Verzorging Koningin-van-de-nacht

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/08/2003 - 00:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Verzorging Koningin-van-de-nacht

Vandaag kreeg ik van iemand een Koningin-van-de-nacht (Selenicereus ...). Hij staat nu een oude emmer en ik wil hem graag in een grote pot zetten. Wanneer kan ik dit het beste doen? Hoe verzorg de plant door het jaar heen? Moet hij perse in een kas gehopuden worden of mag hij 's zomers naar buiten? Wat doe ik tegen de wolluis die er op zit?
Ik hoop dat u me antwoord kunt geven op deze vragen.
Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groeten,

C. van Velthoven

vr, 22/08/2003 - 21:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Eerst en vooral de wolluis verdelgen! Met alcohol (70%) aanstippen of met een insecticide bespuiten (nogal moeilijk met die dunne stengels).
Dan in een pot zetten met gewone potgrond (geen turf). In de kas staat hij ideaal, maar in de zomer kan hij perfect buiten zolang hij niet te groot is. En groot zal hij snel worden. Zelf met minder water dan hij zou moeten hebben, groeit hij gemakkenlijk meer dan een meter per jaar. Dat verplanten kan nu nog.
Groetjes,
Pieter

ma, 20/10/2003 - 22:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

VERZORGING SELENICEREUS DEEL 1

-Verpotten: kan best in het najaar gebeuren. In deze periode is er minder kans op uitdroging van de plant,dan in de zomer. Selenicereus groeit van nature uit in de bomen van tropisch midden Amerika. Het klimaat daar is warm en vochtig. Dit verklaard de hogere graad van gevoeligheid voor uitdroging ten op zichte van de 'gewone' cactussoorten.
Bovendien is de lichtsamenstelling van de zon in het najaar beter dan in de zomer. In de zomer wordt er veel meer blauw licht door de plant opgenomen dan het rode licht. Dit blauwe licht zorgt voornamelijk voor blad-en stengelgroei. Het rode licht zorgt voor meer wortelgroei. In het najaar is er maar weinig blauw licht aanwezig maar wel veel meer rood licht, wat de hergroei van de wortels na het verpotten stimuleert.
Ook de aanmaak van luchtwortels is op deze wijze te verklaren. In de zomer worden er veel minder luchtwortels aangemaakt dan in de donkere maanden. Gewoonweg omdat er in de donkere maanden veel meer rood licht aanwezig is dan in de zomer. Luchtwortels worden van nature uit aangemaakt om extra vocht uit de tropische lucht op te nemen.
-Grond: zorg voor een voldoende gedraineerde grond. Turf en potgrond houden teveel water vast. Proefondervindelijk werd vastgesteld dat deze plant meer bloemknoppen aanmaakt op een zanderig substraat.
Een mengsel van 40% rivierzand, 40% halfverteerde eikenbladgrond en 20% turf geeft de beste resultaten. In gewone potgrond zal de Selenicereus te weinig kalium kunnen opnemen om wille van de te hoge zuurtegraad. Kalium zorgt voor een stevig gewas waardoor de ziektegevoeligheid daalt en dus ook de kans op een nieuwe opstoot van wolluis daalt. Kalium zorgt er ook voor dat de bloemknoppen minder snel afvallen. Planten kunnen kalium moeilijker opnemen in een droge grond, dit verklaart meteen waarom cactussen veel meer last hebben van ziekten en insecten, ten opzichte van de andere planten!

di, 21/10/2003 - 00:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

VERZORGING SELENICEREUS DEEL 2

Vanaf de winter tot aan de bloei (rond juni):

Geef de Selenicereus zoveel mogelijk licht, maar vermijd zeker de felle middagzon vanaf de maand april.
De temperatuur in de winter en in het voorjaar ligt best tussen de 10°C en de 18°C. Door deze combinatie van veel licht en relatief lage temperaturen gaat de plant veel minder snel groeien en de Selenicereus gaat op die manier grote zetmeelreserves aanleggen. Deze grote zetmeelreserves zorgen in juni voor een bloemenzee!
Vanaf april kan men eenmaal om de twee tot drie weken gaan bemesten met vloeibare mest. Men gebruikt best een meststof met weinig stikstof en veel kalium en fosfor. Bemest tot aan de bloei.
Ook niet onbelangrijk is het om te vermelden dat een Selenicereus in de winterperiode en in het voorjaar relatief vochtig moet staan. Stilstaand water in de pot is wel ongewenst. Zorg dus voor voldoende drainage.
De planten nevelen is onnodig wanneer de grond voldoende vochtig is. Wanneer men dan toch gaat nevelen is het zeker en vast af te raden om het in de avond te doen. De huidmondjes van de Selenicereus gaan pas open wanneer het donker wordt. De waterdruppels verstoppen op deze wijze de huidmondjes, waardoor de plant nog nauwlijks koolstofdioxide kan opnemen.
De Selenicereus kan alleen maar bloemen aanleggen wanneer de dagen lang genoeg zijn. Meestal bloeit de Selenicereus bij ons rond juni.
Vele mensen denken dat er ook zogenaamde 'thermogevoelige receptoren' in de Selenicereus aanwezig zijn.(=reageren bij hogere temperatuur door te gaan bloeien). Maar zelf twijfel ik daaraan en ik denk dat er enkel lichtgevoelige receptoren aanwezig zijn.(=reactie op daglengte) Wanneer men dit weet mag men gerust reageren.

di, 21/10/2003 - 00:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

VERZORGING SELENICEREUS DEEL 3

Tijdens de bloei:
De bloemen van Selenicereus ontluiken in de nacht. Ze gaan slechts één nacht mee.
De bloemen kunnen een doormeter bereiken van om en bij de 35cm! Nachtbloemen van natuurlijke soorten zijn altijd lichtgekleurd.(lichtgeel tot wit). Deze kleuren lokken vleermuizen, die deze bloemen gaan bestuiven.Enkel en alleen wanneer de bloemen bestoven zijn kunnen ze vruchten vormen waarin de zaden zitten. Sommige soorten van Selenicereus geuren zeer sterk.

Na de bloei:
Pas na de bloei mag de temperatuur hoog oplopen. De grond moet vochtig gehouden worden. De vegetatieve groei wordt zo bevordert.
In de zomer kan men de Selenicereus best buiten zetten. Geef bij voorkeur een standplaats in de halfschaduw, maar vermijd zeker de felle middagzon. Wanneer de nachttemperatuur 5°C heeft bereikt is het hoog tijd om ze weer binnen op een lichte plaats te zetten.

Aanvullingen of vragen zijn altijd welkom. Reageer op deze site of op mijn e-mail adres: davidvansandenathotmail [dot] com

Onderwerp gesloten