ontsmetting

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 03/02/2007 - 11:26
micraracer

ontsmetting

Hoi allemaal.Ik heb 'n vraagje. Kan iemand mij vertellen welk middel t meeste word gebruikt om cactuszaad te ontsmetten tegen schimmels.En dus ook de zaai aarde.Bij voorbaat dank.

Gr mart

za, 03/02/2007 - 13:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beetje vreemde vraag .. 't is zoals vragen van welke regen je het natste wordt .. Iedereen gebruikt wat hij/zij het beste/efficientste vindt

Ik gebruik al jaren producten op basis van "thiram" (TMTD, Pomarsol) om de simpele reden dat die het minst agressief zijn voor de kieming en voor de jonge kiemlingen ..
Vergeet niet dat veel anti-schimmel middelen kiemremmende eigenschappen hebben dus je kan die niet gaan strooien alsof het poedersuiker was. Er kiemt dan niets meer laat staan dat er nog iets gaat groeien. Je moet dus een dosering zoeken die net voldoende bescherming biedt zonder dat de andere effecten de overhand halen. Het opschudden van de zaden met klein mespuntje poeder in een reageerbuisje en dan het laten afrollen van de zaden op de zaaigrond waarbij de overschot poeder in het glazen buisje achterblijft, is mijn favoriete methode ..

mvg
willy

za, 03/02/2007 - 14:59
micraracer

Bedankt Willy voor het snelle antwoord. Ik had iets gehoord van (Kaliumpermanganaat) Dit schijnt nergens meer te verkrijgen.Is in Nederland uit de handel genomen heb ik gehoord.Heb ik mischien verkeerde informatie gekregen.Dus dat wat jij gebruikt is wel overal te krijgen.Alvast bedankt.

Gr Mart

za, 03/02/2007 - 18:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kaliumpermanganaat is misschien nog wel te verkrijgen in de apotheek .. maar spaar je centen voor iets dat werkelijk helpt .. 't is een middeltje uit grootmoeder's tijd en om zaden te ontsmetten is wijwater waarschijnlijk even efficient :-)

mvg
willy

za, 03/02/2007 - 22:49
micraracer

Nogmaals bedankt.Dus dan kan ik t beste (TMTD,Pomarsol)gaan halen is dat overal vrij verkrijgbaar op basis van (thiram) he.Zal ik dan maar doen.

Gr Mart

zo, 04/02/2007 - 14:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vergeet niet dat al deze producten een zeker mate van toxiciteit hebben dus met voorzichtigheid behandelen en koop geen halve of kwart kilo of zo .. als je 50 of 100 gram verpakkingen kan vinden dan heb je reeds genoeg spul om het nog te laten gebruiken door 4 of 5 generaties achterkleinkinderen ! :-)

mvg
willy

ma, 05/02/2007 - 18:22
micraracer

Bedankt voor de tips ik zal eens eerst zo zonder middelen proberen te zaaien hoef ook niet van elk zaadje een plantje te hebben he.Als t niet lukt kan ik nog altijd verder kijken he .Dan zal ik je raad ter harte nemen. nogmaals bedankt ik zal wel laten weten of t lukt zonder die middelen.

Gr Mart

di, 06/02/2007 - 12:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou kaliumpermanganaat niet graag vergelijken met wijwater. Een zure oplosing van deze kristallen is een veel sterkere oxidator dan b.v. chloorbleekloog. kijk maar een in een BINAS tabellenboek onder redox potentialen. Het MnO4- ion heeft een standaard potentiaal van 1,679 tegen slechts 0,9 van het ClO- ion. Elke chemicus leert hier mee werken maar het is minder geschikt voor leken, je moet goed weten waarmee je aan het werk bent.

Ruud

ps. Wijwater niet in BINAS kunnen vinden :-)

di, 06/02/2007 - 12:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

So what ? .. 't is niet direct de redox potentiaal die je van bacterieen en schimmels zal verlossen in een normale bodem :-) zeker niet omdat dank zij die sterke redox het spul direct reageert met z'n omgeving en je nuttig product direct neerslaat als meerwaardig Mangaan oxide die een dikke bruine, modderige smurrie achterlaat (afhankelijk van de concentratie) .. en FYI in al onze Planten research labs gebruiken ze idd ten overvloede "bleekwater" om zaden (en plantendelen) te "steriliseren" maar er is geen hond die Kpermanganaat gebruikt .. :-) Maar als je tijd hebt en de moeite wil doen om een werkprocedure uit te werken voor een goede ontsmetting via bleekwater, voor mij niet gelaten .. ge gaat wel een tijdje zoet zijn als je het volgens de regels der kunst wil doen .. ik zie ze dat hier regelmatig doen voor Arabidopsis zaadjes (heel klein) en na een paar uur bezigheid heb je bepaald last om je ogen nog voor de gaten te houden ! :-)

FWIW
mvg
willy

di, 06/02/2007 - 13:09
edob

Hi

Ik zaai al jaren cactussen zonder een schimmelwerend middel en met succes.
Dus ik zie niet in dat het een verplichting is om dit te gebruiken.

Edo

di, 06/02/2007 - 13:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

je zou eens het experiment moeten doen om dezelfde zaden met en zonder ontsmetting te zaaien en dan de kiemingspercentages te tellen .. :-) dat is wat mij benieuwt :-)

mvg
willy

di, 06/02/2007 - 13:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ontsmet mijn zaden nooit, net zo min als de grond en gebruik zelden of nooit stek/zaai grond maar gewoon potgrond. Toch heb ik ieder jaar weer veel te veel kiemplantjes om ooit allemaal uit te kunnen planten.
Willy: mijn stelling was dat kaliumpermanganaat een sterke oxidator is en dus bepaald geen grootmoeders wijwater! En het is natuurlijk wel degelijk de redox potentiaal die ervoor zorgt dat de celwanden van de schimmels etc. kapot gaan. Bruinsteen vorming is te voorkomen door een lagere pH te kiezen, maar mogelijk zo laag dat het zuur je zaden eveneens aanpakt.

Ruud

di, 06/02/2007 - 17:43
micraracer

Hallo allemaal ik zie dat ik toch wel 'n reactie heb losgemaakt .Maar ik probeer 't inderdaat eerst maar eens zonder ontsmetters, ik hoef tenslotte ook niet van elk zaadje een plantje te hebben, dan krijg je er inderdaat te veel he.In ieder geval allemaal bedankt voor julliereacties en tot de volgende keer, ik laat zeker weten of t mij goed lukt zonder .Doei.

Gr Mart

Onderwerp gesloten