Sos cactus 70 jaar

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 03/01/2007 - 18:16
sabnzo

Sos cactus 70 jaar

Ik heb sinds twee en half jaar deze catus, weet niet hoe die heet, Weet wel dat het erg slecht met de cactus gaat. Hij is zacht, slap, aan het verschrompelen en ziet bruin en verkleurd. Ook aan de stam en de nieuwe scheuten. Met andere woorden, Hij is dood aan het gaan. Het is een erfstuk van ongeveer 70 jaar en ik ben bang dat ik het niet goed behandeld hebt. Ik heb de cactus niet veel aandacht gegeven en af en toe water. Wel heb ik de cactus voor het raam bij de verwarming staan. Ik kreeg de cactus toen deze net verpot was, echter alleen in een buitenpot. De cactus zag er toen prachtig uit. Hoe kan het zo vergaan zijn, wat heb ik verkeerd gedaan? en kan ik het nog redden?

wo, 03/01/2007 - 23:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Allereerst zou het goed zijn om te weten te komen om welke soort cactus het hier gaat. Mogelijk een foto?
Een plant, direct in een buitenpot, en zeker een cactus, vraagt om problemen. Ten eerste kan het teveel aan water niet weg; ten tweede komt er geen zuurstof bij de wortels.
Mgelijk zijn er nog zijscheuten te stekken.
Maar graag een foto.

do, 04/01/2007 - 00:43
sabnzo

Dat heb ik geprobeerd, maar krijg een error dat het geen jpg/jpeg afbeelding is, terwijl de foto van de catus wel een jpg is .

Ik ben nieuw hier op het forum, vanwege die zieke cactus ben ik gaan zoeken via google en dus hier beland. Verderop stond een berichtje dat Ziek heete van Mamiere 29-09-2006, wat ik ben gaan bekijken en denk nu dat mijn cactus aan het rotten is. Moet ik nu direct de cactus uit de pot halen en drogen? Er zit nog een vrij grote goede groene scheut van af de stam aan de cactus. Hoe kan ik verder aan de wortels zien of deze nog niet aan zijn getast. De stam van de cactus is bruin maar verhard, lijkt een soort van eelt. Ook heb ik de rotte en verschrompelde delen erafgesneden met een schoon mes. Geld dit advies voor de meeste cactussen? Ook al weet ik de naam niet van mijn cactus? En hoe lang duurt het voor je de cactus weer in de "speciale cactus"aarde mag potten. Ik gebruik nu zeker een rodeaardewerk pot met gat.
Hoe oud kan een cactus eigenlijk worden/ groeien/leven?

bedankt alvast Sabrina

do, 04/01/2007 - 01:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijk is jouw cactus een Euphorbiainfo-icon trigona. Kijk eens op Google of ie er op lijkt? Heeft jouw cactus aan de bovenkant blaadjes?
Die goede scheut is mogelijk wel bruikbaar om te redden.
Maar eerst wat meer duidelijkheid over de soort.

do, 04/01/2007 - 01:52
sabnzo

nee het is geen Euphorbiainfo-icon trigona,

Via google bij Henkhallo cactussite gekomen en via de foto's lijkt de mijn het meest op een cereus peruvianus monstrosus. verder ook gelezen over rot en het grote gevaar daarvan. Ik moet gaan snijden , zeker om die scheut nog te redden. heb nog geen ervaring daar in ook niet in het drogen. Maar als ik niets doe, weet ik zeker dat de cactus doodgaat. Ik heb hem ook al uit de pot gehaald. Het ging echt heel snel slecht met de cactus.

Dank voor de moeite, gr Sabrina

do, 04/01/2007 - 13:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lees op deze site ook eens over het stekken van cacteeen op Seramis. Misschien zou een laatste gezond stukje zo gered kunnen worden.

Ruud

do, 04/01/2007 - 18:51
sabnzo

Ben daar nu druk mee bezig, wilde dat ik het eerder had gedaan. Het gaat me aan me hart, dat zón joekel van een cactus vergaat.

bedankt in ieder geval Sabrina

vr, 05/01/2007 - 00:07
kalatubi

Oorzaak van natrot: overbewatering. De plant heeft dus te veel water gekregen of water gekregen op het verkeerde moment (rustperioden niet gerespecteerd ed.)

Rot is een schimmelinfectie, drogen helpt niet echt omdat de schimmel in de vaatbundels van de cactus zit en in het water van de cactus zelf.

cereus peruvianus monstrosus is nogal makkelijk te stekken. Je neemt best een kopstek (een eindstandig stuk cactus met minstens één groeipunt) de grootte van de stek maakt niet echt uit, maar hoe groter hoe beter. De stek best recht afsnijden zodat het plantje direct recht groeit. Bij bruinrot moet je er wel op letten dat er geen bruinverkleuring is op het snijvlak en dat er geen bruin zit in de vaatbundels. (want dit kan aanleiding geven tot rotten van de stek.

Het snijvlak een paar uur tot een dag laten drogen aan de lucht en daarna het stekje 2-3 weken rechtop laten drogen op een plankje (met het snijvlak op het plankje.) Zeker op letten dat het snijvlak volledig opdroogt. Langer drogen mag ook. Er kunnen in die 2 weken al worteltjes te voorschijn komen uit het snijvlak (je mag de stek dan zeker al in de grond steken). Niet te diep in droge grond steken en de stek zeker nog geen water geven! De stek eerst goed laten wortelen, pas daarna water geven of beter in het begin nog besproeien met een plantenspuit.

vr, 05/01/2007 - 01:00
sabnzo

Dank je wel, moet dat op een houtenplankje zijn en rechtop? Ik ben een leek, maar hoe kunen de worteltjes dan groeien. En het lijkt er al op dat miniscule worteltjes (in een rondvorming) aan het groeien zijn op de stekken kan dat al na een dag? Hoe is de verhouding van seramis met potgrond of laat je de potgrond helemaal weg?

vr, 05/01/2007 - 11:36
kalatubi

van grond weet ik eigenlijk niks :D

eerst vormt er zich een afsluitweefsel (das net zoals bij de mens dat er een korst op een wonde komt) zodat er geen ziekte meer in de plant kan komen. (als de wonde nat blijft gedurende een paar weken dan komt er zeker een infectie op) Hout slorpt een beetje water op maar als de wonde volledig droog is dan kan je dat evengoed ergens anders op zetten.

wortels groeien altijd naar beneden dus als je het stekje op zijn zijkant laat liggen dan gaan er wortels uit de zijkant van de plant groeien en dat is niet zo aangewezen. de worteltjes groeien uiteindelijk gewoon door het afsluitweefsel heen.

een cactus kan ook al wortels op de plant zelf vormen (uitzonderlijk?). gewoon de stek dan onder de al gevormde wortels afsnijden en zorgen dat er zeker geen rotte stukken op het stekje zitten.

vr, 05/01/2007 - 12:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou de afgesneden stek nergens op zetten. De wonde moet in dit seizoen heel snel kunnen drogen of je hebt terug vodden ttz er moet voldoende luchtcirculatie rond zijn. De eenvoudigste methode is om de stek gewoon ergens op te hangen zodanig dat hij in zijn natuurlijke groeipositie hangt. Veel liefhebbers gebruiken daarvoor een stuk oude nylon pantykous :-)
Je kan ook twee trukjes gebruiken die soms helpen alhoewel ze niet samen kunnen. Omde wonde enigszins te ontsmetten ze kan men ze in houtskoolpoeder deppen ... of om de wonde heel snel te laten drogen ze een kwartiertje in een dun laagje cement zetten, dat zuigt het vocht op en ontsmet tevens wegens de warmteontwikkeling. De cementlaag aan de plant laten kleven, als alles droog is ttz cementkorst en plantenweefsel dan valt die er spontaan af.
Nadeel van beide methoden: men heeft geen zicht meer op wat er zich eventueel onder die lagen afspeelt (ie rot/schimelt het verder of geneest het)
Wortelvorming na 1 dag lijkt mij bijzonder sterk. Wat je waarschijnlijk ziet is de indroging van de centrale vaatbundels en die "knobbeltjes" zien er uit alsof het een wortelaanzet is. Uiteindelijk moeten de wortels daar ook uit voortkomen .. BTW voldoende lang laten drogen voordat je met bewortelingssubstraten gaat werken beter een week langer laten drogen bij t w ij fel.

mvg
willy

Onderwerp gesloten