Naam planten en bruine vlekken cactus

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 05/01/2011 - 21:02
Merel4

Naam planten en bruine vlekken cactus

Ik heb vier planten waar ik graag de naam van zou weten en hoe ik ze best kan verzorgen.

De eerste op de foto is volgens mij een gymnocalycium horstii. Klopt dat? Hij ziet er niet zo goed uit. Een jaar geleden heeft hij vol witte pluizige luizen gezeten maar die zijn gelukkig weggegaan nadat ik er een antiluizenproduct op had gespoten. Hij was toen mooi rond maar de laatste maanden is hij steeds meer ineen aan het krimpen en komen er steeds meer bruine kalkachtige harde plekken op. Ik vraag me af wat dat is, waarom het er is en wat ik er aan kan doen.

De tweede plant is een heel raar geval waar ik nergens de naam van kan (terug)vinden. Op het potje waar hij in zat toen ik hem kocht stond Fritti als naam. Is dit wel de echte naam? Ik denk dat het een vetplant is maar ik ben niet zeker. Op het potje stond ook dat hij graag droog stond, maar ik heb gemerkt dat hij veel mooier staat en veel beter groeit als ik hem elke dag een paar druppels water geef. Hij is precies wel heel gevoelig aan verzorging. Weet iemand hoe deze plant zich voortplant?

De derde plant heeft helaas zijn twee bovenste bladeren geknakt tijdens de rit in de auto. De bruine onderkant is denk ik omdat ik vergeten ben hem water te geven. (Kan dat?) De onderste twee bladeren waren al een beetje bruin toen ik hem kocht. Ik zou graag weten hoe hij heet? Vanvoor en vanachter heeft hij ook een bolletje hangen. Het is er gewoon aan komen groeien maar het valt er niet af. Mag ik dat er af nemen of is het beter het toch te laten hangen? Ik heb nog een derde bolletje dat er wel is afgevallen, hoe krijg ik daar een plant uit? Gewoon in de grond, water en wachten of heeft dat iets speciaals nodig?

De vierde plant is een die ik al redelijk lang heb en die na de verhuis van de keuken naar de slaapkamer fel is beginnen groeien. Als je goed ziet, is er een paar centimeter boven de aarde een donkerbruine plek. Van heel dichtbij lijkt het alsof er een minuscuul gaatje in geprikt is, maar ik kan me niet herinneren dat er ooit iets mee gebeurd zou zijn. Zijn 'taille' is op de plek van het gaatje ook net iets dunner dan op andere plaatsen. Is er iets mis? Wijst dat gaatje op een ziekte of is het misschien toch gewoon een beschadiging?

Naam planten en bruine vlekken cactus
wo, 05/01/2011 - 23:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

1. Gymnocalycium horstii heeft toch waarschijnlijk nog last van het spuitmiddel. De foto is te klein om duidelijkheid te geven.
2. Vermoedelijk Crassulainfo-icon argentea 'Finger Jade', kun je vermeerderen door bladstek.
3. Dit is Ornithogaluminfo-icon longibracteatum. Losse bolletjes kun je afzonderlijk half in potgrond planten. Zorg voor een goede afwatering; de plant heeft een hekel aan natte wortels.
4. Deze cactus heeft duidelijk een donkere periode meegemaakt en is daarom zo versmald gegroeid(ge-etioleerd). Dat is niet meer te herstellen.
Voor al deze planten geldt een rustperiode in de winter: licht, koel en weinig tot geen water.

vr, 14/01/2011 - 13:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen dank!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag