft met een goede compatibiliteit voor de ent. Commercieel kiest men voor de snel groeiende en gemakkelijk te bewortelen Hylocereus (BTW de enting wordt uitgevoerd op onbewortelde stukken stam, als de ent vergroeid is steekt men de stam in de grond en voila!) met daarbij nog het voordeel dat men ongeveer alles kan enten op Hylocereus met goed gevolg. Het is volgens mij echter geen duurzame onderstam. beter is het af te enten (in het groeiseizoen!) op een Harrisia jusberti of een "doornloze" trichocereus soort (pachanoi?) of op een al dan niet kleine Echinopsis. Met deze laatste zijn heel goede resultaten te bekomen ... enne ... voor mij is de echte uitdaging om niet te enten maar uit te zoeken hoe men soorten, ook in ons klimaat, wortelecht kan houden :-) .. maar experimenteren is een deel van de fun .. :-)

mvg
willy

vr, 16/03/2007 - 21:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik houd ook niet zo van geente cactussen, maar ik wou enten gewoon een keer proberen. Misschien dat je op hylocereus wel cactussen kunt enten die de zelfde overwintering nodig hebben, misschien dat hij dan wel lang meegaat.

za, 17/03/2007 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

hm .. bij mijn weten zijn er zo goed als geen cactussen die het houden waard zijn en die dezelfde vereisten hebben als Hylocereus. Deze onderstam is gekozen puur op zijn "handelswaarde" (ttz eenvoudige en snelle enting voor commerciele doeleinden)
Als je graag wil leren enten en met flink succes neem dan een reeks Echinopsis scheutjes, eentje met weinig dorens, en kweek die niet te hard op (warm en vochtig en een beetje bijmesten) zodat ze "knapperig" blinkend staan .. dat is ideaal onderstam materiaal en vrijwel onverwoestbaar ttz na een paar jaar wordt deze onderstam "houtig" en kan je 'm in de grond laten zinken bij het ompotten en hij zal er nauwelijks van weten .. (zelfde truk kan ook met Trichocereus = verwant met Echinopsis, maar je hebt meer tijd nodig voor de kweek van je onderstammen)

mvg
willy

Onderwerp gesloten